• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

4 moguća razloga zbog kojih vaš auto neće da upali po hladnom vremenu, i kako ih prevazići

Sa dolaskom hladnog vremena, često se suočavamo sa problemom sa paljenjem motora. Da biste ga sprečili, može biti od pomoći saznanje o razlozima zbog kojih se automobili muče kad temperatura padne. U ovom tekstu, bavićemo se upravo tom temom, pa hajde onda da vidimo koja su to 4 moguća razloga zbog kojih vaš auto neće da upali po hladnom vremenu, i kako ih prevazići.

#1. Automobilski akumulatori proizvode manje struje kada je hladno, jer je hemijska reakcija sporija nego tokom toplih dana. Hladan akumulator jednostavno ne daje dovoljnu količinu energije, i to može dovesti do toga da starter motora neće da se pokrene. Ovo je ujedno i najčešći razlog.

#2. Kada je hladno, motorno ulje postaje gušće i ne podmazuje motor dovoljno dobro. To znači da je teže pumpati kroz blok motora, što dodatno opterećuje akumulator. Ako je uz to i akumulator već slab, to može dovesti do toga da starter apsolutno ne reaguje.

#3. U retkim slučajevima, kada postoji vlaga u cevima za gorivo, to može da da se smrzne i izazove blokadu goriva, što znači da se motor neće pokrenuti. Ovo je posebno uobičajeno kod vodova za benzin, koji su tanki i lako mogu biti blokirani ledom. A što se tiče dizel motora, imajte na umu da se dizel na hladnoći pretvara u gel, što znači da će biti potrebno malo više vremena da bi mogao da isporuči dovoljnu snagu da se motor pokrene. Zbog toga mnogi zagovaraju teoriju da dizelaše preko zime treba dobro zagrejati pre kretanja.

#4. Četvrti razlog ne važi za sve vrste automobila, već samo za one starije, koji imaju karburator. Karburatori su posedbno osetljivi na hladne uslove, uglavnom zbog mlaznica, koje se mogu začepiti, što ne dozvoljava da vlaga ispari, već uzrokuje nakupljanje leda. Većina modernih automobila nema karburator, pa ako je vaš napravljen u poslednjih dvadesetak godina, nemate razloga za brigu. Međutim, ako vozite neki od starijih modela, imajte na umu da karburator može biti razlog da vam auto odbije poslušnost.

A kako prevazići ove probleme i pokrenuti motor?

 

#1. Za početak, isključite sve

Svi vaši standardni električni dodaci kao što su farovi, grejači i radio – troše energiju akumulatora, tako da će isključivanje svega ovoga pre nego što pokušate da pokrenete automobil, dati bateriji mnogo veće šanse da pokrene motor. Ako se vaš motor pokrene, ostavite ga da radi neko vreme, pre nego što ponovo uključite bilo koji od ovih dodataka, ili rizikujete da se auto ponovo ugasi.

#2. Pritisnite kvačilo prilikom pokretanja auta

Još jedan trik koji ponekad može da upali je blago pritiskanje kvačila, dok pokrećete paljenje. Ovo zapravo smanjuje količinu posla koji akumulator treba da obavi i daje motoru šansu da se pokrene, čak i u hladnom automobilu.

#3. Proverite da li su kablovi akumulatora čisti i zategnuti

Otvorite haubu i pažljivo pogledajte kablove akumulatora. Ako vidite znake korozije, onda ćete morati da je očistite, da bi akumulator mogao ispravno da radi. Obavezno stavite zaštitne naočare i rukavice prilikom čišćenja, a onda odvojte kablove (prvo minus) i očistite ih starom četkicom za zube i jakom mešavinom sode bikarbone i vode. Kada menjate kablove, minus uvek priključujte poslednji, da biste izbegli strujni udar.

Čak i ako su vaši kablovi bez korozije, ipak je dobra ideja da proverite koliko su zategnuti, jer labavi kablovi mogu sprečiti da struja teče pravilno. Ako su stezaljke labave, zategnite ih pre nego što ponovo pokušate paljenje.

#4. Dopunite motorno ulje

Da li vaš motor zvuči kao da se muči dok pokušavate da ga upalite? To može biti zato što mu nedostaje motornog ulja. Ako je ulje nisko, to čini mnogo više opterećenja za akumulator, pa ako je on hladan ili nije u najboljem stanju, teško da ćete uspeti da ga startujete. Koristite merač za proveru nivoa ulja, pa ako vam deluje da je nisko, dopunite ga pre nego što ponovo pokušate da pokrenete motor.

#5. Paljenje „na kablove“

Ovo bi zaista trebalo da bude poslednja opcija, kada ste već iscrpeli sve ostale. Čak i ako imate kablove u autu, nije dobra ideja da pokušavate, ako ne znate tačno šta radite, jer možete da se povredite ili oštetite svoj automobil. Međutim, ako ste već iskusni, vredi pokušati, tako što ćete pronaći nekog dobrog Samarićanina sa ispravnim automobilom, koji će vam pomoći.

Neka se vaš prijatelj parkira pored vas, pa sa oba automobila u neutralnom položaju i isključenim motoroima, pričvrstite jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal akumulatora na vašem automobilu, a za drugi kraj na isti takav, na drugom automobilu. Zatim pričvrstite jedan kraj crnog kabla na negativni terminal na akumulatoru drugog automobila, a drugi kraj na neobojenu metalnu površinu na vašem automobilu. Zatim pokrenite motor drugog automobila i ostavite ga da radi nekoliko minuta, pre nego što pokušate da pokrenete svoj motor. Ako ni ovo ne upali, vreme je da pozovete šlep-službu i odvezete svoj automobil u servis.

I na kraju...

Za mnoge od nas, sve ovo donosi mnogo stresa, sa kojim se teško suočavamo. Zato, ako ne možete da se nosite sa ovom noćnom morom da ujutru, kada žurite na posao, auto neće da upali, razmišljajte o tome na vreme i pripremite svoj auto za zimu.

A ponekad je bolja ideja i odreći se sopstvenog automobila, pa po potrebi koristiti usluge rent a car agencija poput MMS AutoRent. Naši automobili su uvek u top-stanju! Sve o uslovima rentiranja možete pronaći na našem sajtu, a za sve eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza
83   0
Kada pomislite na saobraćajne nesreće povezane sa brzinom, obično mislite na vozače koji voze prebrzo. Međutim, mnogo je ovakvih nesreća koje uključuju sporu vožnju. Možda je manje uobičajeno, ali se ipak dešava. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti temom zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza...

Detaljnije

Prebrza vožnja i kako je kontrolisati


Prebrza vožnja i kako je kontrolisati
38   0
Jedan od najčešćih prekršaja za koji su vozači širom sveta odgovorni je prekoračenje brzine. Vozači prebrzo voze zato što se žure, nervozni su ili iz zadovoljstva. Ali treba znati da su posledice prebrze vožnje izuzetno velike i opasne. Kako bolje kontrolisati brzinu vožnje?

Detaljnije

Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?


Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?
162   0
Inteligencija i sposobnost donošenja pametnih odluka ne zavisi definitivno od toga kog smo pola. Muškarci i žene podjednako mogu biti dobri vozači i donositi pametne odluke za volanom. Važno je razumeti da sposobnosti i veštine vozača variraju među pojedincima nezavisno od pola, i treba ih ocenjivati na osnovu konkretnih veština i iskustva, a ne na osnovu pretpostavki o polu. Da li postoje razlike kad su u pitanju muškarci i žene kao vozači? Odgovor je da.

Detaljnije