• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Koje transportno sredstvo koristiti na odmoru?

Važan deo nekog putovanja je uspešno rešavanje i organizovanje transporta u mestu posete, tamo gde se odvija naš letnji ili zimski odmor. Dešava se da plaža nije blizu hotela, da hoćete da odete do poznatog muzeja koji se nalazi na drugom kraju grada, da posetite udaljeni šoping centar, restoran ili znamenitost, ili jednostavno da se prošetate i upoznate kraj.

Za rešavanje ovih i sličnih transportnih potreba, na raspolaganju nam stoje nekoliko opcija: iznajmljivanje vozila u rent a car agenciji, korišćenje taksija i javnog prevoza, pešačenje, vožnja mopeda ili bicikla, itd...

 

Kako odabrati najbolju opciju?

Svako od nas ima različite želje, potrebe i preferira različita transportna sredstva. Da ne biste lutali i pogrešili u izboru, treba da znate njihove prednosti i nedostatke.

 • Vrlo je važno da znate šta hoćete od svog odmora, da li vam je važnija cena prevoza ili vaša udobnost i bezbednost? Prevoz je obično najskuplji deo odmora i visina budžeta može da bude odlučujući faktor.
 • Da li težite da imate kontrolu putovanja i da u potpunosti raspolažete svojim vremenom?
 • Da li više volite da vozite, da se zavalite u sedište i uživate u pogledu iz autobusa ili vam možda više odgovara aktivniji obilazak biciklom?
 • Treba da vodite računa i o udaljenostima. Ako je vaša plaža daleko od hotela, sigurno nećete ići peške ili biciklom.

Da pogledamo prednosti i nedostatke najčešće korišćenih načina prevoza:

 

Iznajmljivanje vozila

Iznajmljivanje vozila daje potpunu slobodu kretanja i kontrolu vremena polaska. Možete da rezervišete nekolilko dana ranije, kada izađete iz aviona vozilo vas spremno čeka. Rane rezervacije su daleko jeftinije.

Sa iznajmljenim vozilom možete putovati gde hoćete i  ostati tamo koliko hoćete, možete da putujete i istražujete po svom tempu.

Iznajmljivanje je veoma praktično ako se putuje sa decom.

Nedostaci rent a cara je visoka cena, to što morate sami da vozite i da se snalazite sa navigacijom, a u velikim gradovoma vas čekaju saobraćajne gužve i potraga za parkingom.

 

Korišćenje javnog prevoza

U javni prevoz spadaju gradski i međugradski autobusi, metro i nadzemna gradska železnica, tramvaji, trolejbusi, brodovi, čamci i slično.

Ako svoj odmor provodite u gradu, daleko je udobnije i brže koristiti metro nego ostati zaglavljen u gužvama.

Najveća prednost  javnog prevoza je to što je jeftin. Možete još jeftinije da prođete ukoliko kupite dnevnu, višednevnu ili sezonsku kartu.

Nedostatak javnog prevoza je što mora da se poštuje vozni red. Autobusi znaju da kreću rano ujutru ili kasno uveče, morate da napustite kafanu ili restoran ranije nego što želite, stajališta i stanice mogu da budu na nezgodnoj i nebezbednoj lokaciji, ponekad do njih treba dosta da se pešaći sa teškim koferima.

U nekim zemljama vozni red javnog prevoza više liči na listu želja. Ako imate sreće autobus će krenuti na vreme, ako nemate, možete da čekate i nekoliko sati, a može da se desi da uopšte i ne dođe. Zato, pre nego što se odlučite da ga koristite proverite njegovu tačnost i pouzdanost.

pretovaren autobus

 

Taksi

Ako ne želite da iznajmite vozilo, a još manje da koristite javni neudobni prevoz, na rapolaganju vam stoji taksi.

Sa taksijem ne morate vi da vozite i da pazite da se ne izgubite, parkiranje više nije vaš problem, možete da krenete kada hoćete i da se zadržite na nekom mestu koliko hoćete.

Ali to ima i svoju cenu. Vožnja taksijem je daleko skuplja od javnog prevoza. Često morate da budete veoma oprezni jer ima nesavesnih vozača koji će naivne turiste da voze duže samo da bi više zaradili.

Korišćenje taksija je pogodnije ako ste u većem gradu, u manjim mestimaa i ruralnim krajevima znaju da budu retki.

 

Odmor preko turističke agencije

Ako idete na odmor preko turističke agencije, više nemate nikakvih briga oko organizacije odmora, transporta i smeštaja. Agencija se brine o tome gde i šta će da jedete, gde će da spavate, šta će da posetite i kako će da stignete tamo. Oni su dužni da obezbede prevoz, a vi ste pošteđeni planiranja i stresa koji ide uz to.

Kada putujete u grupi možete da upoznate zanimljive i zabavne ljude i da vidite mesta za koje niste znali da postoje. Ako su vodiči dobri, saznačete mnogo vrednih informacija.

Loša strana je što mora svuda da pratite grupu. Morate da ostanete sa grupom čak i ako vas neko mesto ne zanima. Kada dođe kraj posete morate svi zajedno da odete, iako možda želite da se tu više zadržite. A dešava se da u grupi budu neprijatni ljudi čije vas ponašanje iritira.

 

Šetnja i vožnja bicikla

Hodanje i bicikl omogućavaju da neposredno i temeljno razgledate mesto posete. Možete da zavirite u najskriveniji kutak grada, da se zadržite na nekom zanimljivom mestu koliko hoćete, nema potrebe da tragate za parkingom, a za one sa tanjim budžetom - pešaćenje ne košta.

Nedostatak šetnje i vožnje bicikla je što je sporo, pa ako žurite da posetite više mesta za kraće vreme, neće biti izvodljivo. Isto tako, ako su lokacije koje želite da obiđete udaljene, moraćete da koristite prevoz ili da iznajmite vozilo.

 

Završna reč

Ima više načina kako da rešite transportne potrebe ne mestu koje ste odabrali za svoje putovanje. U većini slučajeva najbolje rešenje je kombinacija više vrsta prevoza – stignete do grada taksijem, a onda produžite na biciklu ili peške. Ili jedan dan putovati javnim prevozom, a sutradan da se iznajmi vozilo.

 

Slike sa https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-suwdm

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije