• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Top 5 najpoznatijih muzeja automobila u svetu

Može se reći da s obzirom na to koliko su automobili popularni i koliko je razvijena auto industrija, baš i nema dovoljno muzeja u kojima se može videti tok razvoja automobila. Dakle, retki su muzeji sa veoma starim primercima automobila. Ljubitelji četvorotočkaša često turističku destinaciju koju posećuju biraju po tome da li u blizini postoji muzej ili izložba automobila. Francuz Nicolas-Joseph Cugnot, 1769. godine izumeo je automobil sa vertikalnim dvocilindričnim motorom i 50 litara zapremine, sa samo tri točka. Ovaj se izum zvao Fardier.


Drugi model je predstavio 1770. godine, koji je bio nešto, a treća verzija je nastala 1771. godine koja je i za razliku od prve dve verzije sačuvana i izložena u Nacionalnom tehnološkom muzeju u Parizu. Najveći problem prvim konstruktorima  automobila predstavljala je visoka temperatura u parnim kotlovima. To je bilo potpuno  nepodnošljivo za vozača i ostale putnike. 
Tokom 1815. godine zahvaljujući Josefu Božeku  predstavljeno je prvo vozilo sa pogonom na ulje. Tek kasnije, 1860. godine, Etienne Lenoir razvio je prvi automobil s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

U nastavku ćemo predstaviti 5 najpoznatijih svetskih muzeja automobila:

1.LeMay - America's Car Museum

LeMay- America's Car Museum je jedan od najlepših i najposećenijih muzeja automobila u SAD -u. Nalazi se u Takomi, u državi Vašington, otvoren je 2012. godine, ali je vrlo brzo zasenio mnoge muzeje i izdvojio i po postavci i broju posetilaca. Izloženi su neki od  najpoznatijih i najređih modela automobila koje je svet video, sa automobilskom istorijom vrednom više od jednog veka. Veliki broj izloženih automobila  deo su obimne privatne kolekcije pokojnog Harolda LeMaia. Harold LeMay, je počeo da sakuplja automobile kasnih 1960-ih, a njegova kolekcija je postala najveća privatna kolekcija automobila i kamiona na svetu. Bio je vlasnik kompanije Harold LeMay Enterprises i kao imućni biznismen ogromno bogatstvo je uložio u automobile.

2. Muzeji automobila u Štutgartu

Bez obzira na to da kakva su vaša interesovanja prema automobilima, poseta jednom od neverovatnih muzeja automobila u Štutgartu je ako se budete našli u ovom gradu neophodna. Muzej Merecedes-Benz Štutgart je poput Meke za auto entuzijaste. Godišnje ga poseti milion posetilaca, a muzej se nalazi na  površini od  5 000 kvadratnih metara.Imaćete utisak da gde god pogledate prolaze blistavi Maserati ili Ferrari.

Osim Muzeja Merecedes-Benz Štutgart, u ovom gradu je popularan i Porscheov muzej, kao i mesto pod nazivom Motorvorld, sa superautomobilima i tematskim hotelom u kojem možete spavati u stvarnom trkačkom automobilu.

3. BMW Welt 

Muzej BMW-a u sklopu sedišta u Minhenu jedan je od najreprezentativnijih u svetu kako po pitanju eksponata tako i popratnih sadržaja. Potpuno jedinstven kako spolja, tako i iznutra. BMW Welt kombinuje futurističku arhitekturu, sadašnjost i prošlost i predstavlja u različitim fazama svoj brend BMW Grupe. Osim izložbi, uživanju u eksponatima i modelima automobila otkrićete najvažnije događaje i uživaćete u nizu kulinarskih ponuda. BMW Welt muzej ima 5.000 kvadratnih metara prostora u kome je predstavljena kompletna istorija BMW-a. Fascinantna stalna postavka nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

4. Toyotin muzej automobila

Ovaj muzej nalazi u Nagoji, u Japanu i ispričaće vam kroz postavku najlepšu priču o auto industriji, naglašavajući sve prekretnice i važne događaje u svetu četvorotočkaša. Muzej je  otvoren 1989. Na izlozbi ima na stotine vozila i motocikala. Toyota Motor je kupila 120 antikviteta, na postavci su originalna vozila i odlicno je prikazana evolucija automobilske industrije i tehnike. Izloženo je preko 140 automobila iz celog sveta, od porodičnih modela, luksuznih modela, klasika, old tajmera... Svi automobili su u besprekornom stanju.

5. Rolls -Royce muzej u Dornbirn-u

Ovaj muzej Rolls-Royce automobila se nalazi u Austriji, nedaleko od švajcarsko-nemačke granice i nalazi se u privatnom vlasništvu. Osnovan je 1982. godine, а zvanično otvoren za javnost 1999. godine. Ovaj muzej ima najveću kolekciju Rolls-Royce automobila u svetu.Ovo je najveći privatni muzej Rolls Royce automobila, sa  70 automobila i oko hiljadu eksponata.

Ovo je bila lista od Top 5 najpoznatijih muzeja automobila u svetu, nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, Vaš MMS RENT A CAR MMS rent a car!
 

Pročitajte i ove tekstove


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta


Neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta
168   0
Kada sednemo za volan svog automobila, već smo navikli da poštujemo određena pravila koja važe u našoj zemlji. Ali, kada krenemo malo dalje, preko granice, može se desiti da nehotice prekršimo neko od pravila koja važe tamo. Da se to ne bi događalo, pripremili smo za vas neobična saobraćajna pravila koja važe u nekim od država širom sveta...

Detaljnije

Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?


Godina proizvodnje ili pređena kilometraža, na šta treba obratiti više pažnje prilikom kupovine automobila?
227   0
Postoji mnogo stavki o kojima treba razmišljati prilikom kupovine automobila. A šta mislite, na šta treba obratiti više pažnje, na godinu proizvodnje ili na pređenu kilometražu? U ovom tekstu, bavićemo se upravo ovim pitanjem pa, ako smo vas zainteresovali za temu, nastavite da čitate...

Detaljnije

Podešavanje sedišta


Podešavanje sedišta
144   0
Da bi vožnja bila udobna, efikasna i bezbedna, vozač mora da se sedi udobno. Zato je važno pravilno podesiti sedište

Detaljnije