• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kućni ljubimci na putovanju i najam vozila

Neki ljudi se ne razdvajaju od svojih kućnih ljubimaca. Gde god išli sa njima su i njihovi miljenici.

Putovanja, koliko god bila dugačka donose nezaboravna iskustva - i pozitivna i negativna - kako gazdama tako i njihovim četvoronožnim ili dvonožnim prijateljima.

Potrebno je biti dobro organizovan i obaviti neke neophodne pripreme kako bi sve prošlo u najboljem redu. 


Kućni ljubimci i rent a car agencije


Ukoliko iznajmljujete vozilo, prvo treba da se raspitate u rent a car agenciji da li je dozvoljeno  voziti životinje u njihovim automobilima. Većina agencija ne pravi problem oko toga, ali dobro vaspitanje i korektnost zahtevaju da ih unapred obavestite.


Kućni ljubimci na putu


U nastavku teksta pročitajte četiri saveta kako da olakšate putovanje i vama i vašim kućnim ljubimcima:


1. Pobrinite se za bezbednost vašeg ljubimca


Kao i ljudi, i životinje moraju u vožnji da se osećaju prijatno i bezbedno.

Vlasnik mora da anticipira sve moguće opasnosti i da se pobrine da ih na vreme eliminiše. 

Tako na primer može da se desi da pas ili mačka ispadnu iz auta pri velikoj brzini kroz otvoreni prozor, ili da se papagaj zaleti i povredi u vetrobransko staklo, i slično.


Apsolutno je neophodno da se koristi adekvatna zaštitna oprema


Vlasnici mačaka moraju da imaju specijalne korpe za mačke, vlasnici pasa, vreće, korpe, kaiševe ili lance za kuce, vlasnici ptica kaveze za ptice, i tako dalje.  

Zaštitna oprema zavisi od ljubimca, ali i od vrste automobila koji se iznajmljuje. 

Ljubimac nikako ne sme da bude na suvozačkom sedištu niti da se slobodno šetka po vozilu.


2. Naviknite svog ljubimca na putovanje


Veoma je važno da se životinje naviknu na putovanja i da znaju šta ih očekuje tokom istih.  

Najgore je ukoliko se nepripremljene šokiraju nekim vrlo dugačkim putovanjem. Iznenađenja ovog tipa mogu da im razviju ankcioznost, nervozu i agresivnost.

Treba da se naviknu i na korpe, kaiševe, kaveze i ostalu zaštitnu opremu. Najbolji način navikavanja na putovanja je da (zajedno sa vlasnicima) prvo odu na neku kraću vožnju, i da se u narednim danima produžava kilometraža. 

Automobil sa svoje strane treba da omogući kućnom ljubimcu dobre uslove za putovanje – da bude dovoljno prostran, da bude bezbedan, dobro klimatizovan (ili dobro zagrejan ukoliko se putuje zimi).  


3. Krenite na vreme sa pakovanjem


Ukoliko se pakujete u poslednjem momentu, velika je verovatnoća da ćete nešto zaboraviti.

Nije smak sveta ukoliko se zaboravi omiljena košulja il fotoaparat, ali stvari koje su potrebne kućnom ljubimcu moraju da se ponesu.  

Tu spadaju voda i hrana, grickalice, igračke za životinje, dokumenta o vlasništvu i vakcinaciji, njihove  lekove, itd…

Životinje ne poseduju onu životnu elastičnost prihvatanja neuobičajenih i kriznih situacija kao ljudi.  I najmanje promene koje nisu u skladu sa dnevnom rutinom veoma ih pogađaju.

Najbolje je da nekoliko dana, pa i nedelja pre putovanja napravite spisak, kupite ranac ili torbu koja će biti namenjena samo za kućnog ljubimca i u njemu stavite sve sa spiska.  

Ranac treba da bude lagan i da ima više pregrada različitih veličina. Na ovaj način ostaćete organizovani i nećete zaboravljati stvari koje su neophodne vašem ljubimcu.

Ukoliko često putujete, ova torba će biti stalno spremna, samo treba da se dopuni sa stvarima koje nedostaju.  


4. Ponesite dovoljno hrane i vode


Ovo je najvažnije.

Biti na putu je potpuno drugačiji kontekst od onoga na koji su životinje naviknuti u kućnim uslovima.

Veoma je lako potceniti potrebnu količinu hrane i vode koja je potrebna tokom putovanja. Ukoliko imate novog ljubimca, procena može da bude veoma pogrešna.

Nedostatak hrane i vode na dugačkim putovanjima mogu da uznemire ljubimce i promene njihovo uobičajeno ponašanje. U ekstremnim uslovima puta može da ugrozi i njihovo zdravlje i život (na primer nedostatak vode pri veoma toplom vremenu).

Tokom putovanja moguće su razne situacije – kašnjenja usled saobraćajnih gužvi, kvarovi na putu, potrešna ruta, neplanirana zaustavljanja, itd.

Kupovina hrane na putu isto tako može da bude loša odluka, nije sigurno da će prodavnice biti otvorene ili da će imati tu vrstu hrane na koju je naviknut  kućni ljubimac.

Zato najbolji savet vlasnicima je da ponesu duplo više hrane i vode nego što njihovi mezimci uobičajeno konzumiraju.


Umesto zaključka


Ukoliko se vlasnik dobro organizuje, ukoliko je ljubimac naviknut na putovanja, ukoliko je automobil dovoljno prostran i siguran, nema razloga da putovanje sa kućnim ljubimcem ne protekne u najboljem redu i zajedničkom uživanju.

 

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
46   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije

Kako da produžite životni vek svog automobila


Kako da produžite životni vek svog automobila
137   0
Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi...

Detaljnije

Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše


Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše
61   0
Neki kvarovi na vozilimaa, na prvi pogled izgledaju jednostavni i laki i mnogi vozači pomisle da mogu sami da ih saniraju. Ali, kao i u drugim oblastima živora, stvari mogu vrlo lako i nepredviđeno da krenu po zlu i da umesto kratkotrajne i lagane popravke ispadne još veća šteta.

Detaljnije