• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Iznajmljivanje vozila zimi

Polako ulazimo u zimu, godišnje doba koje osim svojih lepota donosi i određene poteškoće,  posebno u saobraćaju. Zimi je vožnja otežana zbog niskih temepratura, snega, leda, magle, udarnih rupa na putevima, smanjenom vidlivošću, itd.

Zimska vožnja je specifična i izazovna kako za vozače tako i za vozila. Od vozača se traži strpljivost i opreznost, a od vozila izdržljivost, sigurnost i ispravnost.

Zimi su uslovi na putu veoma promenjivi, treba paziti i na ostale vozače, nije svako vičan zimskoj vožnji, ali najvažnije je biti dobro pripremljen kako bi se izbeglo smrzavanje pored puta zbog kvara vozila ili vozačke greške.

Ukoliko imate star i neispravan automobil koji ne može da izdrži surove zimske uslove, posebno na dužim distancama i u planinskim uslovima, koji ima slab akumulator, postoji opcija da posetite rent a car agenciju i iznajmite novije i snažnije vozilo.


Saveti za iznajmljivanje vozila zimi


Ukoliko se rešite na iznajmljivanje vozila kako bi stigli do nekog zimskog centra ili posetili rodbinu koja živi u udaljenom planinskom selu, pročitajte ova 6 saveta:


1. Da li iznajmiti vozilo sa pogonom na sve točkove?


Većina vozača misle da je za vožnju po snegu neophodno vozilo sa pogonom na sve točkove. Ovakva vozila su stvarno snažna i sigurna, ali i skuplja, troše više goriva, a traže i vozačku veštinu.

Često pogon na sve točkove i nije neophodan, posebno ako se radi o manjem snegu.

Skoro svi savremeni automobili imaju pogon na prednje točkove i prilično se dobro nose po umereno visokom snegu, tako da nije neophodno da iznajmite velike džipove sa pogonom na 4 točka.

U svakom sličaju izbegavajte pogon na zadnje točkove, zato što su takva vozila izuzetno nestabilna i lako mogu da zaglave.

(Podrazumeva se da gume moraju da budu zimske, o tome u rent a car agencijama strogo vode računa, tako da ne morate da brinete).


2. ABS kočnice


Važnije od pogona je da imate sistem protiv blokade točkova, takozvani ABS sistem kočenja.

Najopasniji deo vožnje po snegu i ledu je kočenje, posebno u krivinama i po zaleđenim površinama.

Sistem ABS kočenja ne blokira točkove, oni ne proklizavaju i tako pomaže da automobil ne izmakne kontroli i zadrži liniju kretanja dok traje kočenje.

On naravno ne sprečava u potpunosti klizanje ako se ide velikom brzinom, zato mu pomognite time što ćete voziti umerenom brzinom.


3. Vozite auto na koji ste navikli


Ukoliko ceo život vozite manji automobil, prelazak na veće džipove i SUV-ove može biti problematičan.

Oni imaju visoka sedišta, neke druge mrtve tačke, mogu da budu i teški na upravljaču, vožnja sa pogonom na 4 točka je drugačija, drugačije se ulazi u krivine, kreće i zaustavlja, tako da ako vozač nije naviknut na ova vozila, kada se nađe u zumskim uslovima, na snegu i ledu, njegova sigurnost i samopouzdanost može da trpi. A  manjak samopouzdanja  u vožnji skoro uvek vodi ka grešci.

Zato, držite se klase vozila koje uobičajeno koristite.

Čak i ako iznajmite identičan auto sa onim kod kuće, testirajte ga pre nego što krenete na skijanje, napravite nekoliko krugova na parkingu i prilagodite se na njegove specifične karakteristike.

Isprobajte i nove uređaje, kao što su GPS, kočenje sa ABS sistemom, servo volanom, proverite razne alarme, podesite ogledala, upoznajte se sa mrtvim uglovima, itd.


4. Usporite


Ukoliko vozite brzo po ledu i snegu ne pomaže ni pogon na 4 točka  ni najsavremeniji ABS sistem kočenja. 

Po mokrom i smrznutom kolovozu trag kočenja je daleko duži nego na suvom asfaltu, stabilnost vozila pri ulasku i izlasku iz krivine je manja, vidljivost zimi je smanjena, opasnost od lančanih sudara je velika.

Najbolji način da budete bezbedni je da držite veću distancu od vozila ispred vas.

Istraživanja kažu da je u lošim uslovima potrebno 6 sekundi razlike između vozila za bezbedno zaustavljanje. Ukoliko se vozi 80 kilometara na sat, to bi bilo oko 150 metara rastojanja.

Zato budite strpljivi i ne vozite brzo, stićićete možda malo kasnije ali tako je sigurnije.


5. Snabdejte se potrebnim stvarima za zimsku vožnju

 

 • napunite rezervoar sa gorivom do kraja. Kada primetite da se ispraznio do pola, stanite na najbližoj pumpi i ponovo ga napunite. Najgore što može da vam se desi zimi, je da ostanete bez goriva.
 • obavezno ponesite strugač za led na prozorima
 • ponesite antifriz i tečnost protiv smrzavanja. U agencijama će svakako da stave antifriz u hladnjak, ali nije na odmet imati rezervu
 • podesite pritisak u gumama
 • ponesite ćebe, šal, rukavice i dovoljno tople odeće. Za svaki slučaj
 • ponesite i neke sitnice koje “život znaće”, kao što je baterijska lampa, sajla za vuču, nekoliko flaša vode, hranu, punjač za telefon, lopata za sneg, metla, i slično
 • zimske gume se podrazumevaju ali ćemo ih posebno apostrofirati


Vozači obično imaju ove stvari u svom automobilu, a zaborave na njih kada iznajme vozilo u rent a car agenciji. Pa onda bude prekasno.


6. Treba da znate koga da pozovete u hitnom slučaju


Ukoliko zaglavite negde, treba da znate koji broj da okrenete. Osim broja AMSS-a i neke šlep službe, obavezno memorištite i broj rent a car agencije.

Javite se prvo njima, oni najbolje znaju koga da pošalju da vam pomogne.


Umesto zaključka


Iznajmljivanje vozila za putovanje zimi je prava odluka. Imaćete snažnije i sigurnije vozilo koje će lakše da se kreće po smrznutim i zavejanim putevima i koje će bezbedno da vas doveze do tražene destinacije.

Pogon na sva četiri točka i grejana sedišta dosta pomažu zimi, ali vozač je najvažnija i nezamenljiva karika. Od njega se traži dobra priprema, vozačka veština, koncentracija, odgovornost i strpljenje u svim godišnjim dobima a pogotovo zimi.

Ukoliko imate neki savet u vezi zimske vožnje, molimo vas da to navedete u vašim komentarima.

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima
154   0
U proteklih nekoliko godina, električni automobili su doživeli izuzetan rast popularnosti. Iako su idealni za svakodnevnu upotrebu u urbanim sredinama, duga putovanja električnim automobilima i dalje izazivaju brojne diskusije. Zato ćemo u ovom tekstu istražiti izazove i prednosti koje donosi vožnja električnim vozilima na dugim relacijama i koliko su ova vozila spremna da zamene konvencionalne automobile za duga putovanja.

Detaljnije

Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?


Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?
278   0
Mnogi ljudi koji razmatraju kupovinu električnog automobila, pitaju se da li su oni opasniji od ostalih, prilikom sudara. S pravom, jer iako električna vozila imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, njihove baterije predstavljaju značajan rizik od eksplozije...

Detaljnije

Kako održavati prednja svetla (farove)?


Kako održavati prednja svetla (farove)?
196   0
Kao i sve duro na vozilu, i farovi se tokom vremena amortizuju, postepeno gube svoja svojstva, njihova svetlost postaje sve slabija i neujednačenija i vozači imaju problem da na vreme primete dešavanja na putu. Dobrim održavanjem njihova ispravnost i životni vek može da se produži za nekoliko godina ako ne i decenija.

Detaljnije