• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru

Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi grožđa i vinu.
Smederevo, Vršac i Aleksandrovac, tri različita kraja Srbije, ali sa zajedničkim entuzijazmom za vino, u septembru su prestonice manifestacionog turizma. U ovim mestima, berba grožđa i proizvodnja vina nisu samo zanati, već su prave umetnosti koje se slave na jedinstven način. Ove manifestacije ne samo da vam pružaju priliku da uživate u odabranim vinima i gastronomskim specijalitetima, već i da zavirite u bogatu kulturnu baštinu i tradiciju ovih regija. Miris svežeg raznovrsnog voća , prvenstveno grožđa i miris svežeg vina koji ispunjava vazduh, zvuk tamburica i veselih pesama koji odzvanjaju u pozadini - sve to čini ovaj period godine posebnim.
Ako se pitate kako najbolje doživeti ove manifestacije, odgovor je jednostavan:  sopstvenim vozilom ili iznajmljenim automobilom. Upravo u septembru, kada se priroda preoblači u svoje najlepše tonove i kada na putevima nije toliko gužvi, kao u letnjoj sezoni, rentiranje automobila postaje posebno primamljiva opcija. Omogućava vam da slobodno istražujete ove predele, da obiđete vinarije i lokalne atrakcije, i da uživate u svakom trenutku putovanja.
Dakle, dragi ljubitelji vina, prirode i kulture, septembar je vaš mesec.

Kroz ovaj blog vidimo vas na tri manifestacije u Srbiji - Smederevsku jesen,  Vršački  Grožđebal i Aleksandrovačku berbu grožđa i vina. Spremite se da se prepustite čarima ovih događaja i istražite lepotu ovih regija na sopstveni način. Vino, priroda i kultura čekaju da budu otkriveni, a mi ćemo vam pružiti sve informacije koje su vam potrebne kako biste napravili nezaboravno putovanje.

Smederevska Jesen

Smederevska Jesen je poznata  turističko-privredna manifestacija koja se održava svake godine, uglavnom druge nedelje u septembru, u čast bogatstva grožđa i vina iz Smederevskog vinogorja. Ova tradicionalna manifestacija ima duboke korene, počevši od 1888. godine kada je na gradskom pristaništu, održana prva manifestacija.
Danas, Smederevska Jesen  privlači ogroman broj posetilaca, prosečno oko 100.000 dnevno. Manifestacija ima pomalo i  sajamskog karaktera sa impresivnim brojem izlagača. Centralna tačka događanja je čuvena Smederevska tvrđava i gradske ulice koje ožive uz defile srednjovekovnih vitezova.

smederevska jesen, smederevska tvrdjava
Osim bogate ponude vina i gastronomske čarolije, posetioci mogu uživati u raznolikom kulturno-umetničkom programu. Ova manifestacija je prilika da se bolje upoznate sa tradicijom i kulturom ovog područja dok istovremeno uživate u zabavi.
Smederevo je  smešteno duž obala reke Dunav, a njegova istorija je duboko povezana sa čuvenom Smederevskom tvrđavom. Ova impozantna tvrđava, koja se nalazi na obali Dunava, ima bogatu istoriju koja seže unazad više od pet vekova.
Smederevska tvrđava je izgrađena u 15. veku, tokom vladavine despota Đurđa Brankovića i služila je kao značajna vojna i administrativna tačka. Grad Smederevo je tada bio prestonica Srbije. Tvrđava je impresivan primer srednjovekovne arhitekture i igrala je važnu ulogu u istoriji Srbije. Smederevska Jesen je definitivno događaj koji ne smete propustiti ovog septembra. Ove godine počinje 7.9. i traje do 10.9.

"Župska berba" u Aleksandrovcu

Aleksandrovac je čudesno mesto koje nosi sa sobom ne samo bogatstvo vinogradima nego i duboku kulturološku baštinu. Grad Aleksandrovac, poznat kao "Grad vina", odiše šarmom i tradicijom koja seže duboko u prošlost. Ovaj grad je domaćin veličanstvene manifestacije "Župska berba" već više od pet decenija, koja se održava u čast grožđa, vina i lokalnih vinogradara.
Osim što je poznat po vinogradima, Aleksandrovac je takođe poznat po jedinstvenom Muzeju vinarstva i vinogradarstva, gde se možete upoznati s istorijskim razvojem ovog važnog lokalnog zanata. Ovaj muzej je pravo blago za sve ljubitelje vina i istorije.
U Vinskoj ulici, posetioci će biti dočekani u znak dobrodošlice, naravno, čašicom Župskog vina koje odiše karakterističnim ukusom ovog regiona. Tokom manifestacije, koja se ove godine  održava od 14. do 17. septembra grad oživljava uz karnevale, defile učesnika "Župske berbe", koncerte i izložbe. Posebno impresivna je Poljoprivredna izložba na kojoj će izlagači predstaviti bogatstvo ove regije.
Župska berba je prilika da se uživa u čarima Aleksandrovca, da se proba izvrsno vino i da se oseti srdačnost i gostoprimstvo domaćina.
 

grozdjebal, grozdje

"Grožđebal" u Vršcu

Dani berbe grožđa, ili poznatije Grožđebal, je poznata manifestacija u Vršcu, koja predstavlja kombinaciju tradicionalne privredne manifestacije sa jedne i turističke na drugoj strani. Osim bogatog programa koji očekuje posetioce, Vršac je poznat po svojoj izuzetnoj lepoti i vredi  istražiti ovaj prelepi grad i sve njegove ambijentalne celine tokom manifestacije.
Ovo je prilika da probate lokalna vina koja su poznata širom regiona. Takođe, Vršac je poznat i po mnogim kulturnim spomenicima, uključujući Vršačku kulu, koja pruža fascinantan pogled na okolinu.
Manifestacija Grožđebal koja se ove godine održava od 14. do 17. septembra biće prilika da doživite srpsku kulturu i tradiciju u punom sjaju, uz mnoštvo koncerata, kulturnih priredbi i naravno, degustaciju različitih vrsta grožđa i vina. Očekuje se da će ova manifestacija privući posetioce iz različitih zemalja, što je odlična prilika za razvoj turizma.

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
47   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije