• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

7 saveta za bezbednost ili, kako sprečiti krađu vašeg automobila

Bez odgovarajućeg auto osiguranja, svaki nepredviđeni događaj može vas mnogo koštati. A lopovu je potrebno manje od 30 sekundi da ukrade vaš automobil. S obzirom da je ovo tema koja je stalno aktuelna, pripremili smo za vas 7 saveta za bezbednost ili, kako sprečiti krađu vašeg automobila.

Trendovi ukradenih vozila stalno su u porastu, tako da nije loša ideja da preduzmete dodatne mere opreza, kako biste svoje vozilo osigurali koliko je to uopšte moguće. Od instaliranja uređaja za zaštitu od krađe, do preduzimanja jednostavnih koraka kao što je podešavanje kočnice u slučaju nužde, postoji niz stvari koje možete da uradite da sprečite krađu svog automobila. Hajde da zajedno prođemo kroz neke od tih tehnika...

#1. Zaštitite svoj VIN broj (identifikacionu oznaku vozila)

VIN (Vehicle Identification Number) broj, u našim dokumentima naziva se "identifikaciona oznaka vozila", za vaš automobil ima isti značaj kao vaš matični broj za vas. To je broj šasije, koji se nalazi na poleđini vaše saobraćajne dozvole.

Ono što neki rade je da ga ugraviraju na neki od vidljivih delova automobila, recimo u uglove prozora, jer VIN omogućava policiji da lako identifikuje ukradeno vozilo, tako da vam automobil može biti vraćen kada ga pronađu. Ali, vidljiv VIN takođe čini vaš automobil manje privlačnim za lopove, jer će morati da preduzmu dodatne korake, da bi pripremili automobil za preprodaju, što im se ne isplati.

#2. Ukoliko je moguće, parkirajte auto u svojoj garaži

Znamo, to je nešto što se podrazumeva, ali nije loše naglasiti jer vas može mrzeti da svaki put ulazite u garažu, čak i ako vam je lako dostupna. Ipak, privatna garaža daje veliku sigurnost vašem parkiranom vozilu, naročito ako može da se zaključa.

Jer, privatna garaža osigurava da vaše vozilo bude van vidokruga, a ako lopovi požele da ga ukradu, imaju dodatnu prepreku na putu. Što im je više vremena potrebno da pristupe vašem vozilu, i što im više barijera stoji na putu, manja je verovatnoća da će se odlučiti baš za vaš auto.

#3. Zaštitite svoj pametni privezak za ključeve

Elektronski privesci za ključeve su zgodan način da zaključate i pokrenete svoj automobil. Nažalost, oni takođe čine krađu vašeg vozila zaista lakom za lopove. A najgore je to što im nije potreban ni vaš fizički privezak za ključeve da bi vam ukrali vozilo.

Privesci za ključeve funkcionišu tako što šalju niskofrekventni signal na računar vašeg automobila. Ovaj signal govori automobilu da pokrene motor, otključa vrata, itd. Korišćenjem relejne kutije, kriminalci mogu da pokupe signal koji emituje vaš auto, a zatim ga pošalju u drugu relejnu kutiju pored vašeg vozila. Ovo će pokrenuti interni računar, što će lopovima pomoći da pobegnu za svega nekoliko sekundi.

Postoji nekoliko načina da izbegnete takvu krađu, kao što je držanje priveska za ključeve daleko od automobila, u metalnoj kutiji kao što je konzerva za kafu, ili čak umotavanje ključa u aluminijumsku foliju. Takvi koraci sprečavaju prenos frekvencije, pa ju je stoga nemoguće preuzeti.

#4. Koristite blokatore portova

Kao što smo već pomenuli, računar vašeg automobila prima signal niske frekvencije sa priveska za ključeve kako bi upravljao vozilom na daljinu. Ovom računaru se može pristupiti preko porta (zamislite ga kao USB port za vaše vozilo). Kriminalci mogu da se priključe na ovaj port, da bi reprogramirali privezak za ključeve, tako da ako prodaju vozilo, mogu ga naterati da radi samo sa novim priveskom koji obezbede. Takođe, mogu da izvrše neke od operacija vozila koristeći ovaj port.

Blokatori portova su kao „čepovi“ koje ubacujete u port i koji mogu da se otključaju samo pomoću kodiranog ključa koji posedujete. Oni su odlična ideja ako posedujete luksuzno vozilo ili jedno od onih koja se u vašem regionu najviše kradu.

#5. Koristite bravu za volan

Zaključavanje volana je uređaj koji postoji od 1980-te, ali činjenica da je još uvek u upotrebi je živi dokaz da ova varijanta radi radnju. Korišćenje brave na volanu je odličan i pristupačan način da se odvrate lopovi.

Kada je instaliran, ovaj uređaj onemogućava okretanje volana, a samim tim i nemogućnost vožnje. Uparite ovo sa bilo kojom od modernih tehnologija protiv krađe, i lopovi će dvaput razmisliti pre nego što probaju da ukradu baš vaše vozilo.

#6. Koristite parkirnu (ručnu) kočnicu

Ako ste mislili da se kamioni za vuču koriste samo za nepropisno parkirane ili automobile u kvaru, prevarili ste se. Koriste se i za krađu automobila, jer kamion za vuču može da zaustavi vozilo, podigne ga i ode sa njim pre nego što neko sazna šta se dogodilo. Aktiviranje parkirne kočnice neće nužno zaustaviti krađu, ali će definitivno usporiti proces.

Parkirne kočnice obično zaključavaju zadnje točkove automobila tako da, ako je vaš automobil na mestu blizu zida ili druge prepreke, lopovima je mnogo teže da ga odvuku. A sve što im komplikuje „posao“, može da spreči krađu vozila. Recimo, okretanje točkova u stranu ili parkiranje na dobro osvetljenom mestu.

#7. Čuvajte se novih tehnologija

Možda mislite da je sjajno što možete da pronađete svoj telefon ili novčanik pomoću udaljenog GPS uređaja, ali imajte na umu da lopovi te iste uređaje mogu da zloupotrebe. Oblik krađe vozila koji je u poslednje vreme sve popularniji je pričvršćivanje tragača na željeno vozilo. Lopovi tako mogu da vas prate, pa ukradu auto kad se najmanje nadate.

Ako želite da budete oprezni da takav uređaj nije postavljen na vaše vozilo, možete da izvršite brzu proveru vidljivih prostora u kojima mogu da se sakriju tragači. Recimo ispod branika, udubljenja iznad točkova, unutrašnja strana prednje maske i iza poklopca rezervoara.

I za kraj...

Krađa automobila nikada nije prijatan događaj, ali je posebno neprijatna ako auto nije vaš, već iznajmljen kod rent a car agencije kao što je MMS AutoRent. Sve u vezi sa iznajmljivanjem, pa i postupcima u slučaju krađe, možete da pročitate u uslovima rentiranja auta na našem sajtu, a za sve ostale informacije, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put!

 

Fotografije: Unsplash.com

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
48   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije