• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Kako pravilno utovariti stvari u vozilo

Kada se ide na godišnji odmor ili na bilo koje duže putovanje, lista potrebnih stvari može da bude veoma dugačka. Ako se ide na letovanje potrebna je garderoba, peškiri, kozmetička sredstva; na zimovanje se nose skije, štapovi, pancerice, skijaške jakne i pantalone, za kampovanje su neophodni šatori i sva ostala teška i veoma kabasata oprema.

Sopstvena vozila iako nemaju tu namenu za transport teških stvari, se koriste za selidbe, da se odvezu nepotrebne stvari (bela tehnika, kabasti nameštaj) na deponiju, za velike kupovine u tržnim centrima, prevoz poljoprivrednih produkta sa sela, itd.

Automobili imaju ograničen prostor za stvari, kao i maksimalno dozvoljenu težinu koje mogu da ponesu. Osim toga, prevelika težina negativno deluje na sigurnost vožnje, vozila nisu više tako stabilna, potrebno im je više vremena za kočenje, uzbrdice i nizbrdice se teže savlađuju, potrošnja goriva je daleko veća. Kada je auto prazan, on je lakši, i za skretanje ulevo ili udesno potrebno je samo malo pomeranje volana, ali kada je opterećen težinom, upravljanje može da bude teže. Ako se teret nalazi na krovnom nosaču, vozilo će da se zanosi na krivinama i pri naglim skretanjima.

Zato je ključno znati kako da se stvari pravilno utovare i rasporede tako da stane što je moguće više, da se prostor u vozilu maksimalno iskoriti a da se vozilo ne preoptereti i da vožnja ostane bezbedna.

U nastavku vam donosimo nekoliko saveta u vezi pakovanja i utovarivanja stvari u vozilu

otvoren prtljažnik

Kako utovariti stvari u vozilo na bezbedan i efikasan način

 • Za pakovanje koristiti kutije, kofere, torbe, vakum kese (koje su posebno efikasne kada se pakuju laki ali glomazni predmeti poput posteljine, odeće i slično)
 • Zbog stabilnosti vozila i pomerenog centra gravitacije, veoma je važno da distribucija težine bude ravnomerna. Pravilno pakovanje stvari u vozilu je kao igranje tetrisa
 • Teži i kabastiji predmeti treba da budu spakovani u prvi red a iznad njih naslagati lakše stvari
 • Teške i lomljive stvari treba bezbedno spakovati u kutije i obezbediti na način da se ne pomeraju i udaraju u druge stvari. Umesto u prtljažnik, sigurnije da se stave ispred zadnjeg sedišta pored nogu
 • Prirodno je da se prvo popuni prtljažnik, ali osim njega na rapolaganju su i zadnja sedišta, (korišćenje suvozačkog sedišta treba izbegavati ili na njemu odložiti samo meke i nelomljive stvari), fioke za rukavice, džepovi na vratima, trba da se iskoriti svaki kutak i rupa u vozilu
 • Ukoliko se teret nalazi na zadnjem sedištu, ne sme da bude viši od naslona prednjih sedišta kako ne bi pao na vozača i suvozača
 • Stvari ne smeju da se pomeraju i klize, zato treba da se dobro pričvrste i vežu
 • Na raspolaganju treba imati kutije i torbe raznih veličina kako bi prostor mogao da se najefikasnije iskoristi
 • Pre nego što se vozilo natovari, treba izvršiti poveru pritiska u gumama (za veću težinu one treba da budu više napumpane), da li ima dovoljno ulja, kočione tečnosti, da se prethodno napuni rezervoar za gorivo. Veoma je nezgodno ukoliko se vozilo pokvari a u njemu je teret
 • Dosta je česta praksa da se prilikom transporta većih količina stvari izvadi rezervni točak kako bi se oslobodilo još malo mesta. Ali razmislite šta ako se desi da vam pukne guma (a rizik za to kada je vozilo preopterećeno je veći)
 • Svi predmeti koji prilikom prevoza mogu da se klizaju, tumbaju i kotrljaju treba da se obezbede
 • Kada je vozilo opterećeno dodatnim teretom treba da se vozi sporije
 • I na kraju možda najvažnije, treba voditi račina da se ne prekorači maksimalna dozvoljena težina vozila

 

Krovni nosač

Krovni nosači su veoma efikasni. Na njima mogu da se spakuju glomazni predmeti koji ne mogu da stanu u prtljažnik i u unutrašnjost vozila: bicikli, šatori i ostala oprema za kampovanje, skije, velike kutije, manje količine građevinskog materijala, pribor za lov i ribolov, itd.

Pravilo je da se glomazni, ali lakši predmeti pakuju na krovni nosač, dok su teže stvari bezbednije u prtljažniku. Potrebno je voditi računa da se ne prekorači granica koju krov vozila može da izdrži (pogledati u uputstvu koliko tereta može da se stavi na krovni nosač).

Teret na krovnim nosačima mora da se dobro osigura kako ne bi pao. Za tu namenu se koriste kaiševi ili užad, koje treba povremeno proveravati zato što u toku vožnje mogu da se razlabave.

Stvari na krovnom nosaču treba ramnomerno rasporediti kako ne bi uticali na bezbedno upravljanje. Preporuka je da se stave na sredini vozila a ne na krajevima. Ne smeju da vire sa strane i da ometaju vozačima pogled na put.

Vozač mora biti svesan da je njegovo vozilo sada više i da možda neće moći svuda da prođe ili da se parkira.

Nedostatak krovnih nosača je što vozilo postaje nestabilno ukoliko se na njih stavi previše tereta, kao i povećana potrošnja goriva zbog narušene aerodinamike.

Ove nedostatke delimično mogu da reše krovni sanduci čiji dizajn pomaže da automobil zadrži svoju aerodinamiku. Stvari u njima su bezbedniji zato što se ovi sanduci mogu zatvoriti i zaključati, ali prostor je ograničen.

 

Završna reč

Laka vozila ipak nisu kamioni i nisu namenjeni za transport većih količina tereta. Ukoliko treba da se selite ili prebaciti veću težinu, možda je bolje iznajmiti kombi ili kamionet, ili angažovati neko transportno preduzeće.


slike https://www.pexels.com/search/car%20load/

Pročitajte i ove tekstove


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza


Zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza
83   0
Kada pomislite na saobraćajne nesreće povezane sa brzinom, obično mislite na vozače koji voze prebrzo. Međutim, mnogo je ovakvih nesreća koje uključuju sporu vožnju. Možda je manje uobičajeno, ali se ipak dešava. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti temom zašto je isuviše spora vožnja opasna skoro kao i previše brza...

Detaljnije

Prebrza vožnja i kako je kontrolisati


Prebrza vožnja i kako je kontrolisati
38   0
Jedan od najčešćih prekršaja za koji su vozači širom sveta odgovorni je prekoračenje brzine. Vozači prebrzo voze zato što se žure, nervozni su ili iz zadovoljstva. Ali treba znati da su posledice prebrze vožnje izuzetno velike i opasne. Kako bolje kontrolisati brzinu vožnje?

Detaljnije

Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?


Da li su žene bolji vozači, šta kažu statistički podaci?
162   0
Inteligencija i sposobnost donošenja pametnih odluka ne zavisi definitivno od toga kog smo pola. Muškarci i žene podjednako mogu biti dobri vozači i donositi pametne odluke za volanom. Važno je razumeti da sposobnosti i veštine vozača variraju među pojedincima nezavisno od pola, i treba ih ocenjivati na osnovu konkretnih veština i iskustva, a ne na osnovu pretpostavki o polu. Da li postoje razlike kad su u pitanju muškarci i žene kao vozači? Odgovor je da.

Detaljnije