• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Mali problemi sa kolima na odmoru

Leto je vreme putovanja i godišnjih odmora. Čak i pandemija korona virusa ne može zaustaviti ljude željni peska, slane vode i sunca. Traži se najbliža otvorena granica i kreće se na put.

Najčešće se ide sopstvenim vozilom, ponekad se ono iznajmi, dok se  avio i javni prevoz izbegavaju zbog bolesti.

Tradicionalna mudrost kaže da se pred put vozilo mora dobro i temeljno proveriti:

 • da li je potrebna neka popravka,
 • veći ili manji servis,
 • da li ima ulje u motoru i manjaču,
 • da li ima dovoljno goriva, itd.


To su one krupnije stvari, ali postoje i sitniji problemi koji se brzo i lako rešavaju.

Na letovanju Marfijevi zakoni se skoro uvek ostvaruju, tako da ne rizikujte i dobro proverite i pripazite na sledeće detalje, koji se veoma često zanemare a koji itekako mogu da vam poremete planove.


Krovni nosači


Krovni nosači na vozilima služe da prime dopunski teret koji ne može da stane u gepeku vozila.

Oni definitivno moraju da se provere da li su dobro i pravilno pričvršćeni za krov.

Verovatno niste čuli koliko su krovni nosači i teret na njima važni za dobro ležanje i upravljivost vozila. Ukoliko ima previše tereta na krovu, dužina kočenja je znatno duža, a stradaju i amortizeri zbog većih G opterećenja u krivinama.

Treba biti pažljiv pri pričvršćivanju i vezivanju stvari na njima. Ne želite da vam stvari lete naokolo dok jezdite autoputevima.

Treba obratiti pažnju i na pravilno pakovanje stvari, teške treba staviti dole a lakše iznad njih.


Pranje i poliranje toplog vozila na suncu


Vozilo koje je ceo dan bilo na toplom suncu, u vožnji ili na parkingu, nikada ne treba prati šamponom. Nije dobro ni pranje hladnom vodom pod velikim pritiskom iz creva.

Razlog je taj što na ovaj način mogu da se prošire i prodube mikropukotine na laku karoiserije koji se pod dejstvom toplote raširio i razmazao po limu.

Ista oštećenja izaziva i poliranje na suncu pastom za poliranje i grubom krpom. zato polirajte vozilo tek kada se ono dobro ohladi i to što mekanijom pamučnom krpom. 


Mirišljave “jelkice”  na kontronoj tabli


Malo se zna da sve one mirišljave stvari koje su popularne i koje se stavljaju iznad komandne table sadrše hemikalije koje negativno utiču na plastiku u unutrašnjosti vozila. Posebno su štetne ukoliko je vozilo pod direktnim višesatnim uticajem sunca.

Ukoliko baš ne možete bez njih, preporučujemo da ih tokom toplih letnjih dana stavite u fioci ili ispod sedišta.


Parkiranje ispod borova, lipa i ostalog drveća


Poznato je da lipe i neki četinari ispuštaju smolu koja je veliki neprijatelj boje i laka na karoseriji automobila. Ali ponekad u potrazi za hladovinom zaboravi se i na smolu i na četinare.

Smola ima tu nezgodnu osobinu, ako je naravno ne skinete na vreme, da se tokom noći, zbog pada temperature, zgrudva i još više učvrsti na vašem autu.

Ukoliko upotrebite silu, oštetićete lak. Rešenje su specijalna sredstva za odstranjivanje smolastih supstanci, ali vi ste na odmoru, nemate ni vremena, ni želje da tražite takva sredstva, tako da ćete neko vreme imati prljav auto na koji će se sve više i više lepiti prašina i ostala prljavština.


Vožnja u kupaćem kostimu i šorcu


Svako voli leti da se raskomoti i da sa plaže uskoči pravo u auto. Ali treba da znate da slana morska voda ostavlja veoma ružne mrlje na tapaciru auto sedišta. Vrlo često može da se oseti i neprijatan miris.

Tkanine na sedištima mogu da se tretiraju specijalnim sredstvima koji sprečavaju razvoj bakterija i ostalih mikroorganizama, ali samo do određenog stepena, tako da ćete na kraju biti prinuđeni da zamenite tapacire.

Zato ne budite lenji nego se obucite ili bar pokrijte sedišta peškirom ili nekim prekrivačem.


Čišćenje zalepljenih mušica sa prednje maske


Većina vozača čisti rešetku hladnjaka vodom pod pritiskom iz creva. Ali to nije dobro.

Previše jak mlaz može da ošteti aluminijumsko saće na radijatoru.

Umesto toga, bolji su nežniji vertikalni pokreti krpom ili slabim mlazem vode iz creva. Čišćenje zalepljenih insekata na ovaj način je duže, ali produžavate vek svom hladnjaku. 


Uticaj morske vode na točkove


Ovaj problem imaju vlasnici glisera, čamaca i ostalih plovnih objekata koji koriste svoje vozilo da bih ih  transportovali i spustili u vodu.

Morska voda loše utiče na ležišta, delove kočnica i druge metalne delove točkova.

Bolje je iznajmiti šlep službu koja će to uraditi specijalizovanim vozilima koja imaju dizalicu. Jeste skuplje, ali ni točkovi nisu jeftini.


Umesto zaključka


Pomenuli smo ovih nekoliko naoko sitnih i malih probleme koji nastaju iz nepažnje, koji se lako previde, ali koji mogu itekako da vam zagorčaju odmor. Zato obratite im dužnu pažnju kako ne biste bili iznenađeni.

Ukoliko znate za neke slične probleme, molimo vas da nam pišete u komentarima.

 

Pročitajte i ove tekstove


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
46   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije

Kako da produžite životni vek svog automobila


Kako da produžite životni vek svog automobila
137   0
Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi...

Detaljnije

Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše


Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše
61   0
Neki kvarovi na vozilimaa, na prvi pogled izgledaju jednostavni i laki i mnogi vozači pomisle da mogu sami da ih saniraju. Ali, kao i u drugim oblastima živora, stvari mogu vrlo lako i nepredviđeno da krenu po zlu i da umesto kratkotrajne i lagane popravke ispadne još veća šteta.

Detaljnije