• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Trend poskupljenja automobila, rezervnih delova i goriva se nastavlja i u 2023. godini?

Iako se očekivala blaga stabilizacija tržišta to se nije desilo, ono što je i dalje širom sveta u velikom broju salona vidljivo da i dalje nema automobila. Da i dalje postoji kašnjenje u isporuci, lista čekanja u fabrikama, a upravo zbog manjka novih automobila potrebno će biti sigurno još par godina da bi se situacija stabilizovala. Proizvođači poluprovodnika navode da neće doći do potpune stabilizacije ni tokom 2023. godine i da osim čipova, problem postoji i sa nestašicom drugih sirovina pre svega litijuma, plastike, čelika...Cene ovih sirovina su takođe otišle na gore.

Finansijska situacija u Srbiji nije sjajna to svi znamo, voze se automobili koji su prosečne starosti 16-17 godina, na sve to domaći kupci kada kupuju automobil nažalost ga ne biraju prema potrebama već prema mogućnostima. Mogućnosti su sve manje jer su i polovnjaci u proseku poskupeli za 15-20%. Novi trend cena je razlog za brigu i u Stellantisu. Cena prosečnog novog automobila je porasla za čak preko 6 000 dolara i taj trend povećanja se nastavlja. Trenutno je manja ponuda nego potražnja, a povećanje cena je zaista veliki pritisak na kupce, pa se se zato upravo u Stellantisu počelo sa strategijom razvoja pristupačnih modela električnih automobila.

automobil, auto

Zašto poskupljuju auto delovi?

Poskupljenju automobila kako novih tako i polovnih, zatim poskupljenju goriva, registracije, osiguranja dodajemo i poskupljenje rezervnih delova. Cene rezervnih delova poslednjih godinu dana rastu brže nego što je stopa inflacije. Ako uporedimo cene rezervnih delova sada i pre 10ak godina dolazimo da neverovatnih podataka da su aktuelne cene skuplje za 40-67%. Automatski cene kod majstora su poskupele pa je za mali servis potrebno 12 000-16 000 dinara umesto nekadašnjih 8000-12 000. Mali servis treba odraditi jednom godišnje pa kada se sva poskupljenja na godišnjem nivou vezano za održavanje i servisiranje automobila saberu dođe se do cifre koju je teško uštedeti u zemlji Srbiji i koja definitivno ne prati rast plate. Za tržište rezervnih delova se može reći da je monopol jer nema mnogo konkurencije, mali je broj dobavljača nema dakle konkurencije niti podsticaja za obaranje cena.

Šta će biti sa cenama goriva u 2023.godini?

Cenu po kojoj će se prodavati litar evrodizela i benzina na pumpama propisuje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije. Kao osnova se uzima prosečna cena naftnih derivata na veliko i na tu cenu dodaje 7 dinara po litru, cene se koriguju svakog petka. Od 5. decembra 2022. godine vlada Srbije se suočava i sa novim izazovima zbog zabrane uvoza ruske nafte. U obrazloženju budžeta za ovu godinu najavljeno je da će akciza na naftne derivate biti umanjena za 10%.

gorivo, poskupljenje goriva

Poslednje povećanje cena goriva se može pripisati rastu cena nafte i dizela u Evropi. Činjenica je da je za naftne kompanije dugoročno ograničenje cene neodrživo i da može da dovede do brojnih negativnih posledica. Naftni sektor može da izdrži kratkoročna ograničenja na par meseci da bi se sačuvalo nacionalno tržište, ali to ne bi smela da bude dugoročna politika jer će neizostavno doći do ogromnih posledica kako za ekonomiju, tako i za potrošače. Cena sirove nafte je trenutno u padu u poređenju sa periodom početka krize u Ukrajini. Ali kada cene derivata jednom porastu veoma je teško da se sve vrati za neko kratko vreme o prvobitno stanje. Praksa je da sve rafinerije u Evropi troše naftu koje su kupile pre nekoliko meseci, zato često cene ne odgovaraju aktuelnim cenama sa svetske naftne berze.

Šta će se dalje dešavati sa cenama goriva, rezervnih delova i automobila nastavićemo da pratimo i redovno Vas obaveštavamo, do tada srećan put želi Vam MMS rent a car

 

Pročitajte i ove tekstove


6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu


6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu
128   0
Sezona godišnjih odmora samo što nije počela, zato se uverite da je vaše vozilo spremno za vožnju pod suncem. Visoke letnje temperature, prašina i prljavština, kao i povremena kiša, mogu da utiču na najvažnije sisteme vašeg vozila. Ali, pomoću ovih 6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu, trebalo bi da ostanete bezbedni tokom leta i jeseni. Zato, hajde da počnemo...

Detaljnije

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća


Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća
74   0
Svedoci smo da se saobraćajne nesreće događaju svakodnevno. Uzroci mogu da budu različiti: loši putevi, teški vremenski uslovi i nepogode, tehnički neispravna vozila, greške vozača i njihove loše navike. Svako može da pogreši, ali treba da se teži da greške budu što je moguće manje i da ne vode ka težim posledicama.

Detaljnije

Lista najprijatnijih mirisa za vozila


Lista najprijatnijih mirisa za vozila
321   0
Svako vozilo miriše, neko lepo i prijatno a nekoi veoma loše. Higijena i provetravanje su veoma bitni ali postoje i veštačke arome koje mogu da učine vaš automobi bude prijatno i udobno mesto.

Detaljnije