• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?

Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

U nastavku teksta navodimo neke od najvećih prednosti garažiranja vozila.

 

PREDNOSTI PARKIRANJA VOZILA U GARAŽI

 

ZAŠTITA OD VREMENSKIH USLOVA

Jedna od glavnih prednosti parkiranja u garaži je zaštita vozila od loših vremenskih uslova. Zatvorena garaža štiti vozilo od velikih vrućina, ekstremno niskih temperatura, vetrova, oluja, jakih kiša, grada, snega, leda, štetnog UV zračenja sunca i ostalih nepogoda.

Ekstremne visoke i niske temperature negativno deluju na karoseriju, rad motora i menjača, ulja i tečnosti u vozilu gube svoja svojstva, akumulator koji je napolju na hladnom se brže prazni, kočnice su manje pouzdane, itd. Samo stajanje napolju negativno deluje na vozila, na pojavu mehaničkih oštećenja, pojavu korozije, oštećenja, kvarova, itd.

Vozila na otvorenom su izlažena UV zračenju koje može da izbledi boju na karoseriji i da ošteti plastiku i tkanine u unutrašnjosti vozila (posebno stradaju sedišta, volan i instrument tabla.

Povećana vlaga, kiša, sneg i grad mogu da izazovu pojavu korozije na metalnim delovima, kao i oštećenja i udubljenja na karoseriji. Kada su vozila u garaži, njihovi vlasnici ne moraju da brinu o struganju leda sa šoferšajbne i prozora tokom ledenih zimskih dana ili o vrućim sedištima tokom vrelih leta. Ukoliko je u kabini vozila temperatura prijatna i vožnja će biti udobnija i sigurnija.

 

SIGURNOST OD KRAĐA I VANDALIZMA

Parkiranje vozila u garaži povećava njegovu bezbednost i sigurnost i smanjuje verovatnoću da postane meta kriminalaca ili vandala. Na ulici su automobili daleko podložniji krađi, provalama i oštećenjima. Koliko puta ste videli ili na svom primeru doživeli da neko ključevima, ekserom ili drugim oštrim predmetom iz obesti ili zavisti ogrebe kariseriju?

Zatvorena garaža, koja može da se zaključa i sa mogućnošću da se u njoj postave kamere, alarmi i drugi sigurnosni sistemi, nudi veliki stepen sigurnosti i odvraća potencijalne lopove. Samim tim što je vozilo sklonjeno sa ulice, smanjuje se šansa za krađu ili provalu.

garaža

Izvor slike: cottonbro studio preko Pexels

MANJE ODRŽAVANJE I VEĆI ŽIVOTNI VEK VOZILA

Garažirana vozila imaju duži životni vek. Osim toga, ona su i bolje održavana, sigurnija i udobnija. Vozila koja su zaštićena od snega, sunca, kiše i ostalih vremenskih uslova će biti boljem stanju i trajaće duže u poređenju sa vozilima koji su parkirani napolju.

Zatvoreni prostor smanjuje rizik od nepovoljnih vremenskih uslova, temperaturne fluktuacije su manje, manja je i vlažnost, što utiče na duže trajanje vitalnih komponenti motora, akumulatora, elektronike, pneumatika, karoserije i interijera vozila. Korozija metalnih delova je daleko manja, kvarovi su ređi, eventulane popravke i zamena delova lakše i jeftinije.

Zato što su temperature u garažama stabilnije (zimi je toplije a leti hladnije nego napolju), motorno ulje ima idealan viskozitet i motor se dobro podmazuje.

Garaže štite vozila od predmeta koji padaju, zalutalog kamenja ili granja, slučajnih ili namernih oštećenja od drugih vozila, pešaka i biciklista, nepažljivog otvaranja vrata, kontakata sa vozilima prilikom parkiranja na otvorenom, itd. Ovi uzroci mogu da dovedu do pojave ogrebotina, udubljenja ili ozbiljnijih oštećenja na karoseriji, svetlima i prozorima vozila.

Garažiranje štiti i gume od prevelikog habanja i produžava njihov vek trajanja.

 

MANJA POTREBA OD ČIŠĆENJA

Kada su vozila napolju, na njima se taloži prašina, blato, zagađen vazduh i ostala prljavština. To zahteva često pranje i čišćenje vozila. U garažama, ona su daleko manje izložena spoljnim, negativnim uticajima.

Parkiranje ispod drveća i na mestima gde ima mnogo ptica, povećava verovatnoću da vozilo bude zaprljano ptičjim izmetom. Isto tako, neke vrste drveća (lipa, javor, dud, borovi i drugi četinari) luče smolu i lepljive sokove (ponekad mogu da budu i visoko korozovni) koji se veoma teško skidaju i oštećuju boju i lak na karoseriji.

 

VEĆA PRIVATNOST

Parkiranje vozila u garaži nudi veću privatnostinego kada se ostavi na ulici. Kada su u zatvorenom, izbegavaju se radoznali pogledi slučajnih prolaznika, kao i potencijalnih lopova i vandala što je posebno važno ukoliko je vlasnik duže otsutan od kuće.

garaža u kući

Izvor slike Kindel Media preko Pexelsa

ZAŠTO NEKI VLASNICI NE VOLE GARAŽE?

Mnogi vlasnici zanemaruju prednosti garažiranja i odlučuju se da parkiraju svoja vozila na ulici ili ispred kuće. U najvećem broju slučajeva ne radi se o tome što ne znaju prednosti garaža, nego jednostavno ih nemaju. Danas su garaže postale izuzetno skupe i retko ih ima u prodaji.

Ali ipak, čak i kada poseduju garažu, neki vozači više vole kada su im vozila napolju. Razlozi za to mogu da budu:

 • Ograničeni prostor – kada je garaža previše mala ili puna drugih predmeta, nema dovoljno prostora za parkiranje vozila. Dosta ljudi koriste svoje garaže kao improvizovane magacine, radionice ili stambeni prostor;
 • Sigurnost -  ukoliko je garaža nebezbedna, ne zaključava se dobro, slabo je osvetljena ili se nalazi u nebezbednom kraju, možda je manji rizik da vozilo bude parkirano napolju u vidokrugu vlasnika;
 • Loše stanje garaže - ako se garaža loše održava, ako je puna prašine ili prokišnjava, više šteti vozilu nego što mu koristi;
 • Loš pristup – može da se desi da je samo parkiranje u garaži nepraktično i komlikovano zbog nezgodnog i uskog pristupa ili zato što druga vozila blokiraju ulaz u garaži.

 

Naslovna slika cottonbro studio preko Pexelsa

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
47   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije