• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Top 10 istorijiskih ikona automobilizma

Postoji jedna stvar koja spaja sve vlasnike kultnih, klasičnih automobila, a to je neverovatna strast koju imaju za svoje ljubimce na četiri točka. Nije to ni tako čudno, jer su ovi automobili zaista izuzetni. A s obzirom da je izbor toliki, nemoguće je biti nepristrasan, pa reći koji su od svih njih zaista najbolji. Ovo je naša lista top 10 istorijskih ikona automobilizma. Trudili smo se da budemo što objektivniji, a koliko smo u tome uspeli, videćete i sami, ako nastavite da čitate.

#10. Renault 4L

Kultna „četvorka“, poznata i kao „plave farmerke“, zauvek će biti povezana sa francuskom policijom, poštarima i pekarima. Započeo je svoj život kao ekonomičan automobil 1960-ih godina, a kasnije postao narodni automobil.

Sedamdesetih godina prošlog veka bio je auto slobodnih umova, a 80-ih je postao svakodnevno porodično i dostavno vozilo. U jednom momentu, bio je čak i reli auto. Iako je proizvodnja „četvorki“ prestala 1992. godine, još uvek ima mnogo aktivnih klubova ljubitelja i vernih navijača posvećenih svojim „čizmama“ – Renault 4L.

#9. Citroën DS

Prelepa „ajkula“, kako se kod nas najčešće nazivala, jedan je od najlepših i najudobnijih automobila svih vremena. Ovaj aerodinamični automobil futurističkog izgleda, predstavljen je na sajmu automobila u Parizu 1955. godine, a danas se slavi kao kultni klasik.

Sadržao je tehnologiju koja se još uvek smatra naprednom, hidropneumatske sisteme (kočnice, vešanje, pravac), koji su bili izum Citroena, prvi put upotrebljen upravo u DS. U Francuskoj, ovaj auto su zvali „boginja“, i pokazao je zaista božansku snagu kada je francuski predsednik Šarl de Gol u njemu preživeo pokušaj atentata 1962. godine. Moćna „ajkula“ ili „boginja“, zaštitila ga je. Svaka joj čast!

#8. Mazda Miata

Relativno mlad, ali ipak kultni automobil je i Mazda MX5, poznata kao Miata. Japanski proizvođač automobila je 1989. godine popunio prazninu na tržištu koja je ostala kada su prethodni kabriolet roudsteri sa 2 sedišta postali preskupi ili izašli iz proizvodnje.

Ljubav prema ovim malim, sportskim automobilima nikada nije zamrla, pa je ova Mazda vrlo brzo stekla veliku popularnost. Čak i sada, u četvrtoj deceniji, ovaj sportski auto i dalje je veoma popularan među fanovima.

#7. Seat 600

Seat 600 je zapravo samo španska verzija Fijata 600, ali je u Španiji postao kultni klasik. Kao i mnogi drugi na našoj listi, trebalo je da bude pristupačan, porodični auto.

Zaslužio je svoje mesto na ovoj listi kao jednostavan, ekonomičan, porodični, gradski auto. Veoma je cenjen i danas, među entuzijastima koji vole klasične automobile.

#6. VW Beetle

Još jedan od automobila koji je trebalo da bude jednostavan i pristupačan za manje porodice bila je mnogima draga „buba“. Tokom svoje 30-godišnje proizvodnje, vrlo malo se promenila u dizajnu. Do 1972. godine, proizvedeno je više „buba“ nego nekadašnjeg Fordovog Modela T.

Nijedan drugi automobil nije proizveden u tolikom broju, sa tako malo promena u dizajnu. Originalna „buba“ bila je veliki hit, i nije ni čudo što se i danas smatra kultnim automobilom, koji vrlo često još uvek možemo sresti na ulici. Ona modernija verzija nikada nije dostigla njenu popularnost jer je, između ostalog, i bezobrazno skupa.

#5. VW T1

Prvi iz VW porodice transportnih vozila, ovaj prelepi kombi T1, postao je simbol hipi pokreta. Iako to nije bila namera Folksvagena, to je svakako povećalo njihovu prodaju. Potpuno opremljen kao kamper-kombi, doneo je porodici novu mogućnost praznične avanture, a služio je i kao vozilo za bendove.

T1 je nastavio da se proizvodi u Brazilu godinama nakon što je proizvodnja u Nemačkoj prestala, i do danas ostao još uvek veoma popularno vozilo, koje podseća na vreme 1960-ih i 1970-ih godina prošlog veka, hipi pokret, slobodnu ljubav, i najveći rok festival svih vremena – Vudstok. VW razmišlja o ponovnoj proizvodnji kombija koji će kao inspiraciju imati slavni T1, ali čak i ako ga naprave, teško da će ikada dostići njegovu popularnost.

#4. Fiat 500

Ovaj mališa, u našim krajevima popularan je kao „fića“. Još od davne 1936. godine Fijat proizvodi različite varijetete modela 500, ali su samo one italijanske ikone proizvedene između 1957. i 1975. godine stekle kultni status. Bio je to prvi Fijat sa zadnjom vučom, a deo njegovog šarma je i to što je bio beskrajno sladak.

#3. Mini

Mnogi faktori, doprineli su uspehu Minija na svetskoj auto-sceni, a posebno to što su ga 1960-ih godina vozile svetske zvezde poput Džona Lenona i Tvigi. Bio je i zvezda filma „Posao u Italiji“ („The Italian Job“) iz 1969. godine.

Rano je stakao kultni status u Americi, delom zbog svoje veličine, u poređenju sa velikim američkim automobilima. Mini i danas proizvodi firma BMW, dok je proizvodnja onog klasičnog modela prestala 2000. godine. Ipak, poštovaoci više vole onaj stari model, koji mnogi vezuju za seriju “Mister Bin”, u kojoj ga vozi sjajni Roven Etkinson.

#2. Citroen 2CV

Popularni „spaček“ je za Francusku bio ono što je „buba“ za Nemačku. Godine 1937. Citroen je već testirao prototipove automobila za francuski narod, ali je projekat morao da bude obustavljen tokom Drugog svetskog rata. 12 godina nakon što se rodila ideja o njemu, „spaček“ je pušten u proizvodnju, predstavljen javnosti i odmah ismejan.

Međutim, bez obzira na to, momentalno je doživeo i uspeh, jer je u pogonu još uvek bilo veoma malo predratnih automobila, pa je ovo pristupačno vozilo bilo upravo ono što je ljudima očajnički trebalo, „tegleće magare“ koje je francuskim farmerima služilo za prevoz robe do pijace. Proizvodnja se nastavila sve do 1990. godine, kada je već postao toliko popularan, da je i danas među ljubiteljima veoma tražen.

#1. Ford Model T

Bilo kako bilo, bez Fordovog Modela T ova lista ne bi mogla da prođe jer ipak, to je prvi masovno proizveden automobil u istoriji. Tokom 19-godišnje proizvodnje, iz pogona je izašlo preko 15 miliona ovih automobila.

Kao što rekosmo, dugo je držao rekord po najvećem broju proizvedenih primeraka širom sveta, sve do 1972. godine, kada ga je na tronu zamenila „buba“. Njegova popularnost nikada nije prestala iako se ne proizvodi još od 1927. godine, a 1999. godine, Model T je proglašen za automobil veka. Na drugom mestu, odmah iza njega je, možda malo neočekivano - Mini.

I na kraju...

Nadam se da ste uživali u ovom podsećanju na ikone automobilizma. Mnogi od nas, odrasli su vozeći se u nekom od njih, tako da za nas predstavljaju sećanje na detinjstvo, neko pitomije, možda i lepše vreme.

Iako vozni park rent a car agencije MMS AutoRent ne sadrži nijedan od ovih modela, sasvim smo sigurni da ćete u njemu pronaći auto po svojoj meri. Naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

Fotografije: YouTube.com

Pročitajte i ove tekstove


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?
221   0
Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

Detaljnije

Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad


Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad
185   0
Nekada su automobili bili  mehanička čuda,  a danas su simbol inovacija i sofisticiranosti. U svojim pionirskim danima, automobili su bili retki luksuz, rezervisan uglavnom za privilegovanu elitu. Danas, ulazak u svet automobila postao je gotovo neizbežan deo svakodnevnog života za mnoge. Razvoj tehnologije doveo je do neverovatnih promena u dizajnu, performansama i ekologiji automobila.

Detaljnije

Zanimljiva istorija Alfa Romea


Zanimljiva istorija Alfa Romea
214   0
Alfa Romeo je brend koji oduševljava vozače još od davne 1910. godine. Osnovan je u Italiji prvobitno kao „ALFA“, što je akronim, a puni naziv je Anonimna Lombardijska Fabrika Automobila. Naime, njen direktor, Ugo Stela, rešio je da preuzme francusku fabriku automobila na periferiji Milana, i tako je počela zanimljiva istorija Alfa Romea, koji je od momenta preuzimanja, u roku od 12 meseci, izbacio inauguracioni model sa 24 KS, za kojim su se svi okretali na trci izdržljivosti Targa Florio, i sv

Detaljnije