• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Preuzimanje iznajmljenog automobila noću

Koliko je god moguće treba izbegavati iznajmljivanje vozila kasno u noć, ali ponekad ne može da se bira. Ukoliko kasni dolazak aviona, autobusa ili voza nema previše izbora - mora da se vozi noću.

Niko ne voli da radi duboko u noć, ali profesionalne i renomirane rent a car agencije nikada neće ostaviti svoje klijente na cedilu i učiniće sve kako bi oni dobili svoje već rezervisano vozilo. Ma koliko kasno stigli.

U produžetku vam donosimo par saveta šta mogu klijenti da učine u vezi kasnog iznajmljivanja vozila kako bi pomogli i sebi i radnicima rent a car agencija.

 

Preuzimanje vozila van radnog vremena

Kada stupite u kontakt sa rent a car agencijom kako bi rezervisali vozilo, a već znate da dolazite kasno uveče (ili rano ujutru), proverite da li rade noću i da li vozilo može da se preuzima kasno u noć. Većina agencija ne radi 24 sata i dodatno naplaćuju preuzimanje vozila posle radnog vremena. O tome će oni blagovremeno da vas obaveste.

Neko smatra da je isplatljivije da sačeka do početka radnog vremena nego da plati tu naknadu. Drugi se oseća sigurnije da odmah podigne vozilo i krene na put, pa makar i platio, nego da čeka do ujutru sam na aerodromu ili autobuskoj stanici.

Ako dolazite na aerodrom kasno u noć, o tome morate da obavestite rent a car agenciju. Postoji velika verovatnoća da će njihovo predstvništvo biti zatvoreno, ali postoji mogućnost da vam neko od njihovih službenika doveze vozilo na aerodrom.

Ako vam avion, autobus ili voz kasni i ne možete da stignete u dogovoreno vreme, pošaljite rent a car agenciji poruku, kako bi mogli da se organizuju i da ostave dežurnog službenika koji će vas uslužiti.

 

Pregled vozila

Bez obzira u koje vreme preuzimate vozilo, obavezno ga pregledajte. Nemojte olako i reda radi da potpisujete zapisnik o preuzimanju vozila bez provere. Kasno je, vama se žuri, agentu se ide kući, ali u rane jutarnje sate mogućnost da preuzmete već oštećeno vozilo je daleko veća. A znate i sami da šteta koju niste evidentirali, iako je niste vi skrivili, pada na vaš račun.

Koristite lampu kako bi osvetlili vozilo tokom inspekcije.

Slobodno snimite telefonom ogrebotine, manja ili veća oštećanja, pocepane tapacire na sedištima, prljavštinu i ostavljeno đubre u vozilu, kako bi imali dokaz.  

 

Isplanirajte svoje noćno putovanje

Planiranje puta je potrebno i danju, ali je posebno važno ako se putuje noću. Preporučujemo da se unapred upoznate sa lokacijom gde putujete, sa prolaznim mestima, saznajre gde se nalaze moteli, benzinske pumpe, prodavnice koje rade 24 sata, distance koje treba da prevalite, gde su crne tačke i opasna mesta na putu, itd.

Ako prvi put putujete negde, obavestite se na internetu o mogućim opasnostima. Na primer, u nacionalnim parkovima može da se dogodi da vam divlja životinja prepreči put. U severnim zemljama jeleni, medvedi i druge krupne životinje se često nalaze na putu, a sudar sa njima uopšte nije naivan. I za životinju i za putnike u vozilu.

Ako znate da vas očekuju loši putevi puni rupa, sa mnogo krivina i uspona, rezervišite snažnije vozilo, SUV ili terenac.

Zimi je obavezna zimska oprema, proverite da li vam je rent a car agencija obezbedila zimske gume, lance, lopatu, ručnu svetiljku. Ponesite toplu odeću i obuću u slučaju da se zaglavite u snežnim nanosima. Ukoliko vam se nešto desi noću, moraćete da sačekate u vozilu do jutra, tako da ponesite dovoljno hrane i vode.

Pogledajte na mapi lokacije benzinskih pumpi i njihova radna vremena. Ostati noću bez goriva nije baš prijatno.

Proverite stopu kriminala. U nekim krajevima i državama nije bezbedno da se putuje noću zbog mogućih razbojništva i krađa. U tim slučajevima bolje je prespavati u motelu, pa krenutu po danu.

 

Proverite farove

Pre nego što preuzmete vozilo, proverite sva svetla na vozilu – žmigavce, duga, oborena i stop svetla. Proverite da li u iznajmljenom vozilu ima rezervnih sijalica.

Ako neki far slabije svetli, tražite da vam zamene sijalicu ili da vam daju novo vozilo. Ne krećite na put sa nebezbednim loše osvetljenim vozilom.

 

Imajte sa sobom potrebne brojeve

Memorišite sve važne telefonske brojeve u svoj mobilni telefon. Treba da imate broj rent a car agencije, kao i brojeve dežurnih službi, hitne pomoći, policije, službe za pomoć na putu. Ukoliko vam se nešto desi noću treba da znate koga možete da pozovete u pomoć. O tome možete da se raspitate i u rent a car agenciji pre nego što preuzmete vozilo.

 

Zaključak

Većina vozača izbegava putovanje noću. Ali ponekad je noćna vožnja neizbežna posebno ako treba da se dugo putuje ili ako se vozi zimi kada su dani kratki. Kada se iznajmljuje vozilo često se desi da se ono mora preuzeti (ili vratiti) kasno u noć.

U našoj rent a car agenciji smo svesni da naši klijenti, posebno kada su vezani za red letenja, ne mogu da utiču na vreme svog dolaska.

Naša poruka do njih je da se ne brinu i da neće ostati bez svog vozila, ma koliko kasno bilo.

 

Pročitajte i ove tekstove


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?


Zelena putovanja električnim automobilima - budućnost turizma?
314   0
Činjenica je da svake godine raste broj putnika koji su ekološki osvećeni i da je njima imperativ da putovanje bude "zeleno". Održivi turizam i održivo putovanje nije trend već zaista potreba. To je jedan od načina da se smanji degradacija životne sredine. Svako od nas mora biti svestan da biti "eko putnik" znači pridržavati se "zelenih saveta" od načina putovanja, do izbora smeštaja i svih aktivnosti koje ćete imati na putovanju. Plastika je jedan od najvećih neprijatelja prirode, naročito taj

Detaljnije

Obilazak Crnogorskog primorja na proleće


Obilazak Crnogorskog primorja na proleće
82   0
Crna Gora ima predivnu obalu, koja mami svoje posetioce ne samo leti nego preko cele godine. Zašto treba da se poseti na proleće?

Detaljnije

Dva popularna načina da vaš auto bude prepoznatljiv


Dva popularna načina da vaš auto bude prepoznatljiv
114   0
Auto je kroz istoriju bio simbol muškosti, simbol moći, ponosa, a nekima u nedostatku pravih vrlina i sredstvo za poređenje sa drugima. Sigurno i vi u svom okruženju imate komšiju, druga, rođaka koji može satima da drži monolog o svom ljubimcu i da svaku ogrebotinu ili kvar na svom četvorotočkašu doživi kao najveću tragediju u životu. Naravno, svi smo mi različiti, nekome je bitno da ima samo funkcionalan auto koji je ispravan i koji će ga odvesti od tačke A do tačke B. Damama je više bitna este

Detaljnije