• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Obilazak Crnogorskog primorja na proleće

 

Kada se uporedi sa drugim državama, obala Crne Gore je možda kratka, ali to nadoknađuje izobiljem prelepih mesta. Crnogorsko primorje ne nudi samo odmor na plaži preko leta, nego i veliki broj atraktivnih mesta koje treba posetiti i videti. A to je najbolje učiniti tokom prolećnih meseci.

Predlažemo vam da iznajmite vozilo i krenete u upoznavanje celog crnogorskog primorja - od Herceg Novog i Igala na severu, sve do Ulcinja na krajnjem jugu. Kako bi mogli da ga temeljito istražite i vidite što više znamenitosti, planirajte da na putu provedete barem 7 do 10 dana.

 

Zašto proleće?

Crna Gora je lepa preko cele godine. Ali za istraživanje i putovanje proleće je idealno, a posebno mesec maj. Temeprature  se tada kreću oko 20 - 25 °C, prijatno je za šetnju, čak i za sunčanje i plivanje, noći su sveže i može lepo da se spava.  

U maju su dani dugački, a dosadne i dugotrajne kiše koje padaju zimi i u rano proleće su konačno prestale.

Leti je vrh turističke sezone, tada su gužve najveće, putevi su opterećeni saobraćajem, nema dovoljno mira, smeštaj i mesto u restoranu se teško nalazi, a i cene su (pre)visoke.

Ali, da mi krenemo redom:

 

Boka Kotorska

Bokokotorski zaliv ponosno nosi naziv “nevesta Jadrana”. I ima mnogo razloga za to. U nastavku ćemo samo telegrafski pomenuti neke od mnogobrojih lepota ovog sredozemnog fjorda:

 • Stari gradovi Herceg Novi, Perast, Risan, Tivat, Kotor
 • Ostrvo Mamula
 • Gospa od Škrpjela – malo ostrvce u ulazu u zaliv koji nije napravila prirodna nego čovek
 • Plava špilja
 • Planina Lovćen, sa kog “puca” neverovatan pogled na celi Bokokotorski zaliv. Do vidikovca na Lovćenu možete stići vozilom ali i planinareći, što je teže ali atraktivnije

 

Kotor

Grad Kotor nije prava letnja destinacija pošto u gradu nema plaža, ali možete danima da lutate njegovim ulicama, možete da se penjete na gradske zidine dugačke preko 5 km, ili da planinarite u njegovom zaleđu.

Poznata je kotorska marina u kojoj su usidrene prelepe jahte, a tokom leta tu pristaju veliki kruzeri sa više hiljada turista.

Kotor je poznat po Starom gradu i njegovoj zadivljujućoj srednjovekovnoj arhitekturi sa bezbroj uskih ulica, šarmantnim malim trgovima, placetama i kulturnim sadržinama. Obiluje crkvama, katedrala i muzejima, da pomenemo katedralu Svetog Tripuna, crkvu Svetog Luke, Sat kulu, Knezevu palatu, Crkvu Svete Marije, Crkvu Gospe od zdravlja, tvrđavu Sveti Ivan, Napoleonovo pozoriste, Pomorski muzej.

kotor

 

Budva

Budva je srednjovekovni grad opasan zidinama, i za razliku od Kotora ima plaža; onih sa plavom zastavom ih ima osam.

Grad je pun aktivnosti i poznat je po uzbudljivom i živom noćnom životu. Ali u proleće je ipak mirnije i dozvoljava razgledanje i uživanje u znamenitostima:

 • manastiri Podmaine i Praskavica,
 • crkve Sveta Troica, Santa Maria in Punta, Svetog Save i Svetog Ivana,
 • Skultura Balerina
 • Zidine Starog grada,
 • Citadela,
 • Sveti Stefan,
 • Arheološki muzej, Pomorski muzej, itd.

U Budvi možete da ronite, planinarite ili da se okušate u ribolovu. Možete da iznajmite kanu ili kajak i istražite obalu. Obavetno posetite uvalu Svetog Nikole, malog ostrva nedaleko od obale. Tokom maja se organizuju Karnevalske majske večeri koje označavaju početak leta i turističke sezone.

 

Petrovac na moru

Petrovac je popularan po svojim plažama. Ako volite sunčanje i prolećne temeprature to dopuste, odvojite jedan dan na svom putovanju i opustite se na pesku plaže Buljarice ili plaže Lučice.

Posetite i ostrva Katić i Sveta Nedelja, manastir Gradište, pogledajte mozaike u manastiru Reževići, obiđite tvrđavu Castello.

 

Bar

Bar je najveća crnogorska luka koja obiluje turističkim lepotama i znamenitostima.

Preporučujemo da posetite Saborni hram Svetog Jovana Vladimira, Dvor kralja Nikole, koji je sada muzej, Tvrđavu Stari Bar, akvadukt izgrađen od strane Turaka, a možete da pogledate i najstariju maslinu na Balkanu i Evropi koja se nalazi u Mirovici. Smatra se da je stara preko 2000 godina, u svetu postoje još samo dve masline koje su starije od nje, jedna je u Tunisu, a druga u Izraelu. Legenda kaže da se zavađene porodice ranije sastajale ispod ove drevne masline kako bi rešile svoje probleme.

Iznad Bara se nadvija planina Rumija koja je odlična za traking i planinarenje, a najbolje godišnje vreme za to je baš proleće, pošto su leti temeprature veoma visoke i postoji opasnost od otrovnih zmija.

Ulcinj

Pored Ulcinja se nalazi najduža crnogorska plaža - Velika plaža. Tu je more najbistrije, a plaža je od najfinijih zrna peska. Ako je gužva već počela i na plaži ima dosta posetilaca, odvezite se do zaliva Valdanos na neku osamljeniju plažu.

U Ulcinju vredi posetiti rečno ostrvo Adu Bojanu, Kulu Balšića, arheološko naselje Šaš, Ulcinjsku solanu, itd.

 

Izneđu gore navedenih gradova postoji čitav niz manjih, poznatih i nepoznatih mesta gde možete da doživite predivne trenutke i da ponesete sa sobom nezaboravne utiske i uspomene.

 

Umesto zaključka

Crnogorsko primorje je zaista atraktivno i privlačno, ne samo zbog lepota prirode, nego i zbog kulturnih i istorijskih znamenitosti.

I konvencionalni odmor na jadnom mestu preko leta ima svoje čari, ali mi smo sigurni da ćete još više uživati ako odaberete dinamično putovanje i obiđete celu Crnogorsku obalu.

 

Pročitajte i ove tekstove


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?
314   0
Činjenica je da svake godine raste broj putnika koji su ekološki osvećeni i da je njima imperativ da putovanje bude "zeleno". Održivi turizam i održivo putovanje nije trend već zaista potreba. To je jedan od načina da se smanji degradacija životne sredine. Svako od nas mora biti svestan da biti "eko putnik" znači pridržavati se "zelenih saveta" od načina putovanja, do izbora smeštaja i svih aktivnosti koje ćete imati na putovanju. Plastika je jedan od najvećih neprijatelja prirode, naročito taj

Detaljnije

Dva popularna načina da vaš auto bude prepoznatljiv


Dva popularna načina da vaš auto bude prepoznatljiv
114   0
Auto je kroz istoriju bio simbol muškosti, simbol moći, ponosa, a nekima u nedostatku pravih vrlina i sredstvo za poređenje sa drugima. Sigurno i vi u svom okruženju imate komšiju, druga, rođaka koji može satima da drži monolog o svom ljubimcu i da svaku ogrebotinu ili kvar na svom četvorotočkašu doživi kao najveću tragediju u životu. Naravno, svi smo mi različiti, nekome je bitno da ima samo funkcionalan auto koji je ispravan i koji će ga odvesti od tačke A do tačke B. Damama je više bitna este

Detaljnije