• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Kako prljavo motorno ulje utiče na rad motora?

Motorno ulje je veoma važno, možemo slobodno reći i nezamenjivo, u radu motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

 

Njegove najvažnije uloge su sledeće:

Podmazivanje motora -  motori sa unutrašnjim sagorevanjem imaju mnogo pokretnih i nepokretnih delova koji omogućavuju njegov nesmetan i pravilan rad (klipovi, cilindri, radilice, bregaste osovine, ventili, ležajevi, itd). Dok motor radi, između ovih delova se javlja trenje, zagrevanje i habanje, koje mora da se smanjuje.

Hlađenje motora - motorno ulje preuzima deo temperature s radnih delova motora, i na taj način ih hladi.

Čišćenje -  motorno ulje uklanja prljavštinu, čađ, sitne metalne čestice i ostale nečistoće koje se dobijaju prilikom rada motora. U svom sastavu ima jedinjenja koja mu omogućavaju da pokupi fine čestice i prljavištinu iz motora. Ove sitne čestice se transportuju do filtera za ulje. Filteri ne filtiraju sve čestice, one sitne (ispod 20 mikrona) ostaju u ulju. Ukoliko se te čestice previše nagomilaju, deluju kao fina šmirgla koja postepeno brusi i troši metalne delove.

Zaptivanje – pomaže u zaptivanju prostora između klipova i zidova cilindara i na taj način sprečava gubljenje kompresije i omogućava optimalan i efikasan rad motora.

Zaštita od korozije - motorno ulje štiti  delove motora od korozije i pojave rđe.

zamena motornog ulja

SASTAV MOTORNOG ULJA

Postoje različite vrste motornih ulja, ali osnovni sastav kod većine je sledeći:

 • Bazno ulje – osnovni sastojak motornog ulja koji čini većinu njegove ukupne mase. Može da bude naftna ili mineralna (dobivena iz nafte), sintetička (stvorena je veštački) ili polusintetička (kombinacija mineralnih i sintetičkih ulja).
 • Aditivi protiv smrzavanja: štite motor od preniskih temperatura i smrzavanja
 • Aditivi za čišćenje: sprečavaju stvaranje taloga i pomažu u uklanjanju nečistoća iz motora
 • Antioksidansi: sprečavaju oksidaciju i stvaranje štetnih kiselina u ulju
 • Aditivi za povećavanje viskoznosti: poboljšavaju stabilnost i viskoznost ulja kada se vozi u različitim temepraturnim uslovima
 • Aditivi koji sprečavaju stvaranje statičkog elektriciteta u ulju
 • Aditivi koji smanjenjuju trenje između pokretnih delova motora

 

PRLJAVO MOTORNO ULJE


Usled dužeg korišćenja motorno ulje postaje zagađeno, kontaminirano i degradirano. Tokom vremena ono postepeno skuplja čestice prašine, čađi, metala, gasova i ostalih nečistoća iz motora. Nečistoće nastaju tokom sagorevanje goriva i usled trenja između pokretnih i nepokretnih delova motora.

 

Šta sadrži prljavo motorno ulje?

Prljavo motorno ulje sadrži sledeće nečistoće:

 • Čađ i talog – talog se stvara od čađi i ostalih ostataka sagorelog goriva i motornog ulja koji se sakupljaju tokom vremena.
 • Metalne čestice – male mikroskopskie čestice koje se tokom rada motora odvajaju iz cilindara, klipova, ležajeva, ventila i ostalih metalnih delova.
 • Voda – voda se najčešće javlja tokom kraćih vožnji kada motor ne postiže punu radnu tempraturu (zato je veoma važno zagrevanje motora).
 • Kiseline
 • Prašina i prljavština

 

ŠTETE KOJE PRLJAVO MOTORNO ULJE IZAZIVA U MOTORU

podmazan motor

Loše podmazivanje i habanje motora

Već smo pomenuli da je najvažnija uloga motornog ulja podmazivanje delova motora, čime se smanjuje njihovo trenje i habanje, što za posledicu ima povećanu efikasnost i trajnost motora. Prljavo i staro motorno ulje ima daleko manju moć podmazivanja, što vodi ka tome da motor ima manju snagu, brže se zagreva i postoji velika verovatnoća od zastoja i kvarova.

 

Veća potrošnja goriva

Manja efikasnost motora logično vodi i ka većoj potrošnji goriva.

 

Povećano trenje i pojava zastoja i začepljenja u radu motora

Staro motorno ulje postaje gusto, muljasto i gubi svoj viskozitet. Umesto da podmazuje delove motora, ono deluje obratno, ograničava cirkulaciju i izazova zastoje (u težim slulčajevima i blokadu) u radu motora. Prljaviština u ulju stvara dodatno trenje između pokretnih delova motora, oni se brže troše, a motor gubi svoju efikasnost, ubrzanje i snagu.

 

Korozija motora

Staro ulje sadrži jedinjenja i vodu koja ga čine kiselijim, što vodi ka koroziji, pojavu rđe i oštećenja metalnih delova.

Voda ima još jednu negativnu stranu – stvara emulzije koje doprinose stvaranju mulja u motornom ulju.

 

Pregrevanje motora

Jedna od uloga motornog ulja je da oduzme toplotu od delova motora koji se zagrevaju tokom svog rada. Staro i degradirano motorno ulje to više ne može da radi tako efikasno. Ono je gušće, slabijeg viskoziteta, puno taloga i ne podmazuje dobro, što vodi ka pregrevanju motora. Prevelika temperatura u motoru oštećuje cilindre, klipove, creva, dihtunge i ostale plastične i gumene delove.

 

Povećno ispuštanje izduvnih gasova iz motora

Staro ulje je lošeg kvaliteta i ne zaptiva dobro ventile, klipove i cilindre motora što dovodi do ispuštanja većih količina štetnih izduvnih gasova (ugljen monoksid, ugljen dioksid, sulfatna jedinjenja, azotni oksidi, benzeni, benzoli, itd).

 

ZAVŠNA REČ

Za trajnost i efikasnost motora je veoma važno održavanje i redovno menjanje motornog ulja. Ukoliko vlasnik zaboravi da na vreme promeni motorno ulje u svom vozilu, ono postaje prljavo i počinje da se degradira. Prilikom menjanja ulja potrebno je da se prate preporuke preporukama proizvođača, održavati motor čistim i koristiti kvalitetna ulja

Osim kontrole i redovne zamene motornog ulja, isto tako se mora obratiti pažnja i na filtere. Ukoliko se prljavština, čađ i čestice previše nakupe, mogu da ih začepe i time da se smanji, pa čak i spreči cirkulaciju ulja kroz sistem motora. A time će i podmazivanje bitu ugroženo.

Ukoliko iznajmljujete vozilo u nekoj od renomiranih rent a car agencija možete da budete sigurni da je motorno ulje (kao i filteri za ulje) na vreme zamenjeno i da nećete imati nikakvih problema dok ste na putu. 

Slike Pexels

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
47   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije