• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Koje su sve mane hibridnih automobila?

Da li ste znali da je ideja o hibridnom automobilu zapravo stara koliko i sam automobil? Još davne  1899. godine ideja je potekla od dvojice izumitelja Lohnera i Porsche-a. Zapravo oni su ubacili elektromotor u samom točku automobila, montiran na glavčini. Umesto masivnih baterija ubacili su SUS agregat (Sa Unutrašnjim Sagorevanjem), proizveden u nemačkom Dajmleru (Mercedes-Benz). Agregat je dakle poslužio kao generator elektromotora postavljenih na točkovima. Vozilo je dobilo ime -Lohner-Porsche Mixte Hybrid. Naravno ovi prvi primerci hibridnih automobila  nisu zaživeli onako kako je trebalo, a glavni krivac za to je Henri Ford i uspeh njegovog modela T.

Uspon motora s unutrašnjim sagorevanjem prekinuo je proizvodnju hibrida, sve do šezdesetih godina. Naftna kriza i cene fosilnih goriva su vrtoglavo porasle 70-ih što je ponovo aktelizovalo razmišljanja i ideje o motorima na alternativni pogon, što je  podrazumevalo i hibride. Proizvođači poput Mercedes-Benza, General Motorsa i Toyote, poboljšavali su tehnologiju ali nisu uspeli da dostignu masovnu proizvodnju. Ako sagledamo i analiziramo celokupnu istoriju hibridnih vozila može se zaključiti da  su dodatna težina i složenost glavni nedostaci hibridnog automobila.

Šta se sve navodi kao nedostatak hibrida?

Hibridni automobili nisu tako "moćni" jer imaju motore sa dvostrukim pogonom. To znači da je benzinski ili dizel motor mnogo manji u poređenju sa onim autom gde je jedan motor. Elektromotor je takođe male snage. Kombinovana snaga oba je često manja od snage motora na benzin, pa je upravo to razlog zbog koga je hibridni automobil pogodniji za gradsku vožnju, ali ne za duža putovanja, posebno putovanja auto putem. Osim toga cena je jedna od nedostatka odnosno mana kad su u pitanju hibridi. 

Hibridni automobil sadrži motor na benzin ili dizel kao i lakši električni motor i paket snažnih baterija. To dodaje težinu i oduzima  prostor u automobilu. Dodatna težina automobila automatski dovodi do neefikasnosti goriva. Skoro svi hibridi imaju automatski menjač, tako da ako želite hibrida, računajte da ima automatski menjač. Ovakav menjač kod modernih hibrida omogućava da se na najbolji način iskoristi kombinacija klasičnog i elektromotora. Retki su  hibridi sa manuelnim menjačem, ali jedan od primera je Honda Insight prve generacije.

Nešto više o baterijama...

Većine automobila, ima litijum-jonske baterije bazirane na litijum-gvožđ- fosfatu (LiFePO4), litijum-mangan-oksidu (LMO) i litijum-nikl-mangan-kobalt-oksidu (NMC). Sve ove baterije raspolažu nešto nižom energetskom gustinom u odnosu na LiCoO2, ali su bezbednije i imaju duži vek trajanja. LiCoO2 katode su podložnije tzv „toplotnom bekstvu“. To znači da zbog prekomernog punjenja ili rada na visokim temperaturama mogu da eksplodiraju.

Dakle ako se njima ne barata u skladu sa uputstvom može doći do velikih posledica. Životni vek baterija u hibridnim automobilima  je  oko 10 godina, međutim nijedna od tih baterija nije dovoljno testirana. Kod nekih litijum-jonskih baterija je uočeno smanjenje energetskog kapaciteta već nakon godinu dana. Kada primetite da auto gubi snagu, da je povećana potrošnja goriva ili je auto stariji od 5 godina sve to mogu da budu razlozi zbog kojih hibridnoj bateriji opada kapacitet. Cena nove hibridne baterija je paprena, od 4000 eura, a za skuplja vozila cena ide i preko 10.000  eura. Postoji jeftinije rešenje od zamene baterije, a to je regeneracija Hybridne baterije. Posle regeneracije hibridne baterije automobil će opet imati snagu kao kada je bio nov.

Za kraj...

Najveći broj plug-in hibrida nema mogućnost dopune baterija uz pomoć SUS agregata.  Treba znati da je tada  potrošnja goriva ogromna i definitivno takva vožnja nije rentabilna. 
Potrošnja goriva zavisi naravno od toga koliko  se često vozi na električnu energiju. Kao što smo već rekli plug-in hibridi, ali ni klasični hibridi, ne vole naročito auto-put, jer ubrzo ostaju bez struje, pa onda termički motor mora da vuče ogromnu masu vozila što  logično povećava potrošnju goriva.
Zato ako nemate mogućnost da bateriju svog  plug-in hibrida punite kod kuće najbolje bi bilo da ovakva vozila zaobiđete u širokom luku. Nadamo se da vam je tekst bio koristan, srećan put želi Vam MMS rent a car. 

Pročitajte i ove tekstove


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta
168   0
Kada sednemo za volan svog automobila, već smo navikli da poštujemo određena pravila koja važe u našoj zemlji. Ali, kada krenemo malo dalje, preko granice, može se desiti da nehotice prekršimo neko od pravila koja važe tamo. Da se to ne bi događalo, pripremili smo za vas neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta...

Detaljnije

Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?


Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?
226   0
Postoji mnogo stavki o kojima treba razmišljati prilikom kupovine automobila. A šta mislite, na šta treba obratiti više pažnje, na godinu proizvodnje ili na pređenu kilometražu? U ovom tekstu, bavićemo se upravo ovim pitanjem pa, ako smo vas zainteresovali za temu, nastavite da čitate...

Detaljnije

Podešavanje sedišta


Podešavanje sedišta
144   0
Da bi vožnja bila udobna, efikasna i bezbedna, vozač mora da se sedi udobno. Zato je važno pravilno podesiti sedište

Detaljnije