• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Koje su sve mane hibridnih automobila?

Da li ste znali da je ideja o hibridnom automobilu zapravo stara koliko i sam automobil? Još davne  1899. godine ideja je potekla od dvojice izumitelja Lohnera i Porsche-a. Zapravo oni su ubacili elektromotor u samom točku automobila, montiran na glavčini. Umesto masivnih baterija ubacili su SUS agregat (Sa Unutrašnjim Sagorevanjem), proizveden u nemačkom Dajmleru (Mercedes-Benz). Agregat je dakle poslužio kao generator elektromotora postavljenih na točkovima. Vozilo je dobilo ime -Lohner-Porsche Mixte Hybrid. Naravno ovi prvi primerci hibridnih automobila  nisu zaživeli onako kako je trebalo, a glavni krivac za to je Henri Ford i uspeh njegovog modela T.

Uspon motora s unutrašnjim sagorevanjem prekinuo je proizvodnju hibrida, sve do šezdesetih godina. Naftna kriza i cene fosilnih goriva su vrtoglavo porasle 70-ih što je ponovo aktelizovalo razmišljanja i ideje o motorima na alternativni pogon, što je  podrazumevalo i hibride. Proizvođači poput Mercedes-Benza, General Motorsa i Toyote, poboljšavali su tehnologiju ali nisu uspeli da dostignu masovnu proizvodnju. Ako sagledamo i analiziramo celokupnu istoriju hibridnih vozila može se zaključiti da  su dodatna težina i složenost glavni nedostaci hibridnog automobila.

Šta se sve navodi kao nedostatak hibrida?

Hibridni automobili nisu tako "moćni" jer imaju motore sa dvostrukim pogonom. To znači da je benzinski ili dizel motor mnogo manji u poređenju sa onim autom gde je jedan motor. Elektromotor je takođe male snage. Kombinovana snaga oba je često manja od snage motora na benzin, pa je upravo to razlog zbog koga je hibridni automobil pogodniji za gradsku vožnju, ali ne za duža putovanja, posebno putovanja auto putem. Osim toga cena je jedna od nedostatka odnosno mana kad su u pitanju hibridi. 

Hibridni automobil sadrži motor na benzin ili dizel kao i lakši električni motor i paket snažnih baterija. To dodaje težinu i oduzima  prostor u automobilu. Dodatna težina automobila automatski dovodi do neefikasnosti goriva. Skoro svi hibridi imaju automatski menjač, tako da ako želite hibrida, računajte da ima automatski menjač. Ovakav menjač kod modernih hibrida omogućava da se na najbolji način iskoristi kombinacija klasičnog i elektromotora. Retki su  hibridi sa manuelnim menjačem, ali jedan od primera je Honda Insight prve generacije.

Nešto više o baterijama...

Većine automobila, ima litijum-jonske baterije bazirane na litijum-gvožđ- fosfatu (LiFePO4), litijum-mangan-oksidu (LMO) i litijum-nikl-mangan-kobalt-oksidu (NMC). Sve ove baterije raspolažu nešto nižom energetskom gustinom u odnosu na LiCoO2, ali su bezbednije i imaju duži vek trajanja. LiCoO2 katode su podložnije tzv „toplotnom bekstvu“. To znači da zbog prekomernog punjenja ili rada na visokim temperaturama mogu da eksplodiraju.

Dakle ako se njima ne barata u skladu sa uputstvom može doći do velikih posledica. Životni vek baterija u hibridnim automobilima  je  oko 10 godina, međutim nijedna od tih baterija nije dovoljno testirana. Kod nekih litijum-jonskih baterija je uočeno smanjenje energetskog kapaciteta već nakon godinu dana. Kada primetite da auto gubi snagu, da je povećana potrošnja goriva ili je auto stariji od 5 godina sve to mogu da budu razlozi zbog kojih hibridnoj bateriji opada kapacitet. Cena nove hibridne baterija je paprena, od 4000 eura, a za skuplja vozila cena ide i preko 10.000  eura. Postoji jeftinije rešenje od zamene baterije, a to je regeneracija Hybridne baterije. Posle regeneracije hibridne baterije automobil će opet imati snagu kao kada je bio nov.

Za kraj...

Najveći broj plug-in hibrida nema mogućnost dopune baterija uz pomoć SUS agregata.  Treba znati da je tada  potrošnja goriva ogromna i definitivno takva vožnja nije rentabilna. 
Potrošnja goriva zavisi naravno od toga koliko  se često vozi na električnu energiju. Kao što smo već rekli plug-in hibridi, ali ni klasični hibridi, ne vole naročito auto-put, jer ubrzo ostaju bez struje, pa onda termički motor mora da vuče ogromnu masu vozila što  logično povećava potrošnju goriva.
Zato ako nemate mogućnost da bateriju svog  plug-in hibrida punite kod kuće najbolje bi bilo da ovakva vozila zaobiđete u širokom luku. Nadamo se da vam je tekst bio koristan, srećan put želi Vam MMS rent a car. 

Pročitajte i ove tekstove


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
46   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije

Kako da produžite životni vek svog automobila


Kako da produžite životni vek svog automobila
137   0
Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi...

Detaljnije

Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše


Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše
60   0
Neki kvarovi na vozilimaa, na prvi pogled izgledaju jednostavni i laki i mnogi vozači pomisle da mogu sami da ih saniraju. Ali, kao i u drugim oblastima živora, stvari mogu vrlo lako i nepredviđeno da krenu po zlu i da umesto kratkotrajne i lagane popravke ispadne još veća šteta.

Detaljnije