• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?

Postoji mnogo stavki o kojima treba razmišljati prilikom kupovine automobila. A šta mislite, na šta treba obratiti više pažnje, na godinu proizvodnje ili na pređenu kilometražu? U ovom tekstu, bavićemo se upravo ovim pitanjem pa, ako smo vas zainteresovali za temu, nastavite da čitate.

# Šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine polovnog automobila

Dve stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine polovnog automobila su - pređena kilometraža i starost. Oba ova faktora mogu uticati na vrednost automobila, kao i na verovatnoću da će mu u budućnosti biti potrebna popravka.

Kilometraža je mera koja pokazuje koliko je automobil korišćen, a samim tim i koliko je istrošen. Što je automobil prešao više kilometara, verovatnije je da će njegove komponente morati da se menjaju ili popravljaju. Ako tako gledamo, to znači da automobil sa velikom kilometražom vredi manje od onog sa malom.

Ali i starost automobila je takođe važan faktor koji treba uzeti u obzir. Kao i ljudi, i automobili stare, i počinju da pokazuju znake istrošenosti. Stariji automobili su skloni češćim popravkama i možda ne ispunjavaju standarde novih automobila. Samim tim, i njegova vrednost opada sa starošću.

# Pa, šta je važnije: kilometraža ili godine? Odgovor je – i jedno i drugo!

I kilometraža i starost mogu uticati na vrednost automobila. Kilometraža bi trebalo da odražava starost automobila, tako da se lako može desiti da očekujete i mnogo više kilometara, nego što je inače prešao. A to znači da će se kupcima manje dopasti, pa će pokušati da mu spuste cenu, jer uvek postoje i jeftiniji automobili sa tolikom kilometražom, ali ćete morati malo duže da istražujete.

# Ipak, nisu svi automobili sa velikom kilometražom loši

Kada se odluče za kupovinu polovnog automobila, mnogi kupci će verovati da će automobil biti bolji, što je manje kilometara prešao. I dok je neosporno tačno da se pokretni delovi automobila brže troše kada se više vozi, kilometraža nije uvek pouzdano merilo kvaliteta.

Automobili treba da se voze, jer dok su u funkciji, njihovi brojni delovi se sami podmazuju. U stvari, vozilo koje se redovno vozi će verovatno biti u boljem stanju od onog koje je ostavljeno parkirano na duži period. To je zato što duge faze neaktivnosti uzrokuju da se komponente vozila, uključujući i motor, brže degradiraju, zbog čega automobil sa većom kilometražom treba ozbiljno razmotriti.

Iako je automobil koji ima manju kilometražu često bolji, postoji još jedan faktor koji treba uzeti u obzir a to je – za šta je automobil korišćen? Jer vozač koji pređe mnogo kilometara na autoputu može imati vozilo sa velikom kilometražom, ali malo mehaničkih problema, osim istrošenosti. Zbog toga će, recimo, automobil koji ima veliku kilometražu i dizel motor, biti u mnogo boljem stanju od njegovog kolege benzinca.

# Pređena kilometraža – prednosti i mane

Postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju kilometraža automobila.

Prednosti: manja kilometraža obično znači da je automobil manje vožen; samim tim je u boljem stanju, i efikasniji što se tiče potrošnje goriva.

Mane: automobili sa manjom kilometražom su obično skuplji, a u zavisnosti od toga za šta su korišćeni, možda su doživeli više habanja nego automobili sa većom kilometražom, voženi po gradu.

# Zašto treba uzeti u obzir starost automobila

Većina vozača bi, sasvim sigurno, volela da kupi polovno vozilo koje je relativno novo, ima manju kilometražu i može da vas služi dosta dugo. Ali, evo nekoliko stvari o kojima treba razmišljati kada je u pitanju starost automobila.

Starost je glavni faktor za izračunavanje amortizacije – zato su stariji automobili jeftiniji. Novili automobili imaju mnogo više tehnologije, štedljiviji su, sa nižom emisijom CO2 i imaju noviji sigurnosni komplet.

Stariji automobili koji se često voze imaju veću kilometražu, a svakodnevno habanje može uticati na propadanje delova, što onda povlači i češće popravke. Međutim, stariji automobil, koji je pravilno održavan i redovno serivisiran, koji ima dobru istoriju tehničkih pregleda, može biti pouzdan. Dodajte na to i nižu cenu i pronašli ste jeftino vozilo na koje možete da budete ponosni.

# Starost automobila – prednosti i mane

Poput kilometraže automobila, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju starost automobila.

Prednosti: pristupačnija cena, ali ako želite klasičan automobil ili oldtajmer, moraćete da kupite dosta starije vozilo.

Mane: stariji automobili mogu biti suviše habani, pa im zato možda treba više održavanja, a mnoge od funkcija koje su dostupne u novijim modelima - ovde ne postoje.

# Za šta ćete koristiti automobil?

Ako tražite auto koji će vam trajati dugo, fokusirajte se na kilometražu, a ne na starost, jer će auto sa manjom, zahtevati manje održavanja od onog sa većim brojem pređenih kilometara. Pored toga, ako nameravate da ga jednog dana prodate, bolje ćete ga prodati ako i tada bude imao manju kilometražu.

S druge strane, ako ne planirate da taj auto dugo vozite, njegova starost možda i nije toliko važna. Za vožnju od tačke A do tačke B – i stariji automobil, sa većom kilometražom, može biti sasvim u redu.

# Da li želite da kupite novi ili polovan automobil?

Ako tražite novi automobil, on ima manju kilomtražu i garantni rok koji igra veliku ulogu. Takođe, on ima mnogo sigurniju opremu i novije tehničke karakteristike.

Ali, ako tražite polovan automobil, tada vam godine mogu biti važnije od kilometraže, a tu je i cena, koja je daleko pristupačnija nego kod novog. Sve zavisi od onoga što vam treba.

# I na kraju, šta je važnije – kilometraža ili starost automobila?

Donesite odluku na osnovu svojih potreba. Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor na ovo pitanje. To, na kraju, zavisi od vaših potreba i preferencija. Ako tražite dugoročnu investiciju, fokusiraćete se na kilometražu, jer ćete moći kasnije lako da ga prodate. Ali ako tražite pouzdano i pristupačno vozilo, starost možda i nije tako važna. Potrudili smo se da odgovorimo na više mogućih pitanja, ali je odluka, ipak, na vama.

U svakom slučaju, ako se odlučite za neki automobil, a niste sigurni hoće li vam odgovarati, možda je najbolje da ga za početak iznajmite kod neke od rent a car agencija poput MMS AutoRent-a, provozate nekoliko dana i testirate, da biste bili sigurni.

Na našem sajtu možete pogledati našu kompletnu ponudu, pa možda vam neki od lepotana iz našeg voznog parka zapadne za oko i pomogne da se odlučite za kupovinu.

Srećan put, želi vam MMS AutoRent!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije