• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Sve što treba da znate o obaveznoj zameni letnjih pneumatika zimskim

Bliži  se 1.11. kada je po Zakonu o saobraćaju neophodna zimska auto oprema. Zimska oprema je u svim državama obavezna, a prva asocijacija kad pomislimo na zimsku opremu su definitivno zimske gume. Letnje gume treba zameniti zimskim i  u periodu od novembra do aprila kada su na putevima moguće susnežica, led i sneg, klizav kolovoz. Treba imati u vidu da čak i kad nisu loši uslovi na kolovozu i imamo "miholjsko leto", kao ove godine, letnje gume gube svoja svojstva na niskim temperaturama. Stepen proklizavanja je veći i naprosto nije rešenje odlagati zamenu, zato što nema padavina i temperature su iznad proseka za to doba godine.

Zimska oprema podrazumeva da imate sva četiri zimska pneumatika, tj zimske gume, a podrazumeva se da dubina šare mora biti veća od 4 mm. Osim zimskih guma, od 1. novembra treba imati još i lance za sneg. Lanci se postavljaju na najmanje dva pogonska točka, kada se nađete na delu puta gde je to navedeno saobraćajnim znakom. U auto opremu koja se podrazumeva zimi spada i sajla ili uže za vuču. U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila (Član 112), navodi se da sva vozila koja su prvi put registrovana nakon 1. januara 1984. godine moraju kao deo obavezne opreme imati uže ili sajlu za vuču. Uže u vašem vozilu bi trebalo da se nalazi na lako dostupnom mestu. Dužina sajle mora omogućiti vuču na rastojanju od 3 do 5 metara. U slučaju da koristite polugu, rastojanje ne sme biti duže od 3 metra.

pneumatici zimski letnji zamena

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika

Može se reći da postoje tri osnovne razlike između letnjih i zimskih pneumatika. To je razlika u strukturi, gumenoj smesi i dubini šara (gazećeg sloja). Zapravo gume koje su prilagođene vožnji u zimskim uslovima imaju u svom sastavu veći udeo prirodne gume.  Mekše su, lakše prijanjaju i najbolji performanse imaju na temperaturi ispod 7°C. Zimske gume se od letnjih razlikuju po hiljadama malih zareza (udubljenja na gumi) koja sprečavaju pojavu akvaplaninga. Kada je sneg, blato, ova udubljenja su zaslužna za odlično prijanjanje na putu.

Nova guma ima 8 mm duboku šaru. Letnjim gumama je preporučena da dubina šare bude 3 mm. Letnje gume imaju jednostavan dizajn šara u obliku blokova. Upravo to garantuje više kontakta sa putem. Ovakve šare garantuju odlično upravljanje, a takođe utiču i na dužinu kočionog puta. Zimske gume se prepoznaju po simbolu "Pahuljica na planini" na bočnoj strani, što pokazuje da ta guma zadovoljava sve kriterijume za zimske uslove.

Kako izabrati najbolje zimske gume?

Ako ste u dilemi oko izbora zimskih pneumatika uvek je dobro rešenje obratiti se vulkanizeru. Nemojte biti lakoverni kada su u pitanju ogromna sniženja cene i velike akcije jer uglavnom iza svega toga stoji druga priča. Najčešće su na akcijama gume koje su se dugo nalazile odložene u skladištu ili su stare više od godinu dana. To može dovesti do toga da su izgubile na kvalitetu i da se to može odraziti na performanse u vožnji. Svaki auto ima svoju propisanu veličinu guma. Upravo upotrebom odgovarajuće i preporučene veličine pneumatika vaša vožnja će biti bezbedna i sigurna, a potrošnja ekonomična. Kada birate zimske gume morate imati u vidu i koliku kilometražu prelazite u zimskim mesecima.

zamena pneumatika

Ako vozite samo po gradu, ne morate trošiti ogromne novce na kupovinu zimskih pneumatika. Ukoliko ste non stop na točkovima, prelazite veliku kilometražu i prelazite duže relacije, kupujte gume iz premium klase. Kod zimskih guma simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neophodan simbol kod označavanja zimske gume. Ako putujete u inostranstvo automobilom, uvek proverite zakonske propise te države za zimske gume kada su uslovi na putevima zimski. Ako ne postoji zakonski definisan vremenski okvir za obavezne zimske gume, vodite se ovim da  vaše gume imaju oznaku M + S  izmedju oktobra i Uskrsa.

Nadamo se da vam je tekst koristio, srećan i bezbedan put želi Vam MMS rent a car!

Pročitajte i ove tekstove


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?


Koji su najčešći razlozi za parkiranje vozila u garaži?
221   0
Parkiranje vozila u zatvorenom prostoru donosi brojne prednosti i za vozilo i za njihove vlasnike, prednosti koje je teško zanemariti - od izbegavanja ekstremnih vremenskih uslova do veće sigurnosti vozila. Kada je njegovo vozilo na bezbednom i sigurnom mestu, onda i vlasnik ne mora da brine i može da se posveti svojim redovnim aktivnostima.

Detaljnije

Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad


Kvalitet automobila kroz decenije: pregled razlika i sličnosti između automobila nekad i sad
185   0
Nekada su automobili bili  mehanička čuda,  a danas su simbol inovacija i sofisticiranosti. U svojim pionirskim danima, automobili su bili retki luksuz, rezervisan uglavnom za privilegovanu elitu. Danas, ulazak u svet automobila postao je gotovo neizbežan deo svakodnevnog života za mnoge. Razvoj tehnologije doveo je do neverovatnih promena u dizajnu, performansama i ekologiji automobila.

Detaljnije

Zanimljiva istorija Alfa Romea


Zanimljiva istorija Alfa Romea
214   0
Alfa Romeo je brend koji oduševljava vozače još od davne 1910. godine. Osnovan je u Italiji prvobitno kao „ALFA“, što je akronim, a puni naziv je Anonimna Lombardijska Fabrika Automobila. Naime, njen direktor, Ugo Stela, rešio je da preuzme francusku fabriku automobila na periferiji Milana, i tako je počela zanimljiva istorija Alfa Romea, koji je od momenta preuzimanja, u roku od 12 meseci, izbacio inauguracioni model sa 24 KS, za kojim su se svi okretali na trci izdržljivosti Targa Florio, i sv

Detaljnije