• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Saveti za bezbednu vožnju u jesenjim uslovima

Počela je jesen, i iako mnogi uživaju u njenim bojama, vidljivost je sve slabija, a putevi su klizavi, uz to sve češće se javlja i magla,  pa je potreban dodatni oprez vozača. 

Zato smo za vas u ovom tekstu pripremili neke savete za bezbednu vožnju u jesenjim uslovima, za koje se nadamo da će vam biti od koristi u narednom periodu. 

 

Vožnja po kiši 

Tokom vožnje po vlažnim vremenskim uslovima, ne samo da se morate pridržavati postavljenog ograničenja brzine, nego bi trebalo da vozite znantno sporije nego što biste inače. Mokri putevi su veoma opasni jer, vreme reakcije vašeg vozila je znatno sporije dok pada kiša. Održavajte bezbednu udaljenost od ostalih automobila i izbegavajte naglo kočenje. Vožnja po kiši zahteva da pažljivo okrećete volan i polako pritiskate  kočnicu i gas, jer postoji više mogućnosti da napravite grešku i dođete u opasnu situaciju. 

Da biste izbegli akvaplaning obezbedite da pritisak u pneumaticima bude pravilan, dubina profila vaših pneumatika u propisanim granicama, kad bude potrebno zamenite pneumatike, usporite vožnju na mokrim putevima i izbegavajte bare na putu. Pokušajte da vozite po tragovima koje su ostavila vozila ispred vas. Ako dođe do akvaplaninga nikako ne kočite i ne okrećite volan. To bi sigurno zanelo auto. Skinite nogu sa gasa dok auto ne uspori i ponovo ne osetite put. 

voznja po kisi

Po jakom pljusku i nevremenu je bolje da se zaustavite i sačekate da prođe. Ostavite farove upaljene, a uključite i sva četiri žmigavca da bi vas drugi vozači primetili.

Vožnja po magli

Magla je veoma opasna kako za početnike, tako i za iskusne vozače, zato morate biti veoma oprezni ukoliko vozite po magli. Kada je u pitanju vožnja po mogli, osnovni problem je to što smanjuje vidljivost. Ovde je najvažnije imati maglenke, voziti sporo i držati veće rastojanje. Svetla za maglu su pozicionirana sa donje strane vozila i omogućavaju osobi za volanom da imaju pregledniji put. Kada ste namestili odgovarajuće osvetljenje, obratite pažnju na bele linije koje ćete pratiti tokom vožnje. Ovde se ne misli samo na središnju liniju koja razdvaja desnu i levu traku, već i linije sa strane koje imaju ulogu da pokažu gde se nalazi ivica asfalta.

Smanjite brzinu i povećajte odstojanje, kako biste sebi dali više vremena za reakciju. Nikako nemojte naglo da kočite kada vozite po magli. Ako je magla suviše gusta, možete i voziti sa sva četiri migavca. U svakom slučaju, ne koristite duga svetla jer zaslepljuju i otežavaju vidljivost ostalim učesnicima u saobraćaju. Zavisno od vidljivosti morate prilagoditi brzinu: 50 metara jednako 50 km/h. Zadnje svetlo  za maglu uključite samo ako je vidljivost manja od 50 metara, a najveća brzina tada neka bude 50 km/h.  Može se desiti da ne vidite predmete ispred sebe sve dok vam nisu isuviše blizu. 

Mokro lišće na putu 

Mokro lišće na putu može biti opasno isto koliko i sneg i često je uzrok saobraćajnih nesreća. Opalo jesenje lišće i vlaga čine naše puteve nalik klizavom tepihu.Kolika je opasnost za vozače ilustruje podatak o tome da put kočenja pri brzini od 50 km/h po vlažnom lišću iznosi oko 27 metara, dok je kočenje na vlažnom kolovozu gotovo tri puta kraće - nešto više od 11 metara.  Posebno oprezni budite prilikom vožnje kroz šumovite predele gde često duva vetar. Ovde je najvažnije da usporite i da zaboravite na nagle pokrete upravljačem, kako automobil ne bi proklizao.

jesen mokro lisce na putu

Pripremite vaš auto za jesenju vožnju 

Proverite vaše pneumatike, česte promene vremena i temperature mogu uzrokovati širenje i skupljanje guma, što pak može dovesti do pada pritiska. Redovna provera pneumatika, koja se i inače savetuje, u lošim vremenskim uslovima je izuzetno važna. Vožnja na nedovoljno naduvanim pneumaticima utiče na performanse tokom vožnje (upravljivost volana, put kočenja, brže habanje guma…), kao i na opštu bezbednost u saobraćaju. Naša preporuka je da zamenu guma uradite još u oktobru (zimske gume su obavezne od 1. Novembra u slučaju kada na putu ima snega, leda ili poledice)

Zamenite brisače ukoliko je to potrebno. Zamena brisača vam deluje kao sitnica, međutim neispravni brisači mogu prouzrokovati mnoštvo problema, pogotovo ukoliko krenete na duže putovanje. Zbog učestalih padavina tokom jesenjeg perioda brisači vetrobranskog i zadnjeg stakla uvek moraju biti ispravni. 

Provera ulja je takođe  izuzetno bitan deo održavanja vašeg automobila, tako da  jednom mesečno prekontrolišite nivo i boju ulja u motoruProverite antifriz i sipajte zimsku tečnost za stakla, uklonite nečistoće sa odvoda i ventilacije, zamenite kabinski filter i sprečite zamagljivanje prozora koju uzrokuje vlaga.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od koristi, srećan put i bezbednu vožnju želi Vam MMS rent a car

 

 

Pročitajte i ove tekstove


Česte greške prilikom iznajmljivanja vozila


Česte greške prilikom iznajmljivanja vozila
51   0
Prilikom iznajmljivanja vozila moguće su greške, koje osim neprijatnih iskustava i finansijskih gubitaka, deluju odbijajuće na dalje iznajmljivanje. Najvažnije je da se dobro informišete i da znate šta vam treba. Ako ne možete sami da odaberete model vozila ili ako imate neka pitanja, radnici u rent a car agencijama će vam rado pomoći.

Detaljnije

Kako sprečiti „bolest putovanja“ tokom duge vožnje


Kako sprečiti „bolest putovanja“ tokom duge vožnje
144   0
Kašnjenja i saobraćajne gužve nisu jedine stvari koje mogu da poremete vaše planove putovanja, tu je i mučnina, koju neki putnici mogu osećati, što će dugo putovanje učiniti još dužim. Zato ćemo se u ovom tekstu baviti upravo tim, kako sprečiti „bolest putovanja“ tokom duge vožnje, pa ako takav problem imate vi, ili neko od vaših bližnjih, nastavite da čitate.

Detaljnije

Koje transportno sredstvo koristiti na odmoru?


Koje transportno sredstvo koristiti na odmoru?
79   0
Stigli smo na mesto koje smo odavno želili da posetimo, bilo da se radi o putovanju, letnjem ili zimskom odmoru. Kako da rešimo svoje transportne potrebe dok smo tamo? Na raspologanju nam stoje nekoliko opcija.

Detaljnije