• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Top 5 saveta za kupovinu prvog automobila

Mladi vozači posle dobijanja vozačke dozvole naravno maštaju o trenutku kupovine svog prvog automobila. To je i zaista lep trenutak, koji nosi nove odgovornosti i izazove, a sa druge strane veoma je važan i sam izbor automobila, odnosno da je funkcionalan, udoban, bezbedan i siguran, kako bi vaše vozačke sposobnosti bile sve bolje i bolje. Dakle, nemojte odmah davati ogromne pare iako imate veliki budžet, prvi auto zaista treba da posluži za uvežbavanje vožnje, oslobađanje i navikavanje na vozački život.

Pre nego što krenemo sa konkretnim savetima, jedna napomena : nikada nemojte stavljati  atraktivnost automobila i to koliko vam se sviđa " na oko " ispred detaljne provere njegovog stanja. Nemojte se nikad stideti da detaljno ispitate o autu ljude od kojih kupujete svoj prvi automobil. Strpljenje je najvažnije i nikada nemojte biti brzopleti kada kupujete auto. To nisu cipele ili dukserica. Kada se kupuje auto važno je da se mogućnost greške ipak svede na minimum i zato ne sme da bude ishitrene kupovine. Povedite nekog iskusnijeg ko će moći da proceni stanje auta, ali i u slučaju da auto zadovolji kriterijume, uporedite cenu sa drugim istim modelima koji su na prodaji.

1. Obratite pažnju na odnos cene i kvaliteta

Na trend rasta cena polovnih automobila poslednjih godina uticali su mnogi faktori. Osim pandemije, nestašice komponenti, poluprovodnika, promene zakona u Nemačkoj, dugi rokovi isporuke novih automobila koji su takođe skuplji oko 30%. Proverite farbu automobila iako je naravno najvažnija pouzdanost motora, važno je videti da li ima razlike u boji na različitim delovima automobila, ogrebotina i sl. Osim toga proverite površinu guma, jer nejednako trošenje pneumatika ukazuje da je trap loše centriran. 

automobil, prvi automobil, kupovina automobila

2. Kako znati da li je vraćena kilometraža?

Kada se auto predstavlja sa malom kilometražom tržišna vrednost može da se poveća do 25%. Statistika pokazuje da je na svakom šestom vozilu vraćana kilometraža, posebno je ta praksa češća kod dizel automobila. Nemojte biti brzopleti, uvek u vidu imajte podatak da prosečni automobil  prosečno pređe između 15.000 ili 20.000 kilometara godišnje. Pomnožite tu cifru sa godinama starosti i otprilike to neka vam bude reper za pravu kilometražu.

3. Pogledajte ispod automobila i ispod haube

Obavezno pogledajte ispod automobila izduvni sistem odnosno da li ima crnih fleka na njemu. Ispod haube proverite da slučajno nema znakova udubljenja, rđe, oštećenja. To je zaista mnogo važno. Na bloku motora ne sme biti nikakvih masnih fleka braon boje, to vam je odmah znak da će vas uskoro čekati skupa popravka.

4. Obavezno proveriti broj šasije

Svaki automobil ima svoj broj šasije, jedinstven broj  poznat i kao VIN. Sada na sreću  postoje razne platforme, poput carVertical, gde se pomoću broja šasije može proveriti  stanje automobila. Dakle da pojasnimo, kada  znate broj šasije automobila,  možete dobiti izveštaj o istoriji automobila gde sve jasno piše. Tu se mogu naći svi podaci o oštećenjima, pravoj kilometraži, da li je vozilo korišćeno kao Taxi ili Rent-a-car,  svi podaci o servisima koji su rađeni, itd. Ako vam prodavac ne da ili krije broj šasije automobila, to znači da se nešto prikriva i nema razloga da dalje gubite vreme, to je jasan znak da nešto nije kako treba.

auto, automobil, kupovina automobila

5. Zahtevajte test vožnju

Nemojte se ustručavati da tražite probnu vožnju. Nikako bez probne vožnje nemojte donositi odluku o kupovini automobila.
Tek kada provozate imaćete neku kompletniju sliku i moći ćete bolje da ocenite u kakvom je stanju vozilo. Bitno je takođe da vidite da li je auto po vašim kriterijumima  udoban i prijatan za vožnju, da li imate dovoljno prostora za noge, glavu, kao i to koliko vam je  kontrolna tabla  pristupačna.
Na šta je potrebno obratiti pažnju pri probnoj vožnji :

 • Preglednost
 • Zvuk motora
 • Menjač
 • Penjanje uzbrdo
 • Kočenje
 • Ležanje na putu
 • Prostor u prtljažniku

Nadamo se da su Vam naši saveti bili od koristi, srećan put želi Vam MMS rent a car

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije