• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?

Mnogi ljudi koji razmatraju kupovinu električnog automobila, pitaju se da li su oni opasniji od ostalih, prilikom sudara. S pravom, jer iako električna vozila imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, njihove baterije predstavljaju značajan rizik od eksplozije.

Između ostalog, električna vozila predstavljaju veći rizik za nesreće jer njihovo isuviše brzo ubrzanje može da iznenadi vozače koji na to nisu navikli. A to ih, najčešće i čini opasnijim.

Ali da li su električni automobili opasniji u sudaru? To je pitanje na koje mnogi potencijalni kupci žele da saznaju odgovor. U ovom članku ćemo se pozabaviti upravo tim pitanjem. Ako razmatrate kupovinu električnog automobila, nadamo se da će vam ove informacije pomoći da donesete najbolju odluku za vašu, i sigurnost vaše porodice.

Razumevanje električnih automobila

Električna vozila (EV) nemaju motor sa unutrašnjim sagorevanjem kao tradicionalni automobili. Umesto toga, rade na električni motor koji pokreće baterija. Vlasnici pune bateriju koristeći specijalnu opremu, ili preko zidne utičnice. Postoje i druge razlike između EV i automobila na benzinski pogon. Na primer, EV vozila ne ispuštaju izduvne gasove. Takođe, nemaju cev za gorivo, pumpu za gorivo, niti rezervoar.

EV vozila još uvek nisu popularna kod šire javnosti, ali stručnjaci veruju da će se to promeniti u narednih nekoliko godina. Analitičari predviđaju da će prodaja EV do 2030. godine dostići između 40-50% svih putničkih automobila Americi i Evropi. Međutim, usvajanje eletričnih vozila ima dug put pred sobom u mnogim zemljama, pa tako i u Srbiji.

Sigurnosne karakteristike električnih vozila

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-electric-car-charging_19868497.htm

Električna vozila imaju mnoge iste sigurnosne karakteristike kao i automobili na benzinski pogon. To uključuje asistenciju u vožnji, monitore mrtvog ugla, kamere za vožnju unazad i druge. Ali postoje i druge karakteristike specifične baš za električna vozila. One uključuju sledeće:

# Daljinsko podešavanje brzine: Proizvođač EV Tesla omogućava vlasnicima da unapred postave maksimalnu brzinu vozila. Takođe, mogu da prate tu brzinu u realnom vremenu ako neko drugi vozi automobil.

# Smanjen rizik od prevrtanja: Prevrtanje je jedna od najopasnijih nesreća. EV imaju niže težište od tradicionalnih automobila i jači okvir, što ih čini bezbednijim od benzinske braće.

# Regenerativno kočenje: EV su jedinstvena po tome što koriste električnu energiju za usporavanje. Regenerativno kočenje pretvara kinetičku energiju u električnu, kada vlasnik skine nogu sa gasa ili lagano pritisne kočnicu. Kočnice EV ne koriste toliko trenja kao tradicionalni automobili, što ih čini manje podložnim habanju, i smanjuje rizik od nesreće.

Testiranje sudara i sigurnosni standardi za EV su jednako rigorozni kao i za tradicionalna vozila, osiguravajući da ispunjavaju iste sigurnosne propise. Recimo, Kia EV6 iz 2023. godine i Audi Q4 Sportback E-Tron iz 2022. godine imaju ocene od 5/5 za prednje i bočne udare prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA).

Rizici povezani sa električnim automobilima u sudarima

Iako EV pružaju mnoge prednosti, nose i značajne rizike. Na primer, velika većina EV koristi litijum-jonske baterije. One su slične baterijama koje se nalaze u mobilnim telefonima i laptop računarima.

Problem sa litijum-jonskim baterijama je što u malom prostoru skladište mnogo energije. Kada se zapale, eksplodiraju. Što više baterija električno vozilo ima, veća je eksplozija. Na primer, Tesla EV imaju oko 7.000 baterija.

Eksplozivna priroda litijum-jonskih baterija može da predstavlja značajan problem za prve odgovorne službe. Još veći problem je što ovim baterijama ne treba kiseonik da bi gorele. Tradicionalni načini gašenja požara, kao što su aparati za gašenje, vatrogasna ćebad i pena, gase plamen jer ga lišavaju kiseonika, što znači da ovi načini neće raditi kada baterije električnih vozila zahvati požar.

Drugi sigurnosni problem je snaga. Mnogi modeli EV ubrzavaju mnogo brže od običnih vozila. Ovo može da iznenadi vozače koji to nisu očekivali. Prema jednoj studiji EV se, upravo zbog toga, sudaraju 50% češće od tradicionalnih vozila.

Pa dobro, da li su električna vozila opasnija prilikom sudara?

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/image-auto-accident-involving-two-cars_24471414.htm

Iako EV imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, moglo bi se reći da je odgovor na ovo pitanje – da! Jedna briga se odnosi na visokovoltažnu bateriju u EV, koju smo ranije pomenuli. U retkim i teškim nesrećama, oštećenje baterije može potencijalno da dovede do požara. Iako je ovaj rizik minimalan, to je aspekt na koji se može ukazati kada se raspravlja o potencijalnim opasnostima električnih vozila u sudarima.

Često postavljana pitanja

# Da li su električni automobili sigurni?

Kao i njihovi tradicionalni pandani, električni automobili su podložni sigurnosnim regulacijama, i prolaze testiranja, kako bi se osiguralo da ispunjavaju sigurnosne standarde. Često uključuju napredne sigurnosne karakteristike, koristeći prednosti svoje konstrukcije sa modernim sigurnosnim tehnologijama.

# Da li električni automobili lakše gore?

Iako bilo koje vozilo sa baterijom, uključujući i električne automobile, ima rizik od požara u slučaju nesreće, slučajevi požara u električnim automobilima su relativno retki. Proizvođači implementiraju sigurnosne mere kako bi minimizirali ovaj rizik, uključujući enkapsulaciju baterije i sisteme koji izoluju oštećene ćelije, kako bi se sprečili dalji problemi.

I za kraj, da li su električni automobili sigurni prilikom sudara?

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/woman-charging-electro-car-by-her-house-holding-charger_6190043.htm

Prilikom sudara, u pogledu sigurnosti, električni automobili često postižu uporedive ili čak bolje rezultate od vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Njihov dizajn, uključujući niže težište zbog teškog postavljanja baterije, može da pruži bolju stabilnost i rukovanje. Pored toga, odsustvo velikog motora napred može ponekad da omogući poboljšane zone za gužvanje, povećavajući sigurnost u sudaru.

Autoindustrija nekad i sad, praktično su dve potpuno različite industrije. Ova današnja daleko više brine o sigurnosti, potrošnji i zagađenju, tako da se smatra da su električni automobili naša budućnost, zbog čega vam savetujemo da se sa njima upoznate na vreme.

Srećan put i ugodnu vožnju želi vam rent a car MMS Auto!

 

Naslovna fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/road-accident-with-smashed-cars_11135369.htm

Pročitajte i ove tekstove


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima
154   0
U proteklih nekoliko godina, električni automobili su doživeli izuzetan rast popularnosti. Iako su idealni za svakodnevnu upotrebu u urbanim sredinama, duga putovanja električnim automobilima i dalje izazivaju brojne diskusije. Zato ćemo u ovom tekstu istražiti izazove i prednosti koje donosi vožnja električnim vozilima na dugim relacijama i koliko su ova vozila spremna da zamene konvencionalne automobile za duga putovanja.

Detaljnije

Kako održavati prednja svetla (farove)?


Kako održavati prednja svetla (farove)?
196   0
Kao i sve duro na vozilu, i farovi se tokom vremena amortizuju, postepeno gube svoja svojstva, njihova svetlost postaje sve slabija i neujednačenija i vozači imaju problem da na vreme primete dešavanja na putu. Dobrim održavanjem njihova ispravnost i životni vek može da se produži za nekoliko godina ako ne i decenija.

Detaljnije

Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
158   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije