• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Depozit kod iznajmljivanje vozila u rent a car agencijama


Zašto se ostavlja depozit prilikom iznajmljivanja vozila?

 

Većina rent a car agencija naplaćuje depozit zato što im je to garancija da će se vozilo vratiti u ispravnom stanju, i da ukoliko krivicom zakupca dođe do nekog kvara ili nezgode, agencija može od tog novca da naplati štetu.
Visina depozita zavisi od kategorije vozila, dužine trajanja najma, i različit je od agencije do agencije. Velike strane agencije i njihove franšize na našem tržištu (Herz, Avis, Europcar, Sixt) po pravilu naplaćuju veće iznose (pr. za Fiat 500 depozit može da bude i do 1000 evra), dok kod manjih domaćih agencija ovaj iznos je nekoliko puta manji. 
 
Da li se događa da se klijentu depozit ne vrati?


Jedna od najvećih nedoumica kod iznajmljivanju vozila je percepcija kod potencijalnih klijenata da je iznos depozita isuviše visok i da neće da bude vraćen, da će rent a car agencije zadržati njihov deposit. Naravno, agencije garantuju da će se depozit vratiti u punom iznosu, osim u slučajevima kada klijenti ne ispune svoje obaveze. 
Obaveze klijenata prema rent a car agencijama su sledeća: 

 • Klijent je odgovoran za štetu na rent a car vozilu u toku trajanja najma
 • Klijent ne sme da bude pod dejstvom alkohola ili narkotika
 • Klijent se obavezuje da će platiti utrošeno gorivo i da vrati vozilo sa punim rezervoarom goriva
 • Klijent mora da vrati vozilo na vreme u ispravnom stanju i čisto (vozilo se dobija čisto i takvo treba da se vrati) 
 • Klijent ne sme da prelazi međudržavnu granicu bez saglasnosti rent a car agencije
 • Klijent mora da vodi računa o tehničkoj ispravnosti vozila, redovno da proverava tečnosti za kočenje i hlađenje, ulje, pritisak u gumama i sl.
 • Vozilo ne sme da bude pretovareno i da se u njemu vozi više putnika nego što je predviđeno
 • Vozilo ne sme da se koristi za prevoz drugih putnika (za pare) i životinja, da se transportuju opasne i lako zapaljive materije, da se šlepaju druga vozila, da se koristi za trkanje i sl.
 • Ukoliko se prekorači dozvoljena  kilometraža biće naplaćeno iz depozita


Kako se plaća depozit?


Depozit može da se plati na dva načina:

 1. preko kreditne ili debitne kartice (Visa, American express, Mastercard, Maestro i dr.) – rent a car agencija blokiraju određeni depozit na kartici klijenta pri preuzimanju automobila
 2. u gotovini

 

Osiguranje

 

Osim depozita, rent a car agencije imau još jedan mehanizam zaštite a to je osiguranje. Postoje više vrsta osiguranja, a najvažnija su sledeća:

 • CDW osiguranje (collision damage waiver) - osiguranje od štete sa učešćem u šteti. Iznos zavisi od vrste vozila koje se iznamljuje i ne pokriva oštećenja nastala u unutrašnjosti vozila, oštećenja na gumama i točkovima, oštećenja nastala usled nepažnje i nepravilnog rukovanja
 • Kasko osiguranje ili SCDW (Super Collisiton Damage Waiver) – cena kasko osiguranja je veća, ali je bez učešća u šteti čak i ako je vozač napravio štetu. Ne pokriva štete nastale u unutrašnjosti vozila, oštećenja na gumama i točkovima, slomljen ili izgubljen ključ, štete nastale sipanjem pogrešne vrste goriva, lom stakla, oštećenja donjeg dela vozila.
 • TP i Super TP osiguranje (theft protection) - osiguranje od krađe sa učešćem u šteti. Ne važi u slučaju da je šteta nastala krivicom vozača (na pr: otključano vozilo, ključ ostavljen u bravi i sl.).
 • PAI osiguranje (personal accident insurance) - osiguranje lica u slučaju povrede ili smrti nastalih u saobraćajnoj nezgodi, za vreme dok traje najam vozila.

 

Za sve navedene vrste osigurana mora da postoji policijski zapisnik, koji mora da se napravi čak i kada klijent nije prisutan u vremenu nastajanja štete (na primer vozilo je oštećeno na parkingu od strane nepoznate osobe).


Uslovi korišćenja rent a car vozila nisu isti za sve rent a car agencije. Prilikom odabira firme za najam vozila treba imati i ovu činjenicu u vidu.

Pročitajte i ove tekstove


6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu


6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu
128   0
Sezona godišnjih odmora samo što nije počela, zato se uverite da je vaše vozilo spremno za vožnju pod suncem. Visoke letnje temperature, prašina i prljavština, kao i povremena kiša, mogu da utiču na najvažnije sisteme vašeg vozila. Ali, pomoću ovih 6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu, trebalo bi da ostanete bezbedni tokom leta i jeseni. Zato, hajde da počnemo...

Detaljnije

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća


Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća
74   0
Svedoci smo da se saobraćajne nesreće događaju svakodnevno. Uzroci mogu da budu različiti: loši putevi, teški vremenski uslovi i nepogode, tehnički neispravna vozila, greške vozača i njihove loše navike. Svako može da pogreši, ali treba da se teži da greške budu što je moguće manje i da ne vode ka težim posledicama.

Detaljnije

Lista najprijatnijih mirisa za vozila


Lista najprijatnijih mirisa za vozila
321   0
Svako vozilo miriše, neko lepo i prijatno a nekoi veoma loše. Higijena i provetravanje su veoma bitni ali postoje i veštačke arome koje mogu da učine vaš automobi bude prijatno i udobno mesto.

Detaljnije