• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kada se očekuje pad cena polovnih automobila?

Nije teško zaključiti da cena svih roba i usluga poslednjih meseci vrtoglavo rastu. Ako malo više zagrebemo po statističkim podacima zaključujemo da je rast cena hrane u odnosu na prošlu godinu bio 30%. Naravno, poskupljenje se odnosi i na kućnu hemiju, kozmetiku, a sa strepnjom očekujemo dalji razvoj situacije na planu gasnih aranžmana sa Rusijom i uvećanje cena električne energije. Dakle, sve poskupljuje, pa tako nove više cene nisu zaobišle ni tržište polovnih automobila.

Ako poredimo mart mesec prošle godine i mart mesec tekuće 2022. godine cene polovnih automobila veće su za više od 14%. Kriza koja je zahvatila tržište automobila nastala je ne samo zbog svetske pandemije, već i usled nestašice mikročipova, a trenutno i rat u Ukrajini uslovljava nova poskupljenja. Rusija i Ukrajina su države koje su veoma važne u autoindustriji. Kako zbog važnih sirovina, tako i zbog komponenti koje se proizvode u ovim zemljamama za fabrike automobila. Evropski proizvođači samo iz Ukrajine su uvozili 11% kablovskih svežnjeva. Sada se traže alternative koje će nadomestiti nedostatak sa ovih tržišta. Situacija je zaista veoma kompleksna, korona je definitivno poremetila prodaju, a sa druge strane  manja je ponuda novih automobila. Niko ne može da predvidi rasplet situacije, da li će polovni automobili biti jeftiniji ili će i dalje poskupljivati.

 

Zašto je došlo do poskupljenja polovnih automobila?

Moglo bi se sa sigurnošću reći da u automobilskoj industriji sada već vlada uverenje da će globalni nedostatak čipova i dalje negativno uticati na proizvodnju automobila. Da se stvari teško mogu popraviti do 2023.godine. Prosečna starost automobila koji se vozi u Srbiji je 17 godina, što govori o tome koliko smo još uvek siromašno društvo. U Evropi je trenutno i manje polovnih automobila, posebno u Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i Švajcarskoj. Upravo iz ovih zemalja je stizalo kod nas najviše polovnjaka. Sada su se naši uvoznici okrenuli ka zemljama iz kojih nisu  uvozili vozila, poput Holandije, Danske i Norveške. To je ujedno jedan od razloga poskupljenja. Prošle godine najtraženiji su bili automobili marke "fijat" , "škoda", "reno", "folksvagen" , "dačija"...Poskupeli su maltene svi materijali koji su potrebni, odnosno koji su uključeni u proces proizvodnje automobila.

Nafta (pa samim tim i plastika i guma), čelik, bakar, aluminijum, plemeniti i retki metali, sve je to poslednjih dve godine poskupelo i trend poskupljenja i dalje ide na gore.  Kao posledica ovih poskupljenja raste cena novih automobila, a naravno to se odražava i na polovne automobile. Rusija je najveći proizvođač paladijuma u svetu i drugi proizvođač platine, a ta dva elementa se koriste u proizvodnji katalizatora. Osim toga, problem je i zbog toga što je teško doći do neona, gasa koji je potreban za izradu čipova. Ukrajina proizvodi čak 70% ovog gasa. Lanci isporuke su prekinuti ili usporeni pa zato postoji i opravdana bojazan od privremenog zatvaranja mnogih fabrika.

Da li se može očekivati pad cena automobila u skorijoj budućnosti?

Poboljšanje na tržištu po mišljenju mnogih stručnjaka nije na vidiku. Stabilizacija cena se ne vidi sigurno do 2023. godine. Konkretno na našem tržištu polovnih automobila, veća je potražnja od ponude. Normalizacija se donekle očekuje 2023. godine, ali to su sve prognoze jer niko ne može predvideti svetske političke i ekonomske okolnosti. Eksploziju cena nije uslovio samo jedan faktor zato je i situacija komplikovanija. Za najjeftinija vozila sada je potrebno izdvojiti nekoliko stotina evra više, ali za novije modele, razlika u ceni je nekoliko hiljada evra.


Na autoplacevima očekuju da će se trend poskupljena nastaviti. Tako da, ako vam nije mnogo hitno, možda i treba pričekati. Prošle godine je proizvedeno 7 000 000 manje vozila, tako da je nerealno očekivati da cene u skorije vreme počnu da padaju. Oni koji su kupili auto pre 4,5 godina mogu ga danas prodati po većoj ceni nego što su ga  platili. U anketama među prodavcima automobila čak preko 70%  prodavaca je navelo da očekuje dalji rast cena u narednom periodu. Takvo mišljenje deli i gotovo trećina anketiranih kupaca. Čak više od 30% kupaca je odustalo od kupovine, odnosno odlučilo da sačekaju neko vreme. Nadamo se da vam je tekst koristio, o novostima iz autoindustrije redovno ćemo Vas obaveštavati. Srećan put želi Vam MMS rent a car

 

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije