• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Planovi autoindustrije za 2023. godinu 

Iako su se suočili sa neverovatnim problemima koji su do samo pre tri godine bili nezamislivi, proizvođači automobila i dalje zarađuju. Samo su naravno poslovanja u velikoj meri prilagođavali u hodu  i razvijali nove poslovne modele. Mnoga velika očekivanja postojala su kad su u pitanju autonomna i električna vozila, ali ko je mogao da očekuje probleme kao što su rast cena energenata i ogromno povećanje cene struje i njenu nestašicu. U toku je bum  sa prodajom polovnih automobila. Stručnjaci iz auto industrije čak predviđaju dalji rast stope prodaje polovnih automobila od 9% do 2025. godine.

Potražnja za polovnim automobilima raste, a posebno su aktuelni modeli vozila starih četiri godine ili novija. Ova vozila imaju najnoviju  tehnologiju, ali su jeftinija od novih. Globalna automobilska industrija,  trenutno vredi 3,5 biliona dolara. Automobili se zapravo pretvaraju u razumne robote koje pokreću ugrađeni, umreženi procesori, koji su poboljšani algoritmima veštačke inteligencije. Proizvođači automobila trude se da što više ulažu u bolja dizajnerska rešenja. Bolja iskustva u vožnji zahtevaju bolji dizajn. Jedan od glavnih faktora prilikom kupovine automobila jeste dizajn istog, a sve je više modernih četvorotočkaša koji zaista oduzimaju dah. Sa druge strane postoje i neki automobili koji su imali premijeru pre par godina, a već sada izgledaju zastarelo.

autoindustrija

Trendovi koji će biti zastupljeni u auto industriji tokom 2023. godine

Proizvođači automobila će morati bukvalno da postanu softverske kompanije. Zbog plana da se sve više i više ide ka autonomnim vozilima, sve je očiglednije da  automobil  u suštini postaje računar na točkovima. I način kupovine automobila se menja, velika većina kupaca vozila koristi onlajn resurse da bi pronašli odgovore na svoja pitanja. Današnji kupci automobila su informisani i upućeni jer se samoobrazuju na društvenim mrežama pre nego što stupe u kontakt sa prodavcem. Sve to i autokuće imaju u vidu i sve kampanje u narednom periodu baziraju upravo prema interesovanju kupaca.

Prosečan kupac automobila provede 33% svog vremena istraživanja na mobilnom uređaju. Ovaj porast upotrebe mobilnih uređaja tokom procesa istraživanja, kao i na primer vreme gledanja video snimaka „test vožnje“ na YouTube-u je poraslo za više od 65% u poslednje 2 godine. Kupci automobila ulaze dublje u proces kupovine pre nego što kontaktiraju prodavca. Ali osim u marketingu i načinu reklamiranja proizvođači automobila moraju da menjaju planove proizvodnje za 2023. kako se ne bi suočili sa još mmogo vozila izgubljenih zbog nedostatka mikročipova.

Očekuje se da će se kapaciteti u fabrikama za proizvodnju poluprovodnika, kao što je fabrika Robert Bosch u Drezdenu, u Nemačkoj, povećati, ali ostaje da se vidi da li može da zadovolji potražnju. Stellantis je, na primer, počeo da smanjuje planiranu proizvodnju Jeep Cherokeeja 2023. godine zbog nedostatka poluprovodnika. Portparol Stellantisa odbio je da komentariše buduće planove proizvodnje, ali je činjenica da problemi ostaju. Automobilska industrija može očekivati da će izgubiti između 2 miliona i 3 miliona jedinica planirane proizvodnje u 2023. godini. Kada se na ovu brojku doda 10,5 miliona izgubljenih 2021. i 3,6 miliona izgubljenih do sada ove godine, jasno je kakvo je stanje trenutno u ovoj branši.

Da li nas očekuje i dalje nestašica mikričipova?

Prema optimističkim prognozama, nestašica čipova će trajati do 2024. godine. Globalna nestašica mikročipova naterala je veliki broj zemalja da se okrenu sopstvenoj proizvodnji poluprovodnika. Naročito evropske države žele da smanje zavisnost od azijskog tržišta. Tajvan je bio lider sa proizvodnjom od 90 odsto proizvodnje najnaprednijih čipova. 
Američki Kongres usvojio je federalni program vredan 52 milijarde dolara za jačanje domaćih kapaciteta za proizvodnju čipova. Prvi čovek Stellantisa je izjavio da će do kraja 2023 godine ova kriza sa mikričipovima biti prošlost.  Takođe možemo izneti i kao zaključak da i dalje ima zatvaranja proizvodnih centara zbog nedostatka mikročipova. Taj problem je nešto što se mora rešavati u sledećoj godini. Kako će se dalje razvijati autoindustrija i u kojoj meri će svetska kriza uticati na njen razvoj, ostaje da vidimo, a mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima. Srećan put želi Vam MMS rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza
83   0
Kada pomislite na saobraćajne nesreće povezane sa brzinom, obično mislite na vozače koji voze prebrzo. Međutim, mnogo je ovakvih nesreća koje uključuju sporu vožnju. Možda je manje uobičajeno, ali se ipak dešava. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti temom zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza...

Detaljnije

Prebrza vožnja i kako je kontrolisati


Prebrza vožnja i kako je kontrolisati
38   0
Jedan od najčešćih prekršaja za koji su vozači širom sveta odgovorni je prekoračenje brzine. Vozači prebrzo voze zato što se žure, nervozni su ili iz zadovoljstva. Ali treba znati da su posledice prebrze vožnje izuzetno velike i opasne. Kako bolje kontrolisati brzinu vožnje?

Detaljnije

Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?


Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?
162   0
Inteligencija i sposobnost donošenja pametnih odluka ne zavisi definitivno od toga kog smo pola. Muškarci i žene podjednako mogu biti dobri vozači i donositi pametne odluke za volanom. Važno je razumeti da sposobnosti i veštine vozača variraju među pojedincima nezavisno od pola, i treba ih ocenjivati na osnovu konkretnih veština i iskustva, a ne na osnovu pretpostavki o polu. Da li postoje razlike kad su u pitanju muškarci i žene kao vozači? Odgovor je da.

Detaljnije