• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Kako podneti vožnju u uslovima ekstremnih vrućina?

Vožnja u automobilu tokom ekstremnih vrućina može biti izazovna, ali uz odgovarajuće pripreme i mere opreza, možete sebi olakšati putovanje. Evo nekoliko saveta o tome kako podneti vožnju u takvim uslovima : 

 • Proverite automobil: Pre nego krenete na putovanje, uverite se da je vaš automobil tehnički ispravan. Proverite nivo rashladne tečnosti i ulja, kao i stanje guma. Održavanje automobila u dobrom stanju smanjuje rizik od pregrevanja ili kvara na putu.
 • Klima uređaj: Uključite klima uređaj u automobilu pre nego što počnete sa vožnjom. Omogućite mu nekoliko minuta da rashladi unutrašnjost vozila pre nego što krenete. Podesite temperaturu na udoban nivo i koristite recirkulaciju vazduha kako biste smanjili unos toplote iz spoljašnje sredine.
 • Parkiranje u hladu: Ako je moguće, parkirajte automobil na mestu koje je zaštićeno od sunca. Tako ćete smanjiti unutrašnju temperaturu i olakšati povratak u hladno vozilo nakon što se vratite sa svojeg odredišta.
 • Korišćenje sunčanih zaštita: Postavite sunčane zaštite na prozore kako biste smanjili unos toplote iz spoljašnje sredine. Takođe možete koristiti i zaštitne folije na staklima kako biste blokirali sunčeve zrake.
 • Hidratacija: Uvek imajte dovoljno vode tokom vožnje, posebno u ekstremno vrućim uslovima. Redovno pijte vodu kako biste se hidrirali i sprečili dehidraciju. Izbegavajte konzumiranje alkohola i kofeina, jer oni mogu ubrzati proces dehidracije.
 • Pauze i ventilacija: Ako je moguće, planirajte redovne pauze tokom puta kako biste se osvežili i odmorili od vožnje. Otvorite prozore ili koristite ventilaciju u vozilu kako biste poboljšali protok vazduha.
 • Lagana odeća: Obucite laganu i udobnu odeću koja je prikladna za visoke temperature. Izbegavajte tamnu odeću koja apsorbuje više toplote.
 • Vreme putovanja: Pokušajte da planirate putovanje tokom ranijih jutarnjih ili kasnih večernjih sati kada su temperature malo niže. Izaberite rute koje su manje prometne kako biste izbegli gužve.

voznja po vrucini, voznja, leto, vrucina

Kako pravilno koristiti klima uređaj u automobilu za optimalne rezultate?

Pravilna upotreba klima uređaja u automobilu može vam omogućiti optimalne rezultate u pogledu udobnosti, učinkovitosti i održavanja.  Kada je moguće, pokušajte parkirati svoje vozilo na hladnom mestu kako biste smanjili temperaturu unutrašnjosti pre nego što uključite klima uređaj. To će smanjiti napor klima uređaja i poboljšati učinkovitost. Zatvorite prozore pre uključivanja klima uređaja, proverite jesu li svi prozori i vrata čvrsto zatvoreni. To će sprečiti ulazak toplote  i pomoći u održavanju željene temperature unutar vozila.

Kada uključite klima uređaj, postavite temperaturu na nižu vrednost od trenutne temperature unutar vozila. To će vam omogućiti brže hlađenje i smanjiti opterećenje klima uređaja. Postavite način cirkulacije vazduha. Odaberite način recirkulacije vazduha unutar vozila kako biste izbegli ulazak topline i spoljne prašine. To je  korisno kada vozite na prometnim putevima ili u uslovima visokih temperatura. Podesite brzinu ventilatora prema svojim potrebama i spoljnim uslovima. Niža brzina ventilatora može biti dovoljna za održavanje ugodne temperature, što će smanjiti opterećenje na klima uređaj i smanjiti potrošnju goriva. Redono proveravajte, čistite ili menjajte filtere vazduha klima uređaja prema uputstvima proizvođača. Čisti filteri omogućiće bolji protok vazduha, poboljšati kvalitet vazduha unutar vozila i održavati učinkovitost klima uređaja. Pre nego što završite vožnju, isključite klima uređaj nekoliko minuta pre nego što parkirate vozilo. To će pomoći da se ukloni kondenzacija i vlaga iz sistema i sprečiti razvoj neugodnih mirisa. Pravilno korišćenje klima uređaja u automobilu može poboljšati učinkovitost, produžiti životni vek uređaja.

Kako održavati prijatnu temperaturu u autu kada su ekstremno visoke temperature? 

Kada su ekstremno visoke temperature, važno je održavati prijatnu i sigurnu temperaturu u automobilu. Preporučuje se da razlika između temperature u automobilu i spoljne temperature ne prelazi 10ak stepeni. Ova preporuka se zasniva na nekoliko faktora : 

Prvo, velika razlika u temperaturi može biti neugodna za putnike. Ako je unutrašnjost automobila previše hladna u odnosu na spoljnu temperaturu, to može dovesti do nelagode, posebno kod dugih putovanja. Takođe, nagli prelazak iz ekstremnih uslova može nepovoljno uticati na zdravlje putnika. Drugo, prevelika razlika u temperaturi može negativno uticati na tehničke komponente automobila. Iznenadna promena temperature može izazvati kondenzaciju vlage na unutrašnjosti vozila, što može dovesti do korozije i oštećenja elektronskih sistema. 

voznja, voznja po vrucini, voznja leti, saveti

Da biste rashladili automobil tokom ekstremnih vrućina, možete preduzeti nekoliko mera. Prvo, parkirajte vozilo  u hladu kako biste smanjili unutrašnju temperaturu. Koristite sunčane zavese za prozore i reflektujuće materijale kako biste odbili sunčevu svetlost. Uključite klima uređaj na odgovarajućoj temperaturi i podesite protok vazduha prema potrebama putnika.

Nadamo se da su vam saveti bili korisni, srećan put želi vam MMS rent a car

Pročitajte i ove tekstove


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima
154   0
U proteklih nekoliko godina, električni automobili su doživeli izuzetan rast popularnosti. Iako su idealni za svakodnevnu upotrebu u urbanim sredinama, duga putovanja električnim automobilima i dalje izazivaju brojne diskusije. Zato ćemo u ovom tekstu istražiti izazove i prednosti koje donosi vožnja električnim vozilima na dugim relacijama i koliko su ova vozila spremna da zamene konvencionalne automobile za duga putovanja.

Detaljnije

Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?


Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?
278   0
Mnogi ljudi koji razmatraju kupovinu električnog automobila, pitaju se da li su oni opasniji od ostalih, prilikom sudara. S pravom, jer iako električna vozila imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, njihove baterije predstavljaju značajan rizik od eksplozije...

Detaljnije

Kako održavati prednja svetla (farove)?


Kako održavati prednja svetla (farove)?
197   0
Kao i sve duro na vozilu, i farovi se tokom vremena amortizuju, postepeno gube svoja svojstva, njihova svetlost postaje sve slabija i neujednačenija i vozači imaju problem da na vreme primete dešavanja na putu. Dobrim održavanjem njihova ispravnost i životni vek može da se produži za nekoliko godina ako ne i decenija.

Detaljnije