• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Vodič za roditelje koji svom detetu kupuju prvi automobil

Dođe to neko vreme, kada vaša mezimica (ili mezimac) odraste, dobije dozvolu, a onda očajnički počne da želi automobil. A kao da je od momenta kad su se rodili, do ovog, prošao samo tren, a već kreću na fakultet, imaju dečka/devojku, i žele svoj auto. E, ovo je vodič upravo za roditelje koji su došli u tu fazu, da svom detetu kupuju prvi automobil.

Naravno, automobili nisu jeftini, niti su to ikada bili, tako da ćete se, ako vaše dete već radi, možda odlučiti da mu pomognete u finansijskom smislu. Ali, ako je student, verovatno ćete automobil platiti u potpunosti. Od slučaja do slučaja, ponekad roditelji reše da kupe sebi nešto novije, a svoj stari automobil ustupe detetu jer ipak, početnik je.

Dok ne stekne iskustvo, bolje je da ima nešto jeftinije i ekonomičnije, jer početnici prave i početničke greške. Može se desiti da oštete auto, pa je lakše, i šteta manja, kad nije nov i skup. Ali hajde da vidimo na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira auta za svoje dete.

Počnite tako što ćete utvrditi svoje prioritete

Odredite svoje prioritete i budžet, pre nego što počnete da birate automobil, i ne zaboravite da o tome razgovarate sa svojim mladim vozačem. Ovo bi moglo da vam uštedi vreme i novac, ali i da spreči bilo kakvu dalju raspravu.

Čak i ako imate novca da im kupite lep, novi automobil, vi i vaše dete možete imati veoma različite ideje o tome sa kojom vrstom automobila treba da započne svoj vozački staž. Dok razmišljate o bezbednom i trajnom, njihov prioritet bi mogao da bude taj da autom impresioniraju svoje drugove.

Ne sumnjamo da ćete postići neki kompromis, u vezi sa karakteristikama auta koji ćete kupiti. Ali na kraju, sve se svodi na pronalaženje najpouzdanijeg i najsigurnijeg modela, u skladu sa budžetom koji ste spremni da izdvojite.

Budžet za bezbednost

Dakle, ako vam budžet to dozvoljava, trudite se da u obzir uzimate samo automobile sa pet zvezdica Euro NCAP bezbednosne ocene, i tehnologijom za za izbegavanje sudara (AEBS), kao što su automatizovane kočnice u nuždi i sistemi pomoći pri parkiranju i pri kretanju u kolovoznoj traci. Shodno tome, što mlađe (novije) vozilo, to je bolje, jer se i bezbednost automobila stalno poboljšava.

Razmotrite neki od sledećih automobila

Neki od evropskih magazina o automobilizmu predlažu sledeće automobile kao najbolji izbor za mlade vozače. Ti automobili su dovoljno mali da se njima može lako upravljati, a istovremeno su dobri i sigurni za vožnju. Evo liste:

#1. VW Up! / Škoda Citigo / SEAT Mii

#2. Ford Fiesta

#3. Kia Picanto

#4. SEAT Ibiza

#5. VW Polo

#6. Hyunday i10

#7. Toyota Aygo / Peugeot 108 / Citroen C1

#8. Dacia Sandero

#9. Suziki Baleno

Svom mladom vozaču obavezno objasnite prednosti malih automobila. Manji motor je bolji za uštedu goriva, manji su i troškovi registracije, jer je osiguranje za jače motore daleko skuplje.

Pouzdanost

Kada svom detetu kupujete prvi automobil, pouzdanost takođe treba da bude prioritet. Po tom pitanju, na gornjoj listi postoji jedan koji se ističe, a to je Ford Fiesta. Benzinsku verziju ovog popularnog automobila, od 2008-2017 „What Car?“ je rangirao kao najpouzdanije vozilo koje prešlo više od 100.000 km. Ovo istraživanje pokazalo je da je nešto manje od 20% Ford Fiesta imalo neku grešku, i da su to uglavnom bile sitnice, na primer nešto na karoseriji, ili elektrici bez motora.

Uzmite bolje osiguranje

Mladi vozači mogu se suočiti sa naizgled visokim troškovima osiguranja, jer je mnogo veća verovatnoća da će učestvovati u saobaćajnoj nesreći, nego što je to slučaj sa iskusnim vozačima. Jedna od opcija koju treba razmotriti je i crna kutija, uz koju osiguranje može biti personalizovano, zasnovano na tome kako vaše dete vozi.

Izaberite automobil u niskoj grupi osiguranja

Kao što rekosmo, vozila sa snažnim motorima koja su u višim grupama osiguranja, povezana su sa većim rizikom od nezgoda, pa su za njih i polise veće. Međutim, postoje i drugi faktori koji mogu pomoći u smanjenju polise osiguranja, pa dobro proučite šta vam se najviše isplati.

Razmislite o najboljem načinu plaćanja

U današnje vreme, malo je verovatno da ćete pri kupovini koristiti gotovinu, pa razmislite koji bi vam način plaćanja najviše odgovarao, a koji bi trebalo izbegavati. Jer sve ima i prednosti, ali i mane.

Ne zaboravite na održavanje

Pre nego što sedne za volan svog četvorotočkaša, treba ohrabriti dete da se prema svom autu ponaša odgovorno. Što znači, da nauči neke osnovne stvari koje se tiču održavanja njegovog novog automobila.

U osnovi, ovo uključuje proveru pritiska u gumama i dopunjavanje nivoa tečnosti, uključujući i pranje vetrobrana. Ali, postoji još mnogo toga što bi trebalo da uradi kako bi svoj automobil držalo u ispravnom stanju, i bezbednim – pod pretpostavkom da vam već nisu velikodušno prepustili taj posao.

I, to bi bilo to...

Da, to je ono osnovno što treba da razmotrite kada dođe trenutak za kupovinu prvog automobila svom detetu. Ako mislite da je za to još uvek rano, razmislite još jednom. I dok razmišljate, već ćete se suočiti sa pozajmljivanjem ključeva vašeg automobila kad vaše dete krene da izađe sa svojim drugarima ili da dečkom/devojkom.

Što se tiče uslova iznajmljivanja automobila, isto pravilo važi u svim rent a car agencijama. Ni MMS AutoRent se u tome ne razlikuje. Mladi vozač mora da ima bar 21 godinu, i dve godine posedovanja dozvole. Sve o tome možete pročitati na našem sajtu. A za sve ostale eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećno!

 

Fotografije: YouTube.com - The Ohana Adventure

 

Pročitajte i ove tekstove


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?
221   0
Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

Detaljnije

Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad


Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad
185   0
Nekada su automobili bili  mehanička čuda,  a danas su simbol inovacija i sofisticiranosti. U svojim pionirskim danima, automobili su bili retki luksuz, rezervisan uglavnom za privilegovanu elitu. Danas, ulazak u svet automobila postao je gotovo neizbežan deo svakodnevnog života za mnoge. Razvoj tehnologije doveo je do neverovatnih promena u dizajnu, performansama i ekologiji automobila.

Detaljnije

Zanimljiva istorija Alfa Romea


Zanimljiva istorija Alfa Romea
214   0
Alfa Romeo je brend koji oduševljava vozače još od davne 1910. godine. Osnovan je u Italiji prvobitno kao „ALFA“, što je akronim, a puni naziv je Anonimna Lombardijska Fabrika Automobila. Naime, njen direktor, Ugo Stela, rešio je da preuzme francusku fabriku automobila na periferiji Milana, i tako je počela zanimljiva istorija Alfa Romea, koji je od momenta preuzimanja, u roku od 12 meseci, izbacio inauguracioni model sa 24 KS, za kojim su se svi okretali na trci izdržljivosti Targa Florio, i sv

Detaljnije