• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

5 saveta za uštedu goriva koji ujedno utiču i na bezbedniju vožnju

Cena goriva ponovo je, po ko zna koji put u istoriji, porasla nebu pod oblake. U ovom tekstu nećemo pisati o razlozima za to, ali ćemo se pozabaviti uštedom goriva, jer se do njega dolazi teže, cena mu je visoka, a pritom, kao što već znate, fosilna goriva zagađuju okolinu. Zato smo za vas pripremili 5 saveta za uštedu goriva koji ujedno utiču i na bezbedniju vožnju.

Bez obzira na to gde živite, ili tip automobila koji vozite, uvek možete da pređete malo više kilometara od proseka, po rezervoaru goriva. Čak i samo poboljšanje od jednog ili dva kilometra po litru goriva, zaista može da napravi razliku, pa zato vredi razmisliti kako će vaši napori da uštedite gorivo koristiti ne samo vašem kućnom budžetu, već i planeti, i budućim generacijama.

Kao što znate, emisije CO2 iz automobila igraju značajnu ulogu u povećanju globalne temperature. Klimatske promene su negativno uticale na mnoga mesta širom planete, i neka od njih su nepovratno izgubljena.

Svaki od ovih saveta će bar malo povećati kilometražu vašeg automobila, a kada se sve uštede saberu, napraviće značajnu razliku, i ujedno ćete učiniti mnogo i za vašu bezbednost tokom vožnje.

#Savet br.1 – Usporite

Jedan od najefikasnijih i najlakših načina za uštedu goriva je smanjenje brzine. Vaš auto troši više goriva kada vozite brzo. Na primer, vožnja brzinom od 80 km/h može udvostručiti potrošnju goriva u poređenju sa vožnjom brzinom od 40 km/h. Međutim, preniska ili previsoka brzina mogu uzrokovati veliku potrošnju goriva.

Potrošnja je najmanja kada se vozi između 45 i 75 km/h. Na tim brzinama, kao vozač, imaćete veću kontrolu nad svojim vozilom, pa će se tako smanjiti i mogućnost za saobraćajnu nesreću. Vredi razmisliti, zar ne?

# Savet br.2 – Promenite svoj stil vožnje

Potrošnja goriva može se znatno smanjiti postepenim ubrzavanjem automobila i veoma glatkom promenom stepena prenosa. Predviđanjem zaustavljanja možete izbeći naglo kočenje. Agresivnom vožnjom i naglim kočenjem sagorećete 20% više goriva, dok ćete bezbednim ponašanjem u vožnji – uštedeti gorivo.

Kada razmišljate o uštedi goriva, vodite računa da vaša vožnja bude usklađena. Isključivanje automobila u praznom hodu, dok stojite u mestu, će takođe mnogo pomoći. Vaš auto troši gorivo dok god motor radi, pa zato ugasite motor kada prekinete vožnju.

# Savet br. 3 – Koristite najvišu moguću brzinu

Svi automobili su dizajnirani tako da startuju u najnižoj brzini, jer tu dobijate najviše snage za obrzanje, ali vožnja u najvišoj brzini će povećati ekonomičnost vašeg vozila. Potrošnja goriva će se povećati kada dugo ostanete u nižim brzinama. Zato se i kaže da se po gradu troši najviše goriva jer, em se vozi sporo, em se često staje, pa se prilikom ponovnog kretanja troši najviše goriva.

Koristite najvišu moguću brzinu kada je to bezbedno, i ne zadržavajte se dugo u nižim brzinama, jer ćete tako uštedeti gorivo. To možete da vidite i sami, kada vozite putevima van grada, recimo, u petoj brzini pri prosečnoj brzini od 80 km/h – troši se veoma malo goriva. Probajte, nećete se pokajati.

#Savet br.4 – Selektivni tempomat

Možete da koristite tempomat, da održite stabilnu brzinu dok vozite nizbrdo, ili na ravnom putu. Ovo će takođe pomoći i u uštedi goriva. Korišćenje tempomata tokom vožnje uzbrdo će dovesti do ubrzanja vašeg automobila, što će rezultirati većom potrošnjom goriva.

#Savet br.5 – Koristite klima uređaj selektivno

Uslovi vazduha su dodatno opterećenje za motor vašeg automobila i povećavaju potrošnju goriva. Ako ne koristite klima uređaj, možete uštedeti najmanje 4% goriva. Pokušajte da izbegavate klima uređaj kada vam spoljna temperatura to dozvoljava. Otvaranje ventilacionih otvora ili prozora kada vozite malim brzinama omogućiće svežem povetarcu da uđe u vaš automobil i osećaćete se veoma prijatno, bez uključivanja klima uređaja. Ovo je moguće, naravno, ako je klima uređaj u vašem automobilu manuelni.

I to bi bilo to...

Svi saveti koje smo naveli, trebalo bi da vam pomognu da uštedite gorivo, bilo da vozite svoj, ili recimo auto iznajmljen kod rent a car agencije MMS auto. U nekim evropskim državama, sve se više govori o štednji. Velike industrije smanjuju proizvodnju automobila, a svom stanovništvu savetuju štednju, i što je moguće ređu vožnju.

Mnogo je i onih koji su rešili da se odreknu sopstvenih automobila, pa se svakodnevno voze gradskim prevozom ili taksijem, dok se tek za neka malo duža putovanja odlučuju da iznajme automobil kod neke od rent a car agencija kao što je MMS auto.

Ako i sami poželite da uradite tako nešto, u našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći vozilo po svojoj meri. Pozovite nas, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Pročitajte i ove tekstove


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?
314   0
Činjenica je da svake godine raste broj putnika koji su ekološki osvećeni i da je njima imperativ da putovanje bude "zeleno". Održivi turizam i održivo putovanje nije trend već zaista potreba. To je jedan od načina da se smanji degradacija životne sredine. Svako od nas mora biti svestan da biti "eko putnik" znači pridržavati se "zelenih saveta" od načina putovanja, do izbora smeštaja i svih aktivnosti koje ćete imati na putovanju. Plastika je jedan od najvećih neprijatelja prirode, naročito taj

Detaljnije

Obilazak Crnogorskog primorja na proleće


Obilazak Crnogorskog primorja na proleće
81   0
Crna Gora ima predivnu obalu, koja mami svoje posetioce ne samo leti nego preko cele godine. Zašto treba da se poseti na proleće?

Detaljnije