• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Izdržljivost i popularnost benzinaca u eri električnih automobila

U eri brzog napretka električnih automobila, benzinci se suočavaju sa izazovima vezanim za izdržljivost i popularnost. Uprkos sve većem broju električnih vozila na putevima širom sveta, benzinski motori i dalje zauzimaju važno mesto u automobilskoj industriji. Postoji nekoliko ključnih faktora koji doprinose njihovoj izdržljivosti i popularnosti. Pre svega, benzinski motori su dugi niz decenija usavršavani i danas predstavljaju dokazane motore i ceo sistem koji je prilagođen potrebama vozača. Oni pružaju pouzdanost, visoku snagu i široku dostupnost goriva, što je posebno važno za duža putovanja ili mesta gde infrastruktura za punjenje električnih vozila nije dovoljno razvijena. Benzin je i dalje pristupačno i široko rasprostranjeno gorivo. Dok cene električnih vozila mogu biti više, benzinski automobili ostaju privlačna opcija za vozače sa ograničenim finansijskim mogućnostima.
Benzinski motori pružaju fleksibilnost jer vozači mogu brzo napuniti rezervoar gorivom i nastaviti putovanje, za razliku od električnih vozila koja zahtevaju duže vreme punjenja. To je posebno važno na dugim putovanjima ili u situacijama kada vam je potrebno da negde brzo stignete.

Uprkos svim ovim prednostima, treba napomenuti da električna vozila dobijaju na popularnosti zbog sve veće svesti o zaštiti životne sredine i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Tehnološki napredak u baterijskim sistemima omogućava veći domet električnih vozila, što smanjuje zabrinutost vozača u vezi sa ograničenim dometom.
Sve u svemu, benzinci i dalje imaju izdržljivost i popularnost u eri električnih automobila zbog svoje dokazane pouzdanosti, dostupnosti goriva i brzog punjenja. Videćemo u narednim godinama kako će teći dalje sa rastućim trendom ka održivijim oblicima transporta.
 

auto, automobil, benzinac

Da li benzinski motori pružaju veću fleksibilnost i svestranost u poređenju sa električnim automobilima?

U Nemačkoj je sprovedeno istraživanje naručeno od strane Targobanke i sprovedenom od strane Forsa, koje je pokazalo poprilično interesantne podatke. Naime, vozači u Nemačkoj pokazuju sve veće interesovanje za kupovinu automobila sa benzinskim motorima. Broj onih koji bi kupili benzince porastao je sa 22% prošle godine na 30% ove godine. Interesovanje za hibridna vozila je blago opalo sa 18% na 15%, dok je popularnost električnih vozila takođe blago opala sa 17% na 16%. Istraživanje je pokazalo da je ekološka slika električnih vozila kontinuirano slabi 2016. Kao pad interesovanja za električnim automobilima navodi se nedovoljan broj stanica za punjenje i ograničen vek trajanja baterija. Interesovanje za kupovinu dizel automobila takođe opada, sa samo 10% ispitanika koji bi ih kupili. Cena je takođe navedena kao jedan od argumenata protiv električnih vozila, sa 64% ispitanika koji su je istakli kao nedostatak. 
Ako vozite auto koji ide na benzin, možete brzo i lako dopuniti gorivo na benzinskoj stanici. Ovo je korisno za duža putovanja i situacije u kojima nije dostupna infrastruktura za punjenje električnih vozila. Benzinski motori imaju obično duži doseg u poređenju sa električnim vozilima. Ovo je posebno važno za vožnju na dugim udaljenostima i u ruralnim područjima.
Trenutno postoji veći izbor modela automobila sa benzinskim motorima na tržištu u poređenju sa električnim vozilima. Ovo pruža veću raznolikost izbora u pogledu veličine, stila, performansi i cene vozila.

Benzinski motori su doživeli značajan tehnološki napredak poslednjih godina

Benzinski motori su doživeli značajan tehnološki napredak iako su električni i hibridni automobili postali popularni. Benzinski motori i dalje dominiraju u automobilskoj industriji. Napredak benzinskih motora usmeren je ka poboljšanju efikasnosti, smanjenju emisija i povećanju performansi.
Umesto tradicionalnog sistema ubrizgavanja goriva, direktno ubrizgavanje omogućava preciznije doziranje goriva i bolje mešanje sa komprimovanim vazduhom, što dovodi do veće efikasnosti i smanjenja emisija. Moderni benzinski motori često koriste i turbopunjače kako bi povećali snagu bez povećanja potrošnje goriva.
Još jedan značajan napredak je upotreba promenljivog vremena otvaranja ventila. Ova tehnologija omogućava bolju kontrolu protoka goriva i vazduha kroz motor, optimizujući performanse u različitim uslovima vožnje. Promenljivo vreme otvaranja ventila takođe doprinosi smanjenju emisija i povećanju efikasnosti.Napredak u elektronskom upravljanju motora takođe je ključan za poboljšanje performansi benzinskih motora. Napredni senzori i računarski sistemi omogućavaju precizno praćenje i kontrolu svih aspekata rada motora. Ovo omogućava bolju optimizaciju mešavine goriva i vazduha, podešavanje paljenja i upravljanje drugim ključnim parametrima motora radi poboljšanja performansi i efikasnosti.
Upotreba lakših materijala kao što su aluminijum i legure čelika takođe je doprinela tehnološkom napretku benzinskih motora. Korišćenje ovih materijala smanjuje ukupnu težinu motora, što dovodi do boljih performansi i efikasnosti. Takođe omogućava bolju raspodelu težine vozila, što pozitivno utiče na upravljivost i manevrisanje. Novi katalizatori su efikasniji u smanjenju emisija azotnih oksida (NOx) i čestica, što dovodi do manjeg uticaja na životnu sredinu.
Dakle, iako električni automobili postaju popularniji, benzinski motori i dalje ostaju atraktivna opcija zbog široke dostupnosti goriva ali i cene. Očekuje se da će benzinski motori nastaviti da napreduju i ispunjavaju strože regulative emisija dok se tehnologija električnih vozila dalje razvija. Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv, a o svim aktuelnostima u autoindustriji redovno ćemo Vas obaveštavati na našem blogu! Vaš MMS rent a car

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije