• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Šta je to što miris “novog automobila” čini tako privlačnim?

Postoji nešto privlačno i čudno poželjno u mirisu novog automobila. To je onaj svež miris fabrike, koji prethodi svim ostalim mirisima koje će auto kasnije dobiti, poput brze hrane, prosute kafe, ili porodičnog psa. Neki ljudi taj miris toliko vole, da kupuju osveživače vazduha sa mirisom “novog automobila”, kako bi ponovo proživeli svoje prve trenutke sa voljenim vozilima. Ali da li ste se ikada zapitali šta tačno čini taj miris i, da li možda može da bude opasan po vaše zdravlje?

Poreklo ovog omiljenog mirisa

Miris novog automobila zapravo je sastavljen od mešavine hemikalija koje se nalaze u različitim delovima unutrašnjosti automobila. Neki od ovih delova oslobađaju isparljiva organska jedinjenja (VOC), koja proizvode poznati miris. Većina njih dolazi iz naftom baziranih rastvarača u plastici i vinilu, i smatraju se zagađivačima vazduha. O, da!

Da li to miris novog automobila onda čini toksičnim?

Tokom godina, mnogi su se pitali da li su hemikalije koje čine miris novog automobila toksične i opasne po ljudsko zdravlje. Neke od ovih hemikalija, uključujući etil benzen i formaldehid, nalaze se u bojama i lepkovima, i povezane su sa glavoboljama i alergijama.

Neprofitna grupa Ekološki centar, sprovela je 2012. godine studiju kako bi proučila potencijalno štetne efekte hemikalija unutar novih automobila. Iako istraživači priznaju da su hemikalije u nekim novim automobilima gore nego u drugima, oni iznose sledeću tvrdnju:

"Ove hemikalije mogu biti štetne kada se udišu ili unose u organizam, i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput deformiteta pri rođenju, poteškoća u učenju, i raka. Pošto prosečan čovek širom sveta provede više od 1.5 sat u automobilu svakog dana, izloženost toksičnim hemikalijama unutar vozila postaje glavni izvor potencijalne zagađenosti unutrašnjeg vazduha."

Dakle, nije baš naivna stvar. Međutim, nisu sve studije pokazale da unutrašnjost novog automobila predstavlja rizik po vaše zdravlje. Studija Tehničkog Univerziteta u Minhenu zaključila je da najviše što hemijski spojevi u novim automobilima mogu da izazovu jesu alergijske reakcije. Ništa više od toga. Znači, to može da zasmeta samo ljudima koji su inače preosetljivi na mnogo toga, ali ne i svima.

Odgovor na prejaki miris novog automobila

 

Fotografija: https://unsplash.com/photos/white-car-m3m-lnR90uM

I pored nostalgije koju izaziva, neki proizvođači automobila pokušavaju da eliminišu miris novog automobila iz zdravstvenih razloga. Toyota je počela da koristi alternativne, na vodi bazirane materijale, umesto rastvarača na bazi hemije, a Ford je pokušao da koristi penaste materijale na bazi soje umesto naftnih, kako bi smanjio isparljiva organska jedinjenja.

U pomenutoj studiji, Ekološki centar je naveo novije modele vozila Honda Civic, Toyota Prius, Honda CR-Z, Nissan Cube i Acura RDX kao vozila sa najzdravijim unutrašnjostima. Nažalost, Chrysler 200 S i Mitsubishi Outlander Sport zauzeli su dno te liste.

Pa, šta možemo da zaključimo iz svega pomenutog?

Ako zaista brinete o udisanju hemikalija ili ste posebno osetljivi na zagađivače u vazduhu, najbolje je jednostavno kupiti polovan automobil. Većina isparljivih organskih jedinjenja u unutrašnjosti automobila dramatično se smanjuje tokom vremena, i ponovo se pojavljuje samo tokom vrelih letnjih dana, kada materijali oslobađaju više isparenja nego inače.

Jedan od najboljih načina da izbegnete izloženost je jednostavno spustiti prozore i pustiti da se automobil luftira kad god je to moguće, a ako imate privatnu garažu sa dobrom ventilacijom, možete ih ostaviti i preko noći. Ali s obzirom na to da proizvođači automobila uzimaju u obzir sve ove studije, verovatno je da sledeća generacija vozača neće ni imati nostalgiju koja povezuje hemijske mirise sa uzbuđenjem koje donosi posedovanje potpuno novog automobila.

I dok neki razmišljaju kako da neutrališu ovaj miris…

Upravo tako, dok neki razmišljaju o tome kako da ga neutrališu jer je prejak, ima i onih koji ovaj miris nikada nisu osetili (bar ne u svom automobilu), a voleli bi, jer su o njemu mnogo toga čuli. Nažalost, takvo je vreme, mnogi jedva “krpe kraj sa krajem”, tako da je sve manje onih koji sebi mogu da priušte uživanje u ovom mirisu. Novi automobili kod nas se kupuju znatno ređe.

Umesto zaključka

 

Fotografija: https://unsplash.com/photos/a-steering-wheel-and-dashboard-of-a-car-mV97M9Ds8o8

Ako i vi volite miris novog automobila, a nemate prilike da ga kupite, kao što smo već pomenuli - postoje već gotovi osveživači za automobile sa ovom aromom. Nije isto, ali je najbliže originalu, pa ako želite – probajte, čisto da vas želja mine.

A postoji i još jedna mogućnost. Rent a car agencije kao što je MMS Auto s vremena na vreme nabave poneki novi model, u cilju obnavljanja svog voznog parka. Iznajmite ga među prvima, i uživajte u vožnji nekoliko dana. Sigurni smo da će vam se dopasti.

Srećan put i ugodnu vožnju želi vam rent a car MMS Auto!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/red-supercar-YveyTDT_m28

Pročitajte i ove tekstove


Da li vas vaš auto „špijunira“, i odaje tajne drugima?


Da li vas vaš auto „špijunira“, i odaje tajne drugima?
118   0
Zamislite kako bezbrižno jezdite otvorenim autoputem, s vetrom u kosi, i osećajem da ste sami na svetu… Aha, osim svih mogućih uređaja za praćenje, kamera, mikrofona, senzora koji beleže svaki vaš pokret. Moderni automobili su noćna mora po pitanju privatnosti, zar ne? A šta mislite, da li vas vaš auto špijunira, i odaje tajne drugima? Hmmm…

Detaljnije

Šta sve treba znati prilikom kupovine vozila


Šta sve treba znati prilikom kupovine vozila
79   0
Novi automobil se ne kupuje često i greške se ne praštaju. Šta sve treba znati pri kupovini novog ili polovnog vozila?

Detaljnije

Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
183   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije