• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Saveti za nove vozače

 

Prošli ste sve časove u auto školi, položili testove, dobili vozačku dozvolu. Ali to ne znači da ste odmah postali dobar vozač. Za to je potrebno vreme, iskustvo, ali i znanje koje se ne dobija u auto školi.

Novi vozači su nesigurni, nervozni, nemaju poverenje u sebe i svoje veštine, prave greške, a greške u saobraćaju mogu da budu fatalne. Na neki način to je i normano, vožnja zna da bude veoma stresna i naporna. Ali jednom se mora početi.

U sledećem tekstu donosimo nekoliko saveta za početnike u vožnji.

 

Upoznavanje vozila

Prvo što početnici treba da urade je da se upoznaju sa svojim vozilom. Ako nemate svoje, pozajmite ga od roditelja ili prijatelja. Možete da iznajmite vozilo, najbolje manje koje se lako vozi.

  • Prvi korak je čitanje uputstva koje treba uvek da bude u autu.
  • Drugi korak je upoznati se sa komandama, gde se nalaze i kako vozilo reaguje na njih. Uključite i isključite žmigavce, svetla i brisače, menjajte brzine “na suvo”, stavite pojase, namestite retrovizore, upalite motor, slušajte kako radi.
  • Zatim se malo provozajte po dvorištu ili parkingu. Nemojte odmah da izlazite na ulicu, prvo naučite kako vaš auto reaguje na komande, kako koči i ubrzava, kako rade menjač i kvačilo, itd.

 

Vežbanje

Već smo rekli da dobijanje vozačke dozvole ne znači da znate da vozite. Potrebno je iskustvo i rutina. Radite na vašim veštinama i samopouzdanju tako što će da vežbate. Usavršavajte polazak, kočenje, paralelno parkiranje, skretanje, menjanje brzina, itd. Ključno je ostati miran, biti uporan i dosta vežbati. Možete da  povedete sa sobom iskusnog vozača koji će vam pomagati.

Za vežbanje birajte mesta i vreme kada nema gužve, napuštene ili slabo frekventne puteve, velike parkinge i slično.

 

Dodatni časovi

Ako osećate da nemate dovoljno znanja za samostalnu vožnju, i da vam treba veća kilometraža kako biste stekli iskustvo i opustili se, možete da uplatite dodatne časove sa instruktorom.  Sa njim možete da radite na vašim slabostima i strahovima. Na primer, ako se plašite gradske vožnje ili ako se ne osećate spremnim za vožnju autoputem.

Tokom časova, na vozilo stavite tablu sa znakom “L” koje koriste auto škole. Na taj način će drugi vozači znati da ste početnik i obratiće veću pažnju na vaše vozilo.

 

Isključite radio

Početnicima radio smeta. Glasna muzika i govor smanjuju pažnju i koncentraciju koja je od vitalnog značaja. Još više smeta traženje radio stanica. Postoje studije koje su ustanovile da 98% mladih vozača tokom vožnje naprave neku grešku ukoliko slušaju radio.

Zato utišajte ili isključite radio.

 

Vozite sami

Položili ste i hoćete što pre da se provozate sa ekipom iz kraja. Naš je savet da se strpite i da ne žurite. Još uvek niste spremni, gužva i galama u autu može da vam smeta i da vam odvuče pažnju. Dok se ne opustite i steknete iskustvo vozite sami ili u društvu sa  iskusnim vozačima koji mogu da vam ukažu na greške.

Nikako nemojte da vozite pod dejstvom alkohola, kod početnika i najmanja količina može da bude uzrok za saobraćajnu nesreću. Odložite odlazak u noćni provod dok ne steknete malo iskustva.

 

Vozite na poznatom terenu

Vožnja nepoznatim putevima je stresna i za iskusne vozače. Iako imate navigaciju, nemojte da se oslanjate na nju.

Dok ne steknete potrebno iskustvo, birajte poznate puteve, a ako morate da odete negde po prvi put, odvojite malo vremena i proučite puteve na karti, posebno raskrsnice, izlaze i ulaze na autoputevima, unapred znajte gde se nalaze benzinske pumpe, prodavnice i sl. Uostalom, takve pripreme treba da rade i iskusni vozači.

 

Nemojte da vozite noću i po lošem vremenu

Noćna vožnja je teška, a posebno početnicima. Noću je vidljivost manja, farovi vozila koji dolaze iz suprotnog smera smetaju, organizam je naviknut da spava a ne da vozi.

Isto važi i za vožnju po lošim vremenskim uslovima po kiši, magli, snegu, jakom vetru.

Ali kada jednom naučite da vozite u otežanim uslovima i kada steknete dovoljno veština i iskustva, vožnja u “normalnim” okolnostima biće daleko lakša.

 

Ne približavajte se vozilima ispred vas

Mladi vozači još uvek nemaju dobru procenu brzine i rastojanja. Dešava se da se previše približe vozilu ispred i da ne mogu na vreme da reaguju kada ono naglo zakoči.

Dosta lančanih sudara je moglo da se izbegne da su vozači održavali dovoljno rastojanja.

 

Mislite na potrošnju goriva

Normalno je da neiskusni vozači više troše gorivo zato što i ne razmišljaju o tome. Voze sa visokim obrtajima motora, loše i nepravovremeno menjaju brzine, naglo koče i ubrzavaju. Tokom vremena ove slabosti će se ispeglati, vožnja će biti prijatnija a potrošnja optimalna.

 

Završna reč

Većina ovih saveta se odnosi na podizanje samopouzdanja kod mladih i neiskusnih vozača. Što se više vozi ono će rasti, ali početak je veoma važan. Neki se odmah uplaše i više ne žele da voze, što je svakako velika šteta.

Što više vozite biće vam lakše, poverenje u sebe će rasti, bićete opušteniji i sigurniji u svoje znanje. Zato ne odustajte još na početku.

 

Pročitajte i ove tekstove


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?
221   0
Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

Detaljnije

Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad


Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad
185   0
Nekada su automobili bili  mehanička čuda,  a danas su simbol inovacija i sofisticiranosti. U svojim pionirskim danima, automobili su bili retki luksuz, rezervisan uglavnom za privilegovanu elitu. Danas, ulazak u svet automobila postao je gotovo neizbežan deo svakodnevnog života za mnoge. Razvoj tehnologije doveo je do neverovatnih promena u dizajnu, performansama i ekologiji automobila.

Detaljnije

Zanimljiva istorija Alfa Romea


Zanimljiva istorija Alfa Romea
213   0
Alfa Romeo je brend koji oduševljava vozače još od davne 1910. godine. Osnovan je u Italiji prvobitno kao „ALFA“, što je akronim, a puni naziv je Anonimna Lombardijska Fabrika Automobila. Naime, njen direktor, Ugo Stela, rešio je da preuzme francusku fabriku automobila na periferiji Milana, i tako je počela zanimljiva istorija Alfa Romea, koji je od momenta preuzimanja, u roku od 12 meseci, izbacio inauguracioni model sa 24 KS, za kojim su se svi okretali na trci izdržljivosti Targa Florio, i sv

Detaljnije