• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

4 uobičajena načina sudaranja, i kako ih izbeći

Koliko ste puta videli da je neko „stigao“ nekoga, i da je u takvom sudaru nastradao branik? A mnogi sudari dešavaju se na isti način. Iako je uvek dobro preduzeti izvesne mere predostrožnosti za volanom, dodatna svest o sudarima ovog tipa može vam biti od pomoći. Zato smo za vas pripremili 4 uobičajena načina sudaranja, i kako ih izbeći, da biste unapred mogli da ih predvidite ukoliko se nađete u nekoj od takvih situacija.

#1. Frontalni sudar

Frontalni sudar je direktan, kada prednji kraj jednog, udari u drugo vozilo, ili nešto sa strane puta, poput drveta ili telefonskog stuba. Prema istraživanjima agencija za bezbednost u saobraćaju, ovo čini 57% ozbiljnih sudara u proteklih nekoliko godina.

A kako ga izbeći?

Sudari prednjim delom često su uzrokovani klizavim putevima ili drugim vremenskim faktorima, tako da je važno da svoju vožnju prilagodite uslovima. Dakle, vozite sporije po kiši ili snegu, da biste sebi dali više vremena da reagujete ako iznenada izgubite kontrolu nad svojim automobilom.

I izbegavajte sve što bi moglo da vam skrene pažnju sa puta. Recimo mobilni telefon, petljanje po radiju, ili razgovor sa saputnikom koji može da vam odvuče pažnju. Ostanite fokusirani na zadatak koji imate. U ovome pomažu i sistemi za zadržavanje u traci, koji se poslednjih godina ugrađuju u skoro sve moderne automobile.

#2. Bočni sudar

Bočni sudar može biti klasičan, u obliku slova „T“. Često se dešava na raskrsnicama, obično kao rezultat neke vrste zabune u pogledu prvenstva prolaza. Bočni udarci obično uključuju sudar između automobila koji voze paralelno jedan sa drugim u različitim trakama, i poslednjih godina čine oko 23% ozbiljnih nesreća.

Kako ih izbeći?

Vremenom testirane tehnike defanzivne vožnje mogu uveliko da smanje rizik. Da biste se zaštitili od klasičnog bočnog sudara, budite posebno oprezni, i uvek gledajte u oba smera znake za zaustavljanje i semafore. Nemojte ubrzavati da biste uhvatili žuto svetlo. Kada zakasnite, veća je verovatnoća da ćete proći na crveno, a to može da bude opasno.

Da biste izbegli bočni sudar, uvek proverite mrtvi ugao pre nego što promenite traku i, kada prolazite pored drugog automobila, budite oprezni da drugi vozači neočekivano ne promene traku. Jer, vi znate ko sedi za vašim volanom, ali ko je za volanom susednog automobila – nemate pojma. Zato, budite obazrivi.

#3. Sudar sa zadnje strane

Vozači su skloni sudarima otpozadi u gustom saobraćaju, ali i na autoputevima i ostalim saobraćajnicama. Najčešći uzroci su prebrza i previše agresivna vožnja, ili premalo odstojanje između vašeg i vozila ispred vas.

Kako ga izbeći?

Pazite na brzinu i dajte sebi dovoljno prostora, u slučaju da vozač ispred vas iznenada pritisne kočnicu. Da biste izbegli ovakav sudar, usporite, pomerite se u desnu traku ako je bezbedno, i mirno ih pustite da prođu.

Današnja tehnologija automatskog kočenja takođe može biti od pomoći, da biste bili bezbedniji. Sistemi upozorenja na sudar unapred, koji daju zvučne tonove ili vizuelna upozorenja kako bi pomogli vozaču da skrene ili zakoči pre nego što dođe do sudara, mogu da smanje broj sudara otpozadi.

#4. Sudari na parkingu

Ulubljeni branici su previše česti na prometnim parkiralištima. Mogu se desiti kada automobil napušta parking mesto, ili kada se više automobila kreće u različitim pravcima.

Kako ih izbeći?

Na nekim parkiralištima može biti zaista teško videti oko sebe šta se dešava, posebno kada se krećete unazad. Zato, pre ulaska u vozilo i izlaska sa parkinga, odvojte nekoliko trenutaka da proverite svoje okruženje.

Ako možete, parkirajte na mestu koje je dalje od drugih automobila. A ako vaše vozlo ima kameru za pogled unazad, to je sjajno – ali nemojte se oslanjati samo na tehnologiju, da bi vaša vožnja prošla bez ogrebotina. Slika na ekranu može biti izobličena jakom sunčevom svetlošću ili senkama, pa zato uvek koristite i svoje retrovizore.

I to bi bilo to...

Da, to bi bilo to što se tiče ovih uobičajenih sudara, koji se svakodnevno dešavaju. Naravno, većina nas se trudi da vozi pažljivo, jer želimo da sačuvamo svoje automobile. Ali, kada automobil nije naš, već iznajmljen kod rent a car agencije kao što je MMS AutoRent, briga postaje još veća, jer niko ne želi dodatne neprijatnosti sa tuđim autom.

Ono što svakako savetujemo je sigurna vožnja, poštovanje saobraćajnih pravila, ograničenja brzine i pravilno odstojanje, jer sve su to razlozi koji mogu da vam pomognu da izbegnete sudar. Ako se i pored toga dogodi, šta da se radi, bila je u pitanju Božja volja.

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam MMS AutoRent!

 

Fotografije: Unsplash.com

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije