• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

12 saveta za bezbednu noćnu vožnju

Ne, nije u pitanju paranoja, vožnja je noću je opasnija. Prema Nacionalnoj administraciji za bezbednost saobraćaja na autoputevima, nesreće sa smrtnim ishodom su noću tri puta verovatnije nego danju. Brinemo za vašu sigurnost, pa vam u ovom tekstu dajemo 12 saveta za bezbednu noćnu vožnju.

To vas verovatno neće iznenaditi, ali glavni razlog za to je upravo taj što u mraku ne vidimo tako dobro kao po danu. Kako kaže Aleks Epštajn, direktor za bezbednost transporta u Nacionalnom savetu za bezbednost: “Manje vidite put ispred sebe, i imate manje prostora i vremena da se zaustavite”. Ironično, ali neke vrste prejakog svetla mogu da samo da pogoršaju problem.

Ima tu i drugih faktora, koji doprinose tome da noćna vožnja bude veći izazov. Ali, evo naših 12 saveta koji bi mogli da vam pomognu da smanjite rizik pri vožnji noću…

#1. Budite veoma oprezni

Alkohol i vožnja nisu dobra kombinacija ni preko dana, a posebno kada padne mrak. Stopa smrtonosnih saobraćajnih nesreća koje uključuju korišćenje alkohola skoro četiri puta je veća noću, nego tokom dana. Naravno, nikada ne sedajte za volan nakon pića bez obzira koje je doba dana. Nemojte da vozite ni ako ste rasejani, ali noću je dobra ideja da svoje instinkte za opreznost stavite u stanje pripravnosti.

#2. Borba protiv umora

Koliko ste puta videli da vozač u automobilu pored vas sedi za volanom i zeva? Nesreće koje prave umorni i pospani vozači obično se dešavaju između ponoći i 6h ujutru, dakle u vreme kada većina nas spava. Zato imajte na umu da tokom ovih sati može biti pospanih vozača na putu, i budite na oprezu.

Popijte malo kafe, zaustavite se na bezbednom mestu da biste se odmorili, ili stanite pa prespavajte u nekom od odmorišta pored puta. Kod nekih vozača deluju i neke druge aktivnosti koje vam takođe mogu pomoći, recimo uključivanje radija (ne preglasno), periodično otvaranje prozora zbog svežeg vazduha, kao i razgovor sa saputnicima ili ako ste sami – pevanje.

#3. Očistite stakla i farove

Prljava ili oštećena vetrobranska stakla mogu raspršiti svetlost i potencijalno povećati efekte odsjaja. Takođe, prljavi i oštećeni farovi mogu smanjiti vidljivost i baciti odsjaj na nadolazeće vozače. Zato redovno čistite farove i šoferšajbne, a možete upotrebiti i komplet za poliranje farova, koji se kupuje u prodavnicama auto delova.

#4. Izbegavajte (ako je moguće) puteve sa dve trake

Putevi sa dve trake su obično “najgori scenario” za noćni odsjaj farova nadolazećih automobila. Svetlo je slabije, a ovi putevi uglavnom imaju oštrije krivine, kao i uzbrdice (i nizbrdice), od autoputa. Zato ako možete, birajte bezbedniju varijantu za noćnu vožnju.

#5. Usporite

Nesreće povezane sa prekoračenjem brzine čine 37% smrtnih slučajeva tokom noćne vožnje, dok je preko dana ovaj procenat manji, 21%. Razlog je slabija vidljivost i kraće vreme reakcije. Na primer, vaš far obično sija 50m ispred vas, ali čak i pri brzini od 65km/h, potrebno vam je oko 60m da biste se zaustavili. Zato prilagodite brzinu, da biste imali vremena da reagujete pri smanjenoj vidljivosti.

#6. Nagnite farove pravilno

Ako se snopovi previše naginju, izgubićete deo osvetljenja koji vam je potreban tokom vožnje. Ali ako stoje previsoko, mogu da zaslepe nadolazeće vozače. Godišnji testovi inspekcije nekih država uključuju proveru ugla farova, pa zbog toga proverite da li su vaši pravilno usmereni. To najčešće nije posao “uradi sam”, pa zato zamolite svog mehaničara da vam proveri svetla.

#7. Koristite duga svetla onda kada je to prikladno

Duga svetla se nedovoljno koriste, ali mogu biti od velike pomoći u ruralnim područjima ili na otvorenim putevima. Samo, zapamtite da ih prigušite kada ste na udaljenosti od 150m od nadolazećeg vozila, kako ne biste privremeno zaslepeli drugog vozača, i nemojte ih koristiti ako pratite drugo vozilo.

#8. Podesite unutrašnje osvetljenje

Ako su vam svetla na kontrolnoj tabli previše jaka, pogled sa na put, posle gledanja u tablu, biće previše taman, što vas može dezorijentisati. Zato ih podesite tako da budu prijatnija, i da vas ne ometaju pri vožnji. I koristite svoje vizire noću, da biste se zaštitili od spoljašnje ulične rasvete i odsjaja. Mnogi novi automobili imaju retrovizore koji automatski zatamnjuju odraze jakog sveta, ali nažalost, nemamo svi novije automobile.

#9. Gledajte u pravom smeru

Iako uvek treba da gledate na put, izbegavajte fiksiran pogled i nikada ne zurite u prednja svetla. Kada se približavate vozilu koje vam ide u susret, izbegavajte da vas zaslepe njegovi farovi tako što ćete pomeriti oči ka dole ili udesno, koristeći desnu ivicu puta ili oznake trake kao vodič, da ostanete u traci. I tek kada prođete pored tog vozila, podignite pogled.

#10. Obratite pažnju na životinje na putu

Sudari sa divljim životinjama dešavaju se najčešće u sumrak ili noću, i češći su u zimskom periodu. Vaša duga svetla mogu vam pomoći da uočite njihove blistave oči. Kada ih vidite, najsigurniji način da izbegnete nesreću je usporavanje i zaustavljanje, a ne skretanje, u pokušaju da ih izbegnete.

#11. Vodite računa o svojim očima

Što ste stariji, treba češće da proveravate svoj vid, jer sa starenjem, odsjaj postaje problematičniji za ljude. Možda će vam noću biti potrebna i druga dioptrija.

#12. Testirajte svetla svog automobila

Redovno testirajte svetla, uključujući kratka, duga, dnevna, pokazivače pravca i stop svetla. Po zakonu, farove koristimo i danju i noću, tako da ih treba proveravati, da bi uvek radili ispravno.

I to bi bilo to…

Za ovaj put, da. Noćna vožnja ne prija svakome, pa ako je to i vaš slučaj, nemojte se mučiti, izbegavajte da vozite noću kad god možete. Ovo se naročito odnosi na duge vožnje, ali i na vožnje automobila iznajmljenog kod neke od rent a car agencija kao što je MMS AutoRent.

Kada vozite iznajmljeni auto, brinete o njemu više nego što biste za svoj, pa zato treba izbegavati noćne vožnje ukoliko niste na to navikli. Sve o uslovima rentiranja auta možete pronaći na našem sajtu, a za sva vaša ostala pitanja, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put i sigurnu vožnju želi vam MMS AutoRent!

 

Fotografije: Pixabay.com

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije