• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kakve automobile kupuju muškarci, a kakve žene?

Kupovina automobila je za svakoga od nas drugačiji proces. Neki se pridržavaju svog iskustva sa određenim brendom, i ostaju mu lojalni. Neki vole svoje igračke i njihove karakteristike, tako da i novi auto biraju na osnovu istih afiniteta. Ali pitanje koje već godinama muči prodavce i proizvođače automobila je – kakve automobile kupuju muškarci, a kakve žene?

Razlike u njihovim kupovnim navikama su primetne, i ne odnose se samo na automobile, već i na sve ostalo. I to svuda, pa i na internetu. Možda će vas iznenaditi koji pol preferira šta, jer se čini da je sve u vizuelnom doživljaju, a mnogo manje se gleda na ono što je razumno i korisno. Istraživanja na ovu temu sugerišu da postoje različiti trendovi specifični za oba pola. Hajde onda da vidimo do kojih se zaključaka došlo.

Koliko vremena na kupovinu troše žene, a koliko muškarci

Koliko je ženi ili muškarcu vremena potrebno da kupe automobil? Na osnovu istraživanja u svetu, došlo se do zaključka da na 40.000 odraslih, ženama u proseku treba 75 dana, za razliku od muškaraca kojima je dovoljno 63 dana da se odluče. Zbog čega je tako?

Jedan od mogućih faktora iza rodnih razlika kada je pitanju kupovina automobila je to da neke žene veruju da su vođene stereotipima kada razgledaju automobile u prodavnicama, pa se trude da malo više same istražuju. Istraživanjem žele da utvrde da li je ono što žele da kupe dovoljno dobro, i gde ga mogu kupiti po najpovoljnijoj ceni.

Isti stereotip muči i muškarce, ali oni ne idu toliko daleko. Istražuju malo manje, pa tako i odlučuju brže. Na kraju krajeva, nije pravilo ali uglavnom se malo bolje razumeju u ovu tematiku, tako da im to ide u korist.

Prednosti različitih automobila

Uobičajeno pitanje koje sebi postavljaju i žene i muškarci je: “Šta dobijam kupovinom baš ovog automobila?” U principu, to je pitanje koje se vezuje da kupovinu bilo čega: “Šta ja imam od toga?” A odgovor se, među polovima, može razlikovati, mada u nekim slučajevima i muškarci i žene kreću od zajedničke osnove.

Za razliku od muškaraca, žene imaju tendenciju da traže praktične i lične koristi, kao što su izdržljivost, sigurnost, pouzdanost i praktičnost. Može li ovaj auto da me odveze od tačke A do tačke B? Koliko dugo ću moći da se oslanjam na njega? Ima li neke karakteristike koje će mi dobro doći prilikom velikih kupovina? Mogu li lako da se parkiram kad vozim decu u školu, na plivanje, na časove muzike, i tako dalje. Dakle, žene najčešće gledaju prvo tu praktičnu stranu svog budućeg auta.

Nije ni kod muškaraca mnogo drukčije, naročito među onima koji već imaju porodicu. Međutim, za njih se kupovina automobila ne svodi uvek na prakrične prednosti. Pitanje koje sebi postavljaju nije uvek samo: “Može li me ovaj auto odvesti od tačke A do tačke B?” Često se postavlja i pitanje: “Kako ću izgledati za volanom ovog automobila vozeći se od tačke A do tačke B?” Jer, za muškarce je automobil mnogo više od prevoznog sredstva. Auto je i simbol prestiža. Naravno, za one koji sebi mogu da priušte nov i dobar automobil, što kod nas i nije tako čest slučaj.

Sklapanje ugovora

Jedno je zajedničko i muškarcima i ženama, a to je da svi žele dobar i lep auto po odličnoj ceni. Za žene, dobijanje dobre ponude nije uvek u okviru cene koju su spremne da plate. Studija pokazuje da žene traže avanturu, ali i raznolikost, tako da će tražiti automobil sa specifičnim karakteristikama. Naravno, ako je uz to i pristupačan, i ako u njemu dobijaju sve što žele i sve što im je potrebno.

Za muškarce, dobijanje dobre ponude obično leži upravo u tome da ponuda koju su dobili mora da bude najbolja. A to znači da automobil koji izgleda dobro i ima modernu tehnologiju, mogu da dobiju za manje nego što on stvarno vredi. Znači, žele da dobiju lep auto ali da, ako mogu, pregovaraju o nižoj ceni. I obično ne troše vreme na dobijanje svega što žele ako automobil lepo izgleda i radi ono što oni žele.

Ipak, istraživanja govore u prilog tome da pravila baš i nema, i da se sve to prepliće. Žene ipak malo više gledaju prednosti, a muškacima je malo važniji imidž koji im automobil daje. Ipak, sve ovo može biti samo stereotip, i sve može biti potpuno isto, ili potpuno različito. Isto kao kada se radi o kupovini odeće, namirnica ili bilo koje druge kategorije u kojoj se transakcije odvijaju. Na kraju krajeva, identifikovanje trendova može biti dobro, ali i opasno jer, ono što je u celoj priči najvažnije je ipak pojedinac.

I na kraju…

Kao što vidite, u stvari, pravilo je da pravila nema. Svi žele dobar auto, po najnižoj ceni koju mogu da dobiju. Poslednjih godina, i cene polovnjaka su porasle, a kamoli cena novih automobila. A uz sva pooštravanja zakona vezanih za tehničku ispravnost vozila, mnogo njih se odlučilo da proda svoje automobile, pa po potrebi iznajmi kod neke od rent a car agencija kao što je MMS AutoRent.

Čak i ako nije tako, možda ćete poželeti da na godišnji odmor odete nekim većim i komfornijim automobilom od onoga koji imate. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći neki baš po svojoj meri, a naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas.

Srećan put, želi vam MMS AutoRent!

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Istina o nano-keramičkim premazima za automobile


Istina o nano-keramičkim premazima za automobile
123   0
Ako ste kupili nov automobil, sasvim sigurno želite da on što duže izgleda kao kad ste ga izvezli iz radnje. Zbog toga ga redovno i pažljivo perete, a možda i svakih nekoliko meseci nanosite novi sloj voska. Ali uprkos svim vašim naporima, na njegovoj površini počinju da se pojavljuju ogrebotine i mrlje. I ne samo to, fleke od vode i prljavštine počinju da se lepe za vaš automobil dan nakon što ste ga temeljno oprali. Možda ste čuli da postoje neki nano-keramički premazi za automobile. Postoje,

Detaljnije

Vožnja po magli


Vožnja po magli
92   0
Magla stvara opasne uslove za vožnju. Smanjuje vidljivost, otežava navremeno uočavanje opasnosti, vozačima je teško da procene udaljenost od ostalih vozila i prepreka, ne mogu dobro da proceni sopstvenu brzinu i da li se druga vozila uopšte kreću ili stoje na putu. Zbog magle se dešavaju mnoge saobraćajne nesreće, često i sa tragičnim posledicama. Kako voziti po magli?

Detaljnije

Kako da auto u letnjim mesecima uvek miriše na čisto?


Kako da auto u letnjim mesecima uvek miriše na čisto?
74   0
Većini vozača je veoma stalo da im automobili mirišu na čisto, da je miris prijatan i da se ravnomerno širi po kabini. Zato je od velike važnosti čišćenje unutrašnjosti automobila i redovno održavanje higijene enterijera tokom cele godine, a naročito leti, jer je opštepoznato da bakterije vole toplotu. Kada prospete nešto leti, imate kućnog ljubimca  koji se vozi često u autu  ili dete koje je imalo mučnine tokom vožnje u  automobilu verovatno znate koliko se ti mirisi brže šire i teže ih se reš

Detaljnije