• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Kako prljavo motorno ulje utiče na rad motora?

Motorno ulje je veoma važno, možemo slobodno reći i nezamenjivo, u radu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Njegove najvažnije uloge su sledeće:

Podmazivanje motora -  motori sa unutrašnjim sagorevanjem imaju mnogo pokretnih i nepokretnih delova koji omogućavuju njegov nesmetan i pravilan rad (klipovi, cilindri, radilice, bregaste osovine, ventili, ležajevi, itd). Dok motor radi, između ovih delova se javlja trenje, zagrevanje i habanje, koje mora da se smanjuje.

Hlađenje motora - motorno ulje preuzima deo temperature s radnih delova motora, i na taj način ih hladi.

Čišćenje -  motorno ulje uklanja prljavštinu, čađ, sitne metalne čestice i ostale nečistoće koje se dobijaju prilikom rada motora. U svom sastavu ima jedinjenja koja mu omogućavaju da pokupi fine čestice i prljavištinu iz motora. Ove sitne čestice se transportuju do filtera za ulje. Filteri ne filtiraju sve čestice, one sitne (ispod 20 mikrona) ostaju u ulju. Ukoliko se te čestice previše nagomilaju, deluju kao fina šmirgla koja postepeno brusi i troši metalne delove.

Zaptivanje – pomaže u zaptivanju prostora između klipova i zidova cilindara i na taj način sprečava gubljenje kompresije i omogućava optimalan i efikasan rad motora.

Zaštita od korozije - motorno ulje štiti  delove motora od korozije i pojave rđe.

zamena motornog ulja

SASTAV MOTORNOG ULJA

Postoje različite vrste motornih ulja, ali osnovni sastav kod većine je sledeći:

 • Bazno ulje – osnovni sastojak motornog ulja koji čini većinu njegove ukupne mase. Može da bude naftna ili mineralna (dobivena iz nafte), sintetička (stvorena je veštački) ili polusintetička (kombinacija mineralnih i sintetičkih ulja).
 • Aditivi protiv smrzavanja: štite motor od preniskih temperatura i smrzavanja
 • Aditivi za čišćenje: sprečavaju stvaranje taloga i pomažu u uklanjanju nečistoća iz motora
 • Antioksidansi: sprečavaju oksidaciju i stvaranje štetnih kiselina u ulju
 • Aditivi za povećavanje viskoznosti: poboljšavaju stabilnost i viskoznost ulja kada se vozi u različitim temepraturnim uslovima
 • Aditivi koji sprečavaju stvaranje statičkog elektriciteta u ulju
 • Aditivi koji smanjenjuju trenje između pokretnih delova motora

 

PRLJAVO MOTORNO ULJE


Usled dužeg korišćenja motorno ulje postaje zagađeno, kontaminirano i degradirano. Tokom vremena ono postepeno skuplja čestice prašine, čađi, metala, gasova i ostalih nečistoća iz motora. Nečistoće nastaju tokom sagorevanje goriva i usled trenja između pokretnih i nepokretnih delova motora.

 

Šta sadrži prljavo motorno ulje?

Prljavo motorno ulje sadrži sledeće nečistoće:

 • Čađ i talog – talog se stvara od čađi i ostalih ostataka sagorelog goriva i motornog ulja koji se sakupljaju tokom vremena.
 • Metalne čestice – male mikroskopskie čestice koje se tokom rada motora odvajaju iz cilindara, klipova, ležajeva, ventila i ostalih metalnih delova.
 • Voda – voda se najčešće javlja tokom kraćih vožnji kada motor ne postiže punu radnu tempraturu (zato je veoma važno zagrevanje motora).
 • Kiseline
 • Prašina i prljavština

 

ŠTETE KOJE PRLJAVO MOTORNO ULJE IZAZIVA U MOTORU

podmazan motor

Loše podmazivanje i habanje motora

Već smo pomenuli da je najvažnija uloga motornog ulja podmazivanje delova motora, čime se smanjuje njihovo trenje i habanje, što za posledicu ima povećanu efikasnost i trajnost motora. Prljavo i staro motorno ulje ima daleko manju moć podmazivanja, što vodi ka tome da motor ima manju snagu, brže se zagreva i postoji velika verovatnoća od zastoja i kvarova.

 

Veća potrošnja goriva

Manja efikasnost motora logično vodi i ka većoj potrošnji goriva.

 

Povećano trenje i pojava zastoja i začepljenja u radu motora

Staro motorno ulje postaje gusto, muljasto i gubi svoj viskozitet. Umesto da podmazuje delove motora, ono deluje obratno, ograničava cirkulaciju i izazova zastoje (u težim slulčajevima i blokadu) u radu motora. Prljaviština u ulju stvara dodatno trenje između pokretnih delova motora, oni se brže troše, a motor gubi svoju efikasnost, ubrzanje i snagu.

 

Korozija motora

Staro ulje sadrži jedinjenja i vodu koja ga čine kiselijim, što vodi ka koroziji, pojavu rđe i oštećenja metalnih delova.

Voda ima još jednu negativnu stranu – stvara emulzije koje doprinose stvaranju mulja u motornom ulju.

 

Pregrevanje motora

Jedna od uloga motornog ulja je da oduzme toplotu od delova motora koji se zagrevaju tokom svog rada. Staro i degradirano motorno ulje to više ne može da radi tako efikasno. Ono je gušće, slabijeg viskoziteta, puno taloga i ne podmazuje dobro, što vodi ka pregrevanju motora. Prevelika temperatura u motoru oštećuje cilindre, klipove, creva, dihtunge i ostale plastične i gumene delove.

 

Povećno ispuštanje izduvnih gasova iz motora

Staro ulje je lošeg kvaliteta i ne zaptiva dobro ventile, klipove i cilindre motora što dovodi do ispuštanja većih količina štetnih izduvnih gasova (ugljen monoksid, ugljen dioksid, sulfatna jedinjenja, azotni oksidi, benzeni, benzoli, itd).

 

ZAVŠNA REČ

Za trajnost i efikasnost motora je veoma važno održavanje i redovno menjanje motornog ulja. Ukoliko vlasnik zaboravi da na vreme promeni motorno ulje u svom vozilu, ono postaje prljavo i počinje da se degradira. Prilikom menjanja ulja potrebno je da se prate preporuke preporukama proizvođača, održavati motor čistim i koristiti kvalitetna ulja

Osim kontrole i redovne zamene motornog ulja, isto tako se mora obratiti pažnja i na filtere. Ukoliko se prljavština, čađ i čestice previše nakupe, mogu da ih začepe i time da se smanji, pa čak i spreči cirkulaciju ulja kroz sistem motora. A time će i podmazivanje bitu ugroženo.

Ukoliko iznajmljujete vozilo u nekoj od renomiranih rent a car agencija možete da budete sigurni da je motorno ulje (kao i filteri za ulje) na vreme zamenjeno i da nećete imati nikakvih problema dok ste na putu. 

Slike Pexels

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza
83   0
Kada pomislite na saobraćajne nesreće povezane sa brzinom, obično mislite na vozače koji voze prebrzo. Međutim, mnogo je ovakvih nesreća koje uključuju sporu vožnju. Možda je manje uobičajeno, ali se ipak dešava. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti temom zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza...

Detaljnije

Prebrza vožnja i kako je kontrolisati


Prebrza vožnja i kako je kontrolisati
38   0
Jedan od najčešćih prekršaja za koji su vozači širom sveta odgovorni je prekoračenje brzine. Vozači prebrzo voze zato što se žure, nervozni su ili iz zadovoljstva. Ali treba znati da su posledice prebrze vožnje izuzetno velike i opasne. Kako bolje kontrolisati brzinu vožnje?

Detaljnije

Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?


Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?
162   0
Inteligencija i sposobnost donošenja pametnih odluka ne zavisi definitivno od toga kog smo pola. Muškarci i žene podjednako mogu biti dobri vozači i donositi pametne odluke za volanom. Važno je razumeti da sposobnosti i veštine vozača variraju među pojedincima nezavisno od pola, i treba ih ocenjivati na osnovu konkretnih veština i iskustva, a ne na osnovu pretpostavki o polu. Da li postoje razlike kad su u pitanju muškarci i žene kao vozači? Odgovor je da.

Detaljnije