• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Vožnja po magli

 

Vožnja kroz gustu maglu uopšte nije prijatno iskustvo. Koliko god je moguće treba da se izbegava, ali ponekad jednostavno moramo na put.

 

Šta je magla?

Magla je atmosferska pojava u prizemnom sloju atmosfere blizu tla. Sastoji se od malih kapljica vode ili ledenih kristala koji lebde u vazduhu. Drugim rečima, to je u stvari oblak koji se nalazi nad samom površinom tla.

Prirodna boja magle je bela ili beličasta, ali ukoliko je zasićena dimom, prašinom ili industrijskim zagađenjima može da bude žučkasta, siva, neretko skoro i crna.

Za pojavu magle potrebna je visoka relativna vlažnost vazduha i niska temperatura. Ako je relativna vlažnost vazduha između 80 i 100%, vodena para počinje da se kondenzuje i stvara se magla.

U zavisnosti od njene gustine razlikujemo

  • slabu maglu - horizontalna vidljivost je manja od 1 km
  • umerenu maglu - vidljivost je manja od 500 m
  • gustu maglu - vidljivost je manja od 50 m

 

Magla i saobraćaj

Magla stvara opasne uslove za vožnju. Smanjuje vidljivost, otežava navremeno uočavanje opasnosti, vozačima je teško da procene udaljenost od ostalih vozila i prepreka, ne mogu dobro da proceni sopstvenu brzinu i da li se druga vozila uopšte kreću ili stoje na putu.

Zbog magle se dešavaju mnoge saobraćajne nesreće, često i sa tragičnim posledicama.

 

Vožnja po magli

U nastavku teksta, pročitajte nekoliko saveta o sigurnoj i bezbednoj vožnji po magli.

magla an putu

Smanjite brzinu

Sama logika vožnje kaže da kada na putu nemate dobru vidljivost mora da usporite. A magla može toliko da smanji vidljivost da se prepreke na putu ne vide sve dok im se sasvim ne približite. Ako vozite brzo, može da bude prekasno, nećete imati dovoljno vremena da prikočite.

Zato, preventivno smanjite brzinu kako bi imali više vremena za reakciju.

Nemojte previše da se približavate drugim vozilima. Osim na druga vozila, obratite pažnju i na bicikliste, pešake i životinje na putu.

Neki vozači, koriste trik da kada je magla voze neposredno iza kamiona i autobusa. Tačno je da profesionalni vozači dobro poznaju i čitaju put, prošli su tu bezbroj puta, ali ne preterujte, nemojte previše da im se „lepite“ u strahu da ih ne izgubite u magli. Može se desiti da naglo zakoče.

Kada je magla na putu, isključite tempomat i budite spremni na nagla kočenja.

Magla stvora iluziju spore vožnje. Zbog toga mnogi vozači nesvesno ubrzavaju. Budite strpljivi. Ne oslanjajte se (samo) na svoj vid, već proveravajte brzinomer.

Posebno opreznost se preporučuje prilikom kočenja i naglih skretanja. Kada kočite, to radite postepeno i polako kako biste drugim učesnicima dali priliku za reakciju.

Izbegavajte preticanja. Kada vidljivost nije dobra, može da se desi da ne primetite vozilo koje vam dolazi iz suprotnog smera.

Trudite se da pratite belu liniju i reflektirajuće markere. Na autoputevima sa desne strane postoje posebni markeri za maglu. Označeni su belom bojom i označuju vidljivost u različitim uslovima magljivosti; obratite pažnju i na njih.

 

Povećajte udaljenost od drugih vozila

Magla zna iznenada i bez upozorenja da naglo postane gušća. Ako vozite na prometnom putu, povećajte rastojanje između svog i ostalih vozila na putu.

Tako ćete izbeći lančani sudar u slučaju da neko napred naglo zakoči.

 

Svetla

Za vožnju po magli koristite oborena svetla, nikako ne uključujte dugačka. Javiće se efekt refleksije zbog kojeg nećete ništa videti, samo beli zid ispred vas. Osim toga, možete da zaslepite druge vozače.

Većina savremenih vozila (iako ne svi) imaju specijalna svetla za maglu. Ona su dizajniranja da pomažu vozačima da jasnije vide u magli, ali pomažu i drugim vozačima da primete vaša svetla.

 

Koncentrišite se na vožnju

Kada vozite po magli, smanjite sva ometanja sa strane. Isključite radio, mobilni telefon, zamolite svoje saputnike da budu tihi i da i oni paze na opasnosti.

Po magli je veoma lako da napustite svoju traku i pređete u susednu, što može da bude fatalno. Stalno pratite belu liniju, ostanite na svojoj desnoj strani i ne menjajte trake.

Vodite računa o radovima na putu. U većini slučajeva oni su dobro obeleženi, ali u uslovima smanjene vidljivosti mogu i da se ne primete.

Oslonite se i na svoj sluh. Otvorite prozor kako bi čuli šta se dešava napolju.

 

Čistite šoferšajbnu

Kada je magla, na staklima se skupljaju kapljice vode koje ograničavaju vidljivost. Ako je napolju hladno, ove kapljice mogu i da zamrznu.

Koristite brisače kako bi šoferšajbna bila stalno čista. Ako to nije dovoljno, stanite pored puta i krpom prebrišite vetrobransko i ostala stakla. Protiv zamrzavanja uključite grejače na staklima.

 

Prekinite vožnju

Ako magla postane toliko gusta da se više ništa ne vidi, zaustavite se i sačekajte da se uslovi na putu poboljšaju.

Pronađite parking ili mesto gde možete bezbedno da se zaustavite. Udaljite se na razumnu udaljenost od ivice glavnog puta, ako je potrebno koristite travnatu površinu. Obavezno upalite sva četiri žmigavca, ali ugasite prednje farove kako bi ostali učesnici u saobraćaju znali da se više ne krećete.

Pronađite sklonište dalje od svog vozila. Ako morate da ostanete u njemu obucite reflektujući fluorescentni prsluk da bi vas videli, i ne odvezujte pojas.

Pratite vremensku proglnozu pred polazak na put. Ako se očekuje magla na putevima, odložite put za drugi dan ili za malo kasnije. Magle su po pravilu najgušće i najopasnije u jutarnjim i večernjim satima.

 

Umesto zaključka

Kada vozite po magli najvažnije je da imate ispravno vozilo, sa svetlima za maglu, sa ispravnim kočnicama, brisačima, grejačima za staklo. Ako je vaš auto star i neispravan, možda je bolje da iznajmite drugi. Rent a car agencije imaju nova vozila sa svom potrebnom opremom za vožnju po magli.

 

Pročitajte i ove tekstove


Istina o nano-keramičkim premazima za automobile


Istina o nano-keramičkim premazima za automobile
124   0
Ako ste kupili nov automobil, sasvim sigurno želite da on što duže izgleda kao kad ste ga izvezli iz radnje. Zbog toga ga redovno i pažljivo perete, a možda i svakih nekoliko meseci nanosite novi sloj voska. Ali uprkos svim vašim naporima, na njegovoj površini počinju da se pojavljuju ogrebotine i mrlje. I ne samo to, fleke od vode i prljavštine počinju da se lepe za vaš automobil dan nakon što ste ga temeljno oprali. Možda ste čuli da postoje neki nano-keramički premazi za automobile. Postoje,

Detaljnije

Kakve automobile kupuju muškarci, a kakve žene?


Kakve automobile kupuju muškarci, a kakve žene?
117   0
Kupovina automobila je za svakoga od nas drugačiji proces. Neki se pridržavaju svog iskustva sa određenim brendom, i ostaju mu lojalni. Neki vole svoje igračke i njihove karakteristike, tako da i novi auto biraju na osnovu istih afiniteta. Ali pitanje koje već godinama muči prodavce i proizvođače automobila je – kakve automobile kupuju muškarci, a kakve žene?

Detaljnije

Kako da auto u letnjim mesecima uvek miriše na čisto?


Kako da auto u letnjim mesecima uvek miriše na čisto?
74   0
Većini vozača je veoma stalo da im automobili mirišu na čisto, da je miris prijatan i da se ravnomerno širi po kabini. Zato je od velike važnosti čišćenje unutrašnjosti automobila i redovno održavanje higijene enterijera tokom cele godine, a naročito leti, jer je opštepoznato da bakterije vole toplotu. Kada prospete nešto leti, imate kućnog ljubimca  koji se vozi često u autu  ili dete koje je imalo mučnine tokom vožnje u  automobilu verovatno znate koliko se ti mirisi brže šire i teže ih se reš

Detaljnije