• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Prednosti kupovine hibridnih vozila

Ako razmišljate o kupovini novog automobila, veliko je pitanje da li se odlučiti za benzinac, dizelaš, hibrid ili električni. Tržište električnih automobila sada je prepuno sjajnih opcija koje polako postaju i sve pristupačnije, dok među ostalim, segment sagorevanja sadrži veći izbor jeftinijih, efikasnijih i uverljivo poznatih imena. Da bismo vam pomogli da se odlučite, u ovom tekstu bavićemo se prednostima kupovine hibridnih vozila, jer se o ostalima ipak zna mnogo više.

Ponekad, kao naknadna misao u stalno prisutnoj debati „benzin vs. električni“, hibrid se nalazi negde između. Zagovornici hibridnih vozila će vam reći da je to rešenje koje obuhvata „najbolje od oba sveta“, dok će kritičari tvrditi da će to uskoro biti zaboravljena tehnologija.

A da li su hibridni automobili vredni toga? Realnost je da hibridi još uvek imaju mnogo toga da ponude raznim vozačima, a sa novim modelima koji se stalno pojavljuju na tržištu, jasno je da i proizvođači u njima vide mnogo vrednosti. Zato ćemo danas probati da vam predočimo prednosti kupovine hibridnih automobila, koje opcije trenutno postoje i zašto bi baš ova imala smisla za vas, u poređenju sa benzinskim, dizel ili električnim rivalima.

 

Koje su prednosti hibridnih automobila?

 

 

Hibridni automobili nude neke očigledne prednosti u smislu efikasnosti i troškova rada, ali postoji i niz dodatnih tačaka za razgovor, koje im daju prednost u odnosu na benzinske i električne opcije:

#1. Ušteda goriva: Ako pretežno vozite po gradu, hibridni automobili nude daleko bolju ekonomičnost goriva od benzinskih ili dizel ekvivalenata. To je zato što električni motor može da obavi glavni deo posla tokom kratkih razdaljina i „pođi-stani“ putovanja, minimizirajući upotrebu goriva i troškove.

#2. Niža emisija ugljen-dioksida (CO): Smanjene emisije CO2 su privlačne i sa stanovišta održivosti, i iz perpsektive troškova. U vezi sa ovim poslednjim, poreske olakšice za hibridne automobile nisu onakve kakve bi trebalo da budu, ali ćete ipak platiti nešto manje akcize na vozilo nego da ste kupili auto na benzin ili dizel, tako da je to ipak neka ušteda.

#3. Manji troškovi održavanja: Manje česte promene ulja i manja zahtevnost za motor sa unutrašnjim sagorevanjem znače da hibridni automobili zahtevaju manje pažnje, pa su stoga i troškovi održavanja znatno niži, u odnosu na konvencionalne rivale.

#4. Minimalni krompromisi u pogledu performansi: Pošto hibridi nose oba motora, postoji minimalni pad performansi u odnosu na potpuno benzinsku ili dizel opciju. Mnogi hibridi nude različite režime vožnje, koji vam omogućavaju da birate između maksimalne efikasnosti ili performansi, kako vam kada odgovara.

#5. Nema brige u vezi sa dometom: Domet potpuno električnih vozila se stalno poboljšava, ali još uvek postoji osećaj zabrinutosti za njihov domet kada su u pitanju duga putovanja. Sa hibridima, nema takvih briga. Oni se mogu pohvaliti tipičnom kilometražom i kapacitetom dometa konvencionalnih automobila, pojačanih električnim motorom. Mogu se napuniti na prvoj najbližoj stanici, za vrlo kratko vreme.

#6. Lagodna prelazna tačka: Za kupce koji oklevaju da odmah pređu na potpuno električnu energiju, poboljšanje cene, efikasnosti i održivosti hibridne opcije nude korak u pravom smeru, bez napuštanja faktora performansi, pristupačnosti i popularnosti benzinskih i dizel automobila.

 

Ali, o svemu, ipak, odlučuje sam kupac

 

 

Ako vagate da li da odaberete benzin/dizel ili hibridnu opciju, u suštini, odmeravate prednosti efikasnosti hibridne tehnologije u odnosu na pristupačnost konvencionalnog vozila. Hibridni automobili imaju bolje emisije, ekonomičnost goriva (u većini slučajeva), troškove servisiranja i preostalu vrednost, od vozila sa unutrašnjim sagorevanjem, ali ono što ponekad odbija su veći početni troškovi kupovine.

Postoje i neke tačke performansi koje treba uzeti u obzir, pri čemu benzinski i dizel automobili generalno nude više snage od hibridnog ekvivalenta, iako je pad relativno mali. Štaviše, ako mnogo vremena provodite na autoputevima, vozeći se na velike udaljenosti, efikasna dizel opcija je zapravo mnogo ekonomičnija od hibrida koji neće moći da se osloni na svoj električni motor, kao na kraćim putovanjima.

Ako želite unapred pristupačnu cenu ili ekonomičnost na daljinu, opcija na benzin ili dizel bi vam ipak mogla više odgovarati. Ali, za kraća putovanja i gradske vožnje, hibrid ipak ima mnogo više smisla.

 

Još jedna odluka – hibrid vs. električni automobil

 

 

Scenario se pomera na debatu o električnim ili hibridnim automobilima, pri čemu je hibrid sada pristupačnija opcija za kupovinu, a električno vozilo – efikasnije. Razmišljajući dugoročno, električna vozila nude više prednosti, čak i ako se uzme u obzir prvobitna cena. Znatno smanjeni tekući troškovi čine ih mudrijom investicijom za budućnost.

Međutim, i hibridi još uvek imaju svoje prednosti. Kao prvo, mnogi kupci neće želeti ili moći da priušte visoku cenu električnih automobila danas, dok hibridi i dalje nude uštedu vozačima koji prvenstveno putuju na kraće relacije. Takođe, ne morate da brinete o dometu kod hibrida, kao što biste to morali sa električnim vozilom.

Dakle, razmišljajte unapred možete li to sebi da priuštite. Električni automobil je bolji izbor, ali, u smislu trenutne pristupačnosti, hibridi i dalje nude brojne pogodnosti bez tog početno finansijskog udarca. Zato, bez obzira za šta ste se odlučili, hibridi trenutno nude veliku prednost i sasvim sigurno će nastaviti da se proizvode još izvestan broj godina.

 

I za kraj...

 

 

Nadamo se da smo uspeli da odgovorimo na neka od pitanja koja vas, na ovu temu, muče. Ako ste kojim slučajem u fazi kupovine novog, pa ste trenutno bez automobila, rent a car agencija MMS AutoRent stoji vam na usluzi. U našem bogatom voznom parku, sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri.

Srećan put!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
48   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
183   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije