• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Šta sve treba znati prilikom kupovine vozila

 

Kupovina vozila nije kao bilo koja kupovina. Za njega mora da odvoji znatna finansijska sredstava, što znači da ne sme da se dopusti i najmanja greška. Automobil, barem u našim krajevima, se kupuje jednom ili dva put u životu i zato je potrebno uzeti u obzir mnogo faktora.

Neki od najvažnijih faktora su sledeći:

 

Informisanost

Prvo što kupci novog ili polovnog vozila treba da urade je da pažljivo i temeljito istraže tržište. Svet vozila je ogroman, postoji mnogo proizvođača, modela i klasa vozila. Svako vozilo je namenjeno određenoj ciljnoj grupi i poseduje različite karakteristike i performanse kako bi zadovoljilo specifične individualne potrebe i želje. Nisu ista vozila za ljubitelje sportske vožnje i za one koje više preferiraju štedljive gradske automobile. Vrlo je važno da i pre nego što uđe u auto-salon kupac ima jasnu predstavu o svojim potrebama i željama.

Kada zna šta želi - koji model, koju veličinu vozila i snagu motora - onda treba krenuti u pretraživanje interneta, prelistati auto magazine, pogledati testove, pitati za savet poznanike i majstore.

 

Izbegavati impulsivnu kupovinu

Kada se kupuje na brzinu, bez razmišljanja i analize prave se najveće greške. Iz procesa kupovine isključite emocije, nemojte se zaletati i kupiti prvi auto koji vam se svidi. Kod kupovine vozila nema žurbe, uporedite nekoliko različitih modela, obiđite ako ne sve, onda većinu auto-salona, raspitajte se o povoljnostima i popustima pri plaćanju, itd. Isto tako, ne verujte slepo reklamama u medijima i na internetu. Veoma često njihove poruke ne odgovaraju realnom stanju. Nemojte da popuštate pod pritiskom prodavaca. Oni znaju da budu veoma uporni i agresivni (njihove provizije uopšte nisu za potcenijivanje). Dajte sebi dovoljno vremena za razmišljanje i ne ustručavajte se da ih pitate o svemu što vas zanima.

 

Obavezna probna vožnja

Pre kupovine bilo novog ili polovnog vozila obavezno ga provozajte. Možda ono izgleda spektakularno i prelepo, ali ne znači da mu je vožnja udobna. Ne zaboravite da podignete haubu (posebno pri kupovini starog auta) kako bi pogledali motor, zavirite ispod vozila, proverite kočnice, itd. Ako se ne razumete dobro u vozila, sa sobom povedite majstora ili prijatelja u koga imate poverenje. 

 

Buti svesan finansijske situacije

Nemojte da se zaletite i da kupite preskup automobil. Osim nabavne cene, budite svesni i troškova za održavanje, rezervnih delova, goriva, koliko košta registracija, itd. Ako kupujete na kredit dobro izračunajte mesečne rate i da li možete da ih prišutite.

polovna vozila

Polovna vozila na parkingu. Izvor fotografija Tom Fisk, Pexels

Kupovina polovnog vozila

Kupovina polovnog vozila je specifična i zahteva još veću pažnju, znanje, informisanost, pa i sreću. Može se kupiti izuzetno kvalitetan automobil po veoma povoljnoj ceni ali su česti i suprotni primeri i velike greške.

Kada se kupuje polovno vozilo treba uzeti u obzir sledeće faktore:

 • Njegovu starost – što je vozilo novije, to će biti sigurnije i manje će se kvariti;
 • Pređenu kilometražu;
 • Model vozila - neka vozila zadržavaju kvalitet i vrednost tokom godina, druga u manjem obimu (kao negativni primer se ističu  modeli Alfa Romea);
 • Da li postoje problemi koji se ponavljaju;
 • Kako je vozilo održavano - jedan od najvažnijih faktora koji u velikoj meri određuje cenu polovnog vozila. Dobro održavano vozilo će duže trajati, manje će se kvariti i imati manje problema. Od vlasnika zatražite istoriju vozila i dnevnik popravki, pitajte da li je učestvovalo u saobraćajnim nesrećama, da li je menjan motor, kočnice, i sl.

 

Amortizacija

Večna je debata o tome koliko bi polovni “novi” automobil trebalo da bude star i kako starost i pređena kilometraža utiču na njihovu cenu. Većina vozača i kupaca ne uzima u obzir amortizaciju.

Amortizacija se definiše kao smanjena vrednosti nečega (u ovom slučaju vozila) tokom određenog vremenskog perioda usled starosti i habanja.

Smatra se da u proseku vozila gube trećinu svoje početne vrednosti posle prve godine, a preko polovine se izgubi posle četvrte. Još jedan veliki pad vrednosti sledi posle sedme godine ili pređenih 100 000 kilometara.

Čak i potpuno nova vozila koja se ne voze i koja su celo vreme parkirana u garaži gube od svoje početne vrednosti.

Kod starih vozila stopa amortizacija će skoro uvek biti skuplja od popravki (osim ako vozilo nije ozbiljno oštećeno ili je imalo saobraćajnu nesreću). Usvojeno je pravilo da su vozila do pet godina starosti relativno pouzdana i imaju dobar odnos kvalitet – cena, ali zavisi od slučaja do slučaja i od vozila do vozila. Ako razmišljate o automobilu koji je star iznad 10 godina, obavezno proverite njegov motor, kočnice, menjač, da li na karoseriji postoji korozija, da li se pojavljuje dim iz auspuha, itd. Probna vožnja se ne sme nikako preskakati.

 

Završna reč

Pri kupovini bilo novog ili polovnog vozila treba biti pažljiv, dobro informisan i spreman za ovaj komplikovani proces. Najvažnije je da ne žurite i da izaberete vozilo koje vam odgovara. Napravite listu svih stvari koje su vam važne i pronađite vozilo koji odgovara vašim potrebama. Svako od nas ima različite prioritete kada je u pitanju vožnja, veličina vozila, bezbednost, snaga motora, itd. Kako bi ste bili sigurni u svoj izbor možete da iznajmite isti takav model u rent a car agenciji. Kada konačno pronađete vozilo koje vam najviše odgovara, nemojte da oklevate, kupite ga.

Naslovna slika: novi automobil u autosalonu, izvor Esmihel Muhammad, Pexels

Pročitajte i ove tekstove


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
71   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije

Kako da produžite životni vek svog automobila


Kako da produžite životni vek svog automobila
152   0
Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi...

Detaljnije

Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše


Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše
73   0
Neki kvarovi na vozilimaa, na prvi pogled izgledaju jednostavni i laki i mnogi vozači pomisle da mogu sami da ih saniraju. Ali, kao i u drugim oblastima živora, stvari mogu vrlo lako i nepredviđeno da krenu po zlu i da umesto kratkotrajne i lagane popravke ispadne još veća šteta.

Detaljnije