• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kada se može očekivati stabilizacija cena na tržištu polovnih automobila?

Mnogi analitičari se slažu u jednom, a to je da će se sadašnji problemi nastaviti i tokom ove godine, a da period stabilizacije može da se očekuje tek od 2024. godine. Potražnja je definitivno povećana, naročito kad su u pitanju novi automobili, ali zbog nedostatka novih automobila smanjena je ponuda polovnjaka, naročito mlađih od 10 godina koji su na tržištu Evrope sada najtraženiji. Podaci govore da se zbog cele situacije sa koronom, nestašicom poluprovodnika širom sveta proizvelo čak 18 miliona manje novih automobila. Problemi na tržištu novih automobila nije bio samo prekid u proizvodnji tokom pandemije već i to što su mnogi otkazivali porudžbine.

Osim toga, poskupeo je i  transport, posebno iz Kine, a da ne govorimo o nedostatku vozača. Za tržište Evropske unije trenutno je karakteristično to da je  potražnja za polovnim automobilima sve  veća i premašuje ponudu. A prosečan polovni automobil ima 12 posto veću cenu nego pre svetske nestašice čipova. Isporuka novih automobila i dalje se čeka po više meseci ili do godinu dana, tako da su i dalje aktuelni noviji polovnjaci. Rusija i Ukrajina su države koje su su izuzetno važne za auto-industriju kako zbog po nabavke sirovina koje su neophodne za proizvodnju automobila, tako i zbog isporuka komponenti fabrikama u drugim zemljama.

Šta se trenutno dešava na tržištu Zapadne Evrope kada je u pitanju prodaja polovnih automobila?

Trenutno je sada nešto bolja situacija nego pre godinu dana, ali kupci lakše dolaze do polovnih  nego potpuno novih vozila. Čak se stiče utisak da su potrošači izgubili poverenje u fabrike automobila i njihove zastupnike zbog relativno dugog čekanja i nedovoljno pravih informacija.  Evropsko tržište novih automobila pokazalo je i neke zanimljive trendove tokom prve polovine ove godine. Kao primer navešćemo rekordni udeo SUV vozila na tržištu polovnih i novih automobila. Rastuća popularnost SUV vozila je i te kako dokumentovana stvarnost za evropsko automobilsko tržište.

trziste polovnih automobila

Tokom prve polovine 2022. godine, SUV vozila su činila 49,5% svih novih registracija automobila – otprilike 2,74 miliona jedinica. Daćemo primer tržišta polovnih automobila u Nemačkoj. Naime, u oktobru 2022. godine se prosečna cena polovnih automobila prvi put popela iznad granice od 28.000 evra. 
U odnosu na isti mesec 2021. godine, polovna vozila su skuplja u proseku čak 3712 evra. 

Tržište polovnih automobila na Balkanu i kod nas

Ono što se provlači kao informacija o daljem poskupljenju polovnjaka na tržištu Balkana je potrepljeno činjeničnim stanjem na političkoj sceni, nestašicom čipova i izmenom zakona u Nemačkoj. Predviđa se da će auto koji sada košta 7000 evra poskupeti za još par hiljada evra. Poskupeo je dovoz automobila, poskupele su carine, tako da niz problema i promene u lancu snabdevanja uslovljavaju promene na tržištu.
Evo spiska vozila koja su bila najtraženija na našem tržištu polovnjaka:

Od 25. decembra svaki novi auto koji se kupi u Srbiji će morati da ima energetski pasoš. To je novina i još uvek mnogi nisu sigurni šta ovaj dokument zapravo predstavlja. Da li će poskupeti još više polovni automobil, da li će moći da se uvoze uopšte stariji automobili i da li će u nekom trenutku ovi pasoši biti obavezni i za stara vozila?
 

polovni automobili

Činjenica je ta zakon o klimatskim promenama zahteva da postoji oznaka ekonomičnosti potrošnje goriva, kao i emisije CO2 i štetnih materija u atmosferu. Kod nas su najčešći kupci polovnih automobila koji su izdvajali iznos od 3.000 do 5.000 evra. Ostaje nam da vidimo kakve će promene doneti 2023. godina, ali je sve izvesnije da neće biti pojeftinjenja. Nastavićemo i dalje da vas izveštavamo o svim novostima iz sveta autoindustrije. Srećan put želi Vam MMS rent a car!

Pročitajte i ove tekstove


Prednosti i mane automobila na vodonik


Prednosti i mane automobila na vodonik
270   0
Iako je iz dana u dan, električnih automobila na našim ulicama sve više, neki stručnjaci predviđaju da bi vodonik mogao biti gorivo budućnosti. Međutim, nedostatak dostupnosti stanica za punjenje i ograničena ponuda automobila na vodonik, ukazuju na to da ovoj tehnologiji predstoji dug put pre nego što postane standard. A da li je vredno uložiti u ovakav auto, pokušaćemo da objasnimo kroz njihove prednosti i mane...

Detaljnije

Svetla u vozilu


Svetla u vozilu
87   0
U vozilima ima dosta svetala koja su veoma važna za bezbednost vozžnje i udobnost vozača i saputnika. Vozači imaju obavezu da se brinu da svetla budu ispravna, da ih održavaju, redovno čiste i popravljaju ukoliko se dese manji ili veći kvarovi.

Detaljnije