• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Iznajmljivanje vozila bez stresa

 

Ponekad iznajmljivanje automobila, posebno za nekog ko ne posećuje rent a car agencije tako često, zna da bude naporno, nervozno i sa puno stresa.

 • Koliko će me najam koštati?
 • Da li mi se isplati?
 • Koje vozilo da uzmem?
 • Da li moram da platim depozit?
 • Koje osiguranje me najbolje pokriva?
 • Da li je bolje da vozilo iznajmim na aerodromu ili u gradu?
 • Šta ako se desi udes?

Ovo su samo neka od najčešćih pitanja (manje iskusnih) klijenata kada se pojave na šalterima rent a car agencija.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta kako da iznajmljivanje vozila prođe sa što manje nervoze. 

 

Pre rezervacije dobro pogledajte sajtove rent a car agencija

Da bi se izbegle nedoumice, rasprave pa i svađe na šalterima, agencije mole svoje klijente da se prethodno informišu o uslovima najma i svojim obavezama. Na ovaj način će dobiti odgovore na većinu pitanja i izbeći će se neprijatna iznenađenja i mogući problemi.

Na sajtu su navedene cene, sve naknade, način plaćanja, izbor vozila, kontakt podaci, lokacije predstavništava rent a car agencije, itd.

Prilikom preuzimanja vozila, vozač sa sobom mora imati dokument za identifikaciju, važeću vozačku dozvolu i sredstvo plaćanja - platežna kartica ili gotovina. Ukoliko zaboravite da ponesete potrebna dokumenta ili nemate dovoljno para, onda ne možete da ostvarite najam. Tu nikakva rasprava i svađa ne pomaže.

 

Gde podići vozilo

Ako do odredišta stižete avionom, vozilo vam treba još na samom aerodromu. Treba podvući da nemaju sve rent a car agencije predstavništa na aerodromima, ali mogu da vam tamo dovezu vozilo koje ste prethodno rezervisali. Treba samo na vreme da se dogovorite oko detalja. Isto tako, kada odlazite možete vozilo da ostavite na aerodormu, neko od radnika agencije će ga preuzeti.

Ako krećete iz svog doma ili hotela, logično je da potražite najbližu rent a car agenciju. Ako je ona daleko, čak i da su cene i ostali uslovi povoljni, vama to neće odgovarati zato što morate dugo da putujete do njihovog predstavništva. I u ovom slučaju ostaje mogućnost da vam se vozilo doveze na vašu adrese, a da sve formalnosti oko plaćanja obavite preko interneta

 

Cene iznajmljivanja

Kada rešite da iznajmite vozilo prva stvar je da istražite različite rent a car agencije i uporedite njihove cene. Cene su objavljene na njihovim sajtovima, a ako nisu (što se dešava kada ih agencija krije od svoje konkurencije), nemojte je ni zvati.

Cene iznajmljivanja su različite u zavisnosti od vrste automobila, doba godine i dužine najma. Dešava se da se menjaju u roku od nekoliko dana, pa čak i sati (kada je sezona i potražnja velika); u slučaju da pronađete dobru ponudu, ne oklevajte nego što pre rezervišete vozilo.

Treba da znate da ako prekoračite dogovoreni termin i zadržite vozilo duže, naplatiće vam se penali. Za to ne možete biti ljuti i kriviti agenciju, zato što u terminu kada ste zadržali vozilo, ono je možda obećano i rezervisano nekom drugom (to je takođe razlog što agencije ponekad ostanu bez vozila, pa moraju da predlože drugo vozilo pri čemu su veoma često u gubitku). Kada nije gužva, možda vam i progledaju kroz prste, ali principijelno vodite računa da vozilo vratite na vreme.

 

Izbor odgovarajućeg vozila

Rent a car agencije imaju mnogo vozila. Ponude se kreću od manjih ekonomičnih gradskih auta, preko većih porodičnih modela, luksuznih limuzina, karavana, kombija, terenaca, itd. Svako vozilo je drugačije, različite su njihove veličine, snaga motora, broj sedišta, veličina prtljažnika, itd.

Zbog lakšeg snalaženja oko izbora, sva vozila su raspoređena u klase. Najvažnija stvar kod izbora vozila je  destinacija i cilj putovanja. Klijenti prema svojim potrebama i željama mogu da biraju određene modele u svakoj klasi. Za dobrog poznavaoca automobila izbor adekvatnog vozila ne bi trebao da bude veliki problem; onima sa manje iskustva i poznavanja, radnici rent a car agencija će sa zadovoljstvom da pomognu.

 

Dopunska oprema

Dopunska oprema se doplaćuje. Tu spadaju GPS navigacija, dodatni prtljag na krovu, sedišta za decu, lanci i druga zimska oprema, itd.

Problemi mogu da se jave kada klijenti misle da u cenu najma spada i dopunska oprema. Zato pre rezervacije i plaćanja, sa službenicima rasčistite sve nejanosće u kod ovih dodataka.

 

Pregled vozila

Kada preuzimate vozilo, dobro ga pregledajte. Pregled je neophodan kako ne bi plaćali za oštećenja i kvarove za koje niste vi odgovorni. Pogledajte da li postoje ogrebotine i udubljenja na karoseriji, da li je unutrašnjost vozila čista, da li su pocepana sedišta, da li je nešto bačeno ispod njih. Složite svoje kofere i torbe u gepeku i uverite se da ima dovoljno mesta, testirate raspored i podešavanje sedišta i volana.

Sve primedbe slikajte mobilnim telefonom kako bi imali dokaz.

Vreme pregleda iskoristite da postavljate pitanja službeniku agencije.

Ako iz bilo kog razloga niste zadovoljni vozilom, odmah prijavite. Ne morate da iznajmite vozilo koje ne ispunjava vaše želje i u kojem vam nije udobno. Tražite drugo još dok ste u prostorijama rent a car agencije.

 

I na kraju...

Najbolji način da izbegnete stresne situacije prilikom iznajmljivanja vozila, je da rešite probleme na vreme i pre nego što krenete na put.

Dobra priprema i informisanost su preduslovi za mirno i bezbedno putovanje. Radnici u našoj rent a car agencije će sa zadovoljstvom da vam pomognu u tome.

 

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta
168   0
Kada sednemo za volan svog automobila, već smo navikli da poštujemo određena pravila koja važe u našoj zemlji. Ali, kada krenemo malo dalje, preko granice, može se desiti da nehotice prekršimo neko od pravila koja važe tamo. Da se to ne bi događalo, pripremili smo za vas neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta...

Detaljnije

Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?


Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?
226   0
Postoji mnogo stavki o kojima treba razmišljati prilikom kupovine automobila. A šta mislite, na šta treba obratiti više pažnje, na godinu proizvodnje ili na pređenu kilometražu? U ovom tekstu, bavićemo se upravo ovim pitanjem pa, ako smo vas zainteresovali za temu, nastavite da čitate...

Detaljnije

Podešavanje sedišta


Podešavanje sedišta
144   0
Da bi vožnja bila udobna, efikasna i bezbedna, vozač mora da se sedi udobno. Zato je važno pravilno podesiti sedište

Detaljnije