• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Kako da produžite životni vek svog automobila

Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi.

Kao što svi koji su kupovali polovan automobil znaju, stanje dva identična modela može znatno da se razlikuje nakon što pređu određeni broj kilometara. Mogu da dolaze iz iste serije u istoj fabrici, dakle - budu iste starosti, imaju sličnu pređenu kilometražu, a da jedan od njih izgleda i kreće se kao da je nov, dok je drugi istrošen, i u zaista lošem stanju.

Pa hajde onda da vidimo šta je to što može da se uradi, da bi stanje vašeg automobila što duže ostalo besprekorno.

Pridržavajte se rasporeda servisa

Vaš automobil ima delove i tečnosti koje su u suštini potrošni materijal i zahtevaju periodičnu zamenu. Ali, čak i delovi koji su predviđeni za "celoživotno" trajanje zahtevaju redovne provere i podešavanja.

Fabrika savetuje određeni raspored servisa za vaš auto, uzimajući u obzir potrebne mehaničke intervencije, kako bi on radio pouzdano i efikasno što je duže moguće. Nepravilno servisiranje vašeg automobila – bilo zbog preskakanja ili odlaganja servisa – siguran je način da ubrzate njegovo propadanje, zato se obavezno pridržavajte rasporeda.

Radite sopstvene provere

Čak i pravilno servisiran automobil može da razvije probleme između dva servisa. Ako želite da povećate šanse za otkrivanje bilo kakvih problema kada se pojave, redovno obavljajte jednostavne provere osnovnih stvari na automobilu – proverite nivoe ulja/tečnosti, stanje akumulatora i pritisak/stanje guma. Ako nešto nije u redu, pogledajte sledeći savet.

Ne dozvolite da problemi traju

Fotografija: https://unsplash.com/photos/grayscale-photo-of-person-playing-piano-Fd6osyVbtG4

Mehanički delovi automobila su često međusobno povezani, što znači da, ako se jedan problem ne reši, mogu da se pojave i drugi. Ako čujete, osetite ili sumnjate da nešto nije u redu, ili vaše sopstvene provere pokažu nešto neuobičajeno, ne čekajte sledeći servis i potencijalno veći spisak popravki – pravac servis, i proverite to što pre.

Ne štedite na delovima

Proizvođači automobila ulažu velike sume novca u projektovanje i testiranje delova za vaš automobil, kako bi osigurali da ne samo da odgovaraju i funkcionišu pravilno, već i da su pouzdani i izdržljivi. Iako su budžetski delovi sa tržišta jeftiniji, mogu da budu teži za montažu, manje efikasni ili izdržljivi, pa čak i da izazvovu probleme na drugim mestima. Servisiranje kod fabričkog dilera – ili, ako to nije moguće, insistiranje na originalnim ili delovima originalnog kvaliteta – znači da će vaš automobil i dalje ispunjavati svoje originalne specifikacije i nakon godina korišćenja, i da ćete se voziti kako bi to trebalo da bude.

Održavajte ga čistim

Fotografija: https://unsplash.com/photos/gray-vehicle-rim-with-tire-9e_ssIz4jB4

Dugotrajno izlaganje spoljašnjoj sredini može ozbiljno da ošteti stanje vašeg automobila. Prljavština, blato i naslage prašine mogu da podstaknu koroziju, ako se nakupljaju na skrivenim mestima. Prašina, sok drveća i ptičiji izmet mogu da pretvore sjajnu boju u flekavu, ljušteću površinu, a zarobljena prljavština može da oštetiti i unutrašnjost, podove i druge delikatne tkanine.

Zato, nemojte da dozvolite da vam automobil postane potpuno prljav pre nego što ga operete, jer to zapravo znači da ste otvorili vrata bržem propadanju. Zato ga redovno perite, ili još bolje, investirajte u vosak za poliranje, koji će boji vašeg auta dodati još jednu barijeru, tj. zaštitu između dva pranja. Ili, ako možete da priuštite, nano-keramički premaz.

Držite ga podalje od sunca

Snažno UV zračenje u letnjim mesecima čini da boja vašeg auta bledi, a oštećuje i plastiku, kao i delikatne unutrašnje obloge. Ako želite da izbegnete štetne dugoročne efekte sunca, držite automobil u hladu kad god možete. A ako imate pristup garaži, nadstrešnici ili pokrivenom parking prostoru, koristite ga.

Pažljivo postupajte sa svojim automobilom

Kako će stanje vašeg automobila na duže staze ostati dobro, u velikoj meri zavisi od toga kako se prema njemu ponašate. Motor koji se vozi lagano dok se ne zagreje trajeće duže od onog koji se forsira odmah po startovanju, a isto važi i za ručni menjač koji se pažljivo koristi, a ne "lomi" kroz brzine.

Ako ga vozite po neravnim putevima i rupama, njegova suspenzija i karoserija će se brže trošiti i olabaviti nego kod automobila koji se vozi pažljivo. Dakle, ponašajte se prema svom automobilu s pažnjom kako biste smanjili šanse za habanje i oštećenja.

I na kraju…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/black-car-with-orange-light-B5sZXmMP5Aw

Neki od nas stare brže, neki sporije, u zavisnosti od genetike i kvaliteta života kojim žive. A kao što vidite, slično je i sa automobilima. Ako obratite pažnju na neke stvari, vozićete se duže i kvalitetnije. Za razliku od toga, ako se o svom automobilu ne brinete na odgovarajući način, brže ćete ostati bez njega, i biti primorani da ga zamenite nekim novijim modelom. Nažalost, nisu svi uvek u prilici da odmah krenu u nabavku novog, a automobil je davno prestao da bude luksuz, i postao naša svakodnevna potreba.

Ako ste i sami u fazi zamene ili, kako to Amerikanci znaju da kažu “između automobila”, a hitno vam je potreban, uvek postoji rešenje. Možete da iznajmite neki iz bogatog voznog parka rent a car agencije MMS Auto. Naše ljubazno osoblje, uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/white-suv-parked-near-palm-tree-during-daytime-gvMsGzkx8eM

Pročitajte i ove tekstove


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima
150   0
U proteklih nekoliko godina, električni automobili su doživeli izuzetan rast popularnosti. Iako su idealni za svakodnevnu upotrebu u urbanim sredinama, duga putovanja električnim automobilima i dalje izazivaju brojne diskusije. Zato ćemo u ovom tekstu istražiti izazove i prednosti koje donosi vožnja električnim vozilima na dugim relacijama i koliko su ova vozila spremna da zamene konvencionalne automobile za duga putovanja.

Detaljnije

Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?


Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?
274   0
Mnogi ljudi koji razmatraju kupovinu električnog automobila, pitaju se da li su oni opasniji od ostalih, prilikom sudara. S pravom, jer iako električna vozila imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, njihove baterije predstavljaju značajan rizik od eksplozije...

Detaljnije

Kako održavati prednja svetla (farove)?


Kako održavati prednja svetla (farove)?
179   0
Kao i sve duro na vozilu, i farovi se tokom vremena amortizuju, postepeno gube svoja svojstva, njihova svetlost postaje sve slabija i neujednačenija i vozači imaju problem da na vreme primete dešavanja na putu. Dobrim održavanjem njihova ispravnost i životni vek može da se produži za nekoliko godina ako ne i decenija.

Detaljnije