• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kako vožnja automobila može biti korisna za mentalno zdravlje

Vožnja, sasvim sigurno, predstavlja mnogo više od pukog putovanja od tačke A do tačke B, pri čemu 62% vozača izjavljuje da vozi najviše iz zabave. Vozila okupljaju zajednice, daju vam nezavisnost i slobodu da se krećete i istražujete šta god želite. A kako vožnja automobila može biti korisna i za mentalno zdravlje, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

Istraživači sa Univerziteta Kolumbija u SAD ispitivali su zdravlje i dobrobit starijih osoba, nakon što su prestali da voze, i otkrili da je to udvostručilo rizik od simptoma depresije, uglavnom zbog toga što su izgubili nezavisnost. Takođe, tvrdi se da sedenje za volanom automobila može da smanji rizik od demencije, i zaustavi proces starenja jačanjem kognitivnih funkcija.

 

 

Prostor za razmišljanje

Neka od istraživanja, otkrila su i niz drugih prednosti za mentalno, i zdravlje uopšte. Profesorka Lin Pirs sa Univerziteta Lankaster, raspravljala je o psihološkim prednostima vožnje, izjavivši da su „istraživanja pokazala da kognitivni zahtevi vožnje okupiraju mozak na načine koji smiruju anksioznost“. Ona govori o tome koliko duge vožnje daju vremena i prostora za rešavanje problema, jer vožnja oslobađa delove mozga koji nam omogućavaju da razmišljamo produktivno.

Zbog toga mnogi, kada hoće da izbistre misli, sednu u svoj automobil i izađu na autoput. Nije važno gde putuju, kad dođu do rešenja nekog problema, okrenu se i vrate nazad. Jer, automobil i jeste sjajno mesto za razmišljanje.

 

Nalet adrenalina

 

O da, vožnja nam donosi i nalet adrenalina, naročito ako vozimo neki bolji auto od onoga koji inače posedujemo. Recimo neki iz bogatog voznog parka MMS auto rent a car agencije. Kako su pokazala istraživanja, redovna vožnja sportskim automobilom izaziva veće senzacije od onih koje osećamo prilikom ljubljenja, ili gledanja utakmice omiljenog kluba.

Zato, ako nemate sportski auto, uvek možete da ga iznajmite. Jer vožnja lepog automobila može doprineti opštem blagostanju, i može postati deo vaše svakodnevne rutine, kao neka vrsta treninga.

 

 

Vežbanje pažnje

 

Kad smo već na temi zdravlja, vožnja je odlična prilika za vežbanje pažnje, što je oblik posredovanja u kome se fokusiramo na naše okruženje i sadašnji trenutak, kako bismo bili bolje usklađeni sa svojim mislima i emocijama. A sve to čini da se osećamo opuštenije. Ne samo da je vežbanje svesnosti i pažnje najbezbedniji način vožnje, već može da promeni i naše putovanje na posao. Može vam pomoći da se osećate fokusiranije, koncentrisanije na posao, kao i da vam pruži više jasnoće u razmišljanju i donošenju odluka.

Dolazak u kancelariju, pri kome se osećate smireno i osveženo, može da napravi ogromnu razliku u vašem danu, a pošto putujete dva puta dnevno, to je odlična prilika da stvorite novu naviku. Ideja je da ste svesni svog tela, onoga što vidite i čujete. Nešto kao meditacija u vožnji.

 

Smanjenje stresa

 

 

Ako osećate da ste pod stresom, promena okruženja je savršen protivotrov, posebno ako vam radno mesto izaziva napetost. Vožnja negde drugde, stvara bukvalni i figurativni prostor između vas i vašeg problema. Pojačajte muziku da biste se osećali još smirenije, jer su istraživači otkrili da su vozači koji slušaju muziku bili opušteniji od onih koji su vozili u tišini.

 

Digitalna detoksikacija

 

Vožnja je takođe i odličan način da sebi zabranimo vreme ispred ekrana. Mislimo na bilo koji ekran, televizora, računara ili telefona, svejedno. U današnje vreme postoji stalni pritisak da budemo svima dostupni u svakom momentu. Ovo, zajedno sa zaraznom i negativnom prirodom društvenih medija, znači da je malo vremena u danu kada naše oči nisu prikovane za neki od ekrana.

Lagana vožnja je savršen način za kratku digitalnu detoksikaciju, koja može poboljšati funkciju vašeg mozga, vaš san, a samim tim i mentalno zdravlje. Uz to, ako vozite bez gledanja u telefon svakih nekoliko minuta, vozićete u skladu sa zakonom jer je, kao što znate, korišćenje telefona u vožnji zabranjeno, i može vas skupo koštati.

 

Za kraj…

 

 

Kao što vidite, vožnja je višestruko korisna. Čini vas mobilnim, pomaže da završite više poslova jer ne morate da čekate da vas neko odveze do bilo kog mesta, pomaže vam da smanjite svakodnevni stres, čini vaše misli bistrijim, i još mnogo toga.

Zato bi bilo dobro da dok god se osećate fizički i psihički sposobnim za vožnju, a lekarski pregled to i dokazuje – vozite, bar povremeno. Ako nemate svoj automobil, možete ga iznajmiti iz našeg voznog parka. A za sve ostale informacije, ljubazno osoblje MMS auto rent a car agencije, stoji vam na usluzi.

Srećan put!

 

Pročitajte i ove tekstove


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju


Rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju
63   0
U svetu u kome sve postaje brže i dinamičnije, gde nas tempo života često primorava da zaboravimo na uživanje u trenutku, putovanja postaju jedan od retkih predaha i prilika za beg od svakodnevice. A MMS rent a car usluga za potpuni hedonizam i uživanje u svakom putovanju je počela da se podrazumeva. 

Detaljnije

10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI


10 NAJBOLJIH KARAVANA ZA IZNAJMLJIVANJE U SRBIJI
207   0
Karavani su traženi zbog svoje prostranosti, praktičnosti, ekonomičnosti i funkcionalnosti. O kakvim se to vozilama radi i koji modeli karavana se najviše iznajmljuju u srpskim rent a car agencijama?

Detaljnije

Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?


Letnje, zimske, ili gume za sve sezone – koje odabrati?
100   0
Potraga za novim gumama je ličan proces, a više je faktora koji mogu uticati na vašu odluku, pri čemu je vreme - ključan faktor. Zato u ovom tekstu objašnjavamo prednosti i razlike između letnjih, zimskih, i guma za sve sezone, kako bismo vam pomogli da se odlučite koje da odaberete, odnosno koja je opcija - najbolja za vas. Jer, uskoro će 1. novembar, dan kada u Srbiji svi treba da na svojim automobilima imamo - zimske gume...

Detaljnije