• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Zanimljiva istorija Alfa Romea

Alfa Romeo je brend koji oduševljava vozače još od davne 1910. godine. Osnovan je u Italiji prvobitno kao „ALFA“, što je akronim, a puni naziv je Anonimna Lombardijska Fabrika Automobila. Naime, njen direktor, Ugo Stela, rešio je da preuzme francusku fabriku automobila na periferiji Milana, i tako je počela zanimljiva istorija Alfa Romea, koji je od momenta preuzimanja, u roku od 12 meseci, izbacio inauguracioni model sa 24 KS, za kojim su se svi okretali na trci izdržljivosti Targa Florio, i svim većim događajima tog vremena.

U roku od deset godina, njihovi automobili su dominirali evropskom scenom motosporta, a model HP 24 se transformisao u ALFA 20-30 HP. Zanimljivo je što je već u to vreme, između ova dva modela proizvedeno čak 680 vozila! I tako je počela trka koja i danas traje...

„Mladi“ dani...

Kao i kod mnogih savremenika Alfe, početak Prvog svetskog rata prekinuo je proizvodnju vozila. Godine 1915. Nikola Romeo, inženjer i preduzetnik, preuzeo je posao i ponovo pozicionirao fabriku za proizvodnju vojne opreme, za ratne napore. Municija, motori za avione i druge komponente, zasnovane na postojećim automobilskim motorima kompanije, proizvedeni su u fabrici koja je imala znatno povećan asortiman.

Posle rata, Romeo je uložio svoju dobit i stekao fabrike lokomotiva i železničkih vagona u Saronu, Rimu i Napulju, koje su asimilirane pod imenom ALFA. I tako, godinu dana posle završetka rata, proizvodnja automobila je ponovo počela u fabrici. A godine 1920. ime kompanije je promenjeno u Alfa Romeo, lansiranjem Torpeda 20-30 HP, koji je postao poznat kao trkački automobil, sa brendom koji je nastavio uspešno da proizvodi kako drumske, tako i trkačke automobile tokom 1920-ih godina. U to vreme, Enco Ferari (da, baš on), postao je trkač za ALFA-u. Imao je uspehe na nekoliko trka, uključujući i prestižnu Peskaru.

Međutim, do 1930-ih, politički pejzaž u Italiji se promenio. Uspon Musolinija omogućio je fašizmu da ovlada zeljom. U ovom trenutku, Nikola Romeo je napustio kompaniju, a vlada je preuzela vlast. Brend je, u stvari, postao nacionalni amblem.

A za to vreme…

Za to vreme, Alfa je stekla reputaciju proizvođača automobila koji kod drugih izazivaju zavist. Model 8C 2300, na primer, bio je nadaleko hvaljen kao jedan od najboljih turističkih automobila na svetu, i postigao je zapažene uspehe na takmičenjima kao što su Mille Miglia i Le Mans 24 sata. Ali, sve je naglo stalo kada je 1944. godine bombardovanje iz vazduha uništilo fabriku i privremeno zaustavilo proizvodnju.

Po završetku Drugog svetskog rata, u fabrici se nastavila proizvodnja. Ovo je bila era kontinuiranog sportskog uspeha na Grand Prix događajima, kao i velike kreativnosti koja je rezultirala izdanjem Giulietta 1954. godine.

Bio je to izvanredan i prelep model automobila, a bio je dostupan i u kupe, i kabriolet verziji. Vrlo brzo postao je miljenik italijanskog naroda. Do ranih 1960-ih godina proizvedeno je preko 100.000 Giulietta, a uspeh brenda je “zacementiran” širom sveta, uvođenjem modela Giulia saloon 1962. godine.

Tranzicija

Fotografija: https://unsplash.com/photos/white-vehicle-near-building-bAEG-LbgQ7o

Početkom 1970-ih, Alfa Romeo je promenio svet automobila lansiranjem Alfasud-a. Ovaj hečbek sa prednjim pogonom pružio je iskustvo vožnje sportskog automobila, kako bi upotpunio njegov dinamični izgled. To je signaliziralo dolazak modernog Alfa Romea – praktičnog, svakodnevnog automobila, izvanrednih performansi i dizajna.

Ovo se proširilo na drugu generaciju modela Giulietta, koja je predstavljena 1977. godine, a dve godine kasnije, 1979, predstavljen je i prvi turbo dizel Alfa romeo (Alfetta 2000 TD), kao i limuzine iz 1980-ih godina, i modeli 33, 75 i 164.

Godine 1986. Alfa Romeo, koji je još uvek bio u vlasništvu italijanske vlade, prodat je Fiat grupi. A sa dolaskom milenijuma, Alfa Romeo je ažurirao svoju paletu modela automobilima koji su najavljivali vrhunski dizajn. 155 koji je predstavljen 1992. godine, obezbedio je italijansku titulu Superturismo iste godine, i Britansko prvenstvo u turing automobilima dve godine kasnije. Usledio je automobil godine 1998. za model 156 GT 2003, i najvažnije od svega, zadivljujući sportski automobil 8C iz 2007. godine.

Ažurirana 2010. godine, lansirana je prelepa Giulietta sa petoro vrata. Godine 2015. Giulia je debitovala u Milanu, a izvršni direktor Sergio Marchionne je rekao da će automobil: „ponovo zauzeti svoju poziciju na tržištu. To će ponovo biti jedan od vodećih simbola italijanskog inženjerstva i stila, ikona italijanske tehnološke izvrsnosti i kreativnog duha“.

A šta nam donosi budućnost?

Vrednosti brenda ovog legendarnog proizvođača automobila najbolje su sažete u sloganu „neki proizvode, mi stvaramo“. Od svog formiranja pre više od 100 godina, nagrađivano ime Alfa Romeo postalo je legendarno. On izaziva jedinstvenu strast prema automobilizmu, i teži da izgradi i razvije brend koji je sposoban da izazove proizvođače luksuznih vozila.

Sadašnji vlasnik, Fiat Chrysler, planira da potroši pet milijardi eura na remont Alfa Romea kako bi se uklopio u okvire automobila poput Duetto Spider-a koji je vozio Dastin Hofman u filmu „Diplomac“ iz 1967. godine.

Sa ambicioznim planovima da proizvedu čak osam novih modela u narednim godinama, uključujući i dva SUV-a, krenuli su u veliku ekspanziju od čak pola miliona prodatih primeraka. Dokle će stići, ostaje da se vidi.

I za kraj...

Fotografija: https://unsplash.com/photos/red-ferrari-458-italia-parked-near-building-wvIM0l6NP0o

Mnogi ovaj brend smatraju veoma cenjenim. Možda je to najbolje opisao Enzo Ferrari rečima: „za Alfu još uvek imam nežnost prve ljubavi. Čistu naklonost deteta prema majci“.

Nadamo se da vam se dopalo ovo putovanje kroz istoriju Alfa Romea. Nažalost, rent a car MMS Auto u svom voznom parku nema nijednu Alfu, ali uopšte ne sumnjamo da ćete pronaći neki drugi model po svojoj meri. Sve o uslovima rentiranja možete pogledati na našem sajtu, a za sva ostala pitanja, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put!

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/black-and-white-ford-car-RtQkgzVm1S8

Pročitajte i ove tekstove


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?
221   0
Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

Detaljnije

Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad


Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad
185   0
Nekada su automobili bili  mehanička čuda,  a danas su simbol inovacija i sofisticiranosti. U svojim pionirskim danima, automobili su bili retki luksuz, rezervisan uglavnom za privilegovanu elitu. Danas, ulazak u svet automobila postao je gotovo neizbežan deo svakodnevnog života za mnoge. Razvoj tehnologije doveo je do neverovatnih promena u dizajnu, performansama i ekologiji automobila.

Detaljnije

Agresivna vožnja i kako je suzbiti


Agresivna vožnja i kako je suzbiti
167   0
Na prometnim putevima širom sveta, agresivna vožnja postaje sve izraženiji problem, stavljajući ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju na prvo mesto. Agresivna vožnja može se definisati  kao namerno ponašanje vozača koje dovodi do rizika po sigurnost i njega samoga i drugih učesnika u saobraćaju.

Detaljnije