• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu

Sezona godišnjih odmora samo što nije počela, zato se uverite da je vaše vozilo spremno za vožnju pod suncem. Visoke letnje temperature, prašina i prljavština, kao i povremena kiša, mogu da utiču na najvažnije sisteme vašeg vozila. Ali, pomoću ovih 6 važnih saveta za održavanje vašeg automobila u letnjem periodu, trebalo bi da ostanete bezbedni tokom leta i jeseni. Zato, hajde da počnemo...

#Savet br.1 - Zamenite ulje, i filter za ulje

Ovo je posebno važno ako je vaša poslednja promena ulja bila pre dužeg vremena, jer intenzivni vremenski uslovi bilo koje vrste (vlažno, vruće ili hladno), mogu da postave dodatne zahteve za ulje i filter. Ulje radi na podmazivanju i održavanju motora, dok filter radi na hvatanju štetnih ostataka, prljavštine i metalnih fragmenata, koji su ušli u uljni sistem. Dobar filter pokupiće više materijala, što znači da će ulje biti čistije, a čisto ulje – znači zdraviji i srećniji motor! Sasvim jednostavno.

#Savet br.2 - Još jednom proverite nivoe tečnosti

Sezonske vremenske promene mogu dovesti do niskog nivoa tečnosti u menjaču, tečnosti servo upravljača, rashladne tečnosti, pa čak i tečnosti za brisače, zato – proverite sve! Posebno je važna rashladna tečnost, koju treba proveriti pre sezone letnjih vrućina. Najčešći uzrok letnjih kvarova je pregrevanje. Ako vam nije prijatno da sami obavljate ove provere, svratite do servisa koji vam održava vozilo, da bi ga vaš serviser pregledao.

#Savet br.3 - Proverite i pratite pritisak u gumama

Između udaranja u skrivene rupe, i suočavanja sa teškim uslovima na putu, vaše gume zaslužuju proveru. Istina je da gume svakodnevno gube ili povećavaju pritisak, u zavisnosti od spoljašnje temperature. U hladnom vremenu, na primer, guma gubi vazduh. Zato pre puta proverite sve gume, uključujući i rezervnu, jer se one sa niskim vazdušnim pritiskom troše mnogo brže.

#Savet br.4 - Proverite poravnanje svog auta

Ako vaš automobil vuče na jednu stranu, volan vibrira ili nije centriran kad vozite pravo, proverite poravnanje svog vozila. Ono može biti narušeno zbog opšteg habanja, kao i od naleta na neravne puteve, rupe i ivičnjake. Pravilno poravnanje može vam pomoći da produžite životni vek svojih guma, omogućite sebi glatkiju vožnju, pa čak i da uštedite gorivo.

#Savet br.5 – Testirajte akumulator

Letnja vrućina ubrzava gubitak tečnosti i rezultira oksidaciju komponenti akumulatora, što može da vas ostavi na cedilu, bez upozorenja. Većina ljudi ne shvata da je toplota glavni uzrok kvara akumulatora i njegovog smanjenog trajanja. Obično se misli da je to hladnoća, ali nije, češće je u pitanju toplota. Ako niste sigurni kakvo je stanje vašeg akumulatora, zatražite proveru u servisu koji vam održava automobil.

#Savet br.6 – Pregledajte kočnice na svom automobilu

Postoji li, na vašem automobilu, nešto što je važnije od dobrih kočnica? Složićete se da ne postoji. Dobre kočnice čuvaju glavu vama, vašim saputnicima i ostalim učesnicima u saobraćaju, pa ih zato, pre putovanja, proverite.

Duga putovanja i gužve, sa čestim zaustavljanjem i ponovnim pokretanjem, u dugim kolonama i lošim uslovima, mogu da utiču na kočnice na vašem automobilu. Bez obzira da li vaše kočnice proizvode jezive zvuke ili zahtevaju dodatni pritisak, možda je vreme za fino podešavanje.

I za kraj...

Ne možete uvek da garantujete da će na putovanju sve proteći glatko, ali možete da date sve od sebe da osigurate da vaš automobil radi najbolje moguće. Osnovne usluge održavanja, poput zamene ulja, najbolje je raditi pred sam početak letnje sezone. Tokom pregleda u servisu, vaši serviseri mogu da vide da li je sve u redu sa akumulatorom, poravnanjem, pritiskom u gumama i kočnicama, tako da vam na vreme skrenu pažnju na to.

A ako je vaš automobil i pored svega što radite star i nesiguran, ili jednostavno mali i neudoban za duže putovanje, uvek možete i da iznajmite neki iz bogatog voznog parka rent a car agencije MMS Auto. Tako ćete na put krenuti mirne glave, jer naši automobili prolaze proveru pre svakog iznajmljivanja. Rezervišite svoje vozilo na vreme, a za sva dodatna pitanja, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

Fotografije: Pixabay.com

Pročitajte i ove tekstove


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju
63   0
U svetu u kome sve postaje brže i dinamičnije, gde nas tempo života često primorava da zaboravimo na uživanje u trenutku, putovanja postaju jedan od retkih predaha i prilika za beg od svakodnevice. A MMS rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju je počela da se podrazumeva. 

Detaljnije

10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI


10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI
207   0
Karavani su traženi zbog svoje prostranosti, praktičnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti. O kakvim se to vozilama radi i koji modeli karavana se najviše iznajmljuju u srpskim rent a car agencijama?

Detaljnije

Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?


Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?
100   0
Potraga za novim gumama je ličan proces, a više je faktora koji mogu uticati na vašu odluku, pri čemu je vreme - ključan faktor. Zato u ovom tekstu objašnjavamo prednosti i razlike između letnjih, zimskih, i guma za sve sezone, kako bismo vam pomogli da se odlučite koje da odaberete, odnosno koja je opcija - najbolja za vas. Jer, uskoro će 1. novembar, dan kada u Srbiji svi treba da na svojim automobilima imamo - zimske gume...

Detaljnije