• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Sve što treba da znate o obaveznoj zameni letnjih pneumatika zimskim

Bliži  se 1.11. kada je po Zakonu o saobraćaju neophodna zimska auto oprema. Zimska oprema je u svim državama obavezna, a prva asocijacija kad pomislimo na zimsku opremu su definitivno zimske gume. Letnje gume treba zameniti zimskim i  u periodu od novembra do aprila kada su na putevima moguće susnežica, led i sneg, klizav kolovoz. Treba imati u vidu da čak i kad nisu loši uslovi na kolovozu i imamo "miholjsko leto", kao ove godine, letnje gume gube svoja svojstva na niskim temperaturama. Stepen proklizavanja je veći i naprosto nije rešenje odlagati zamenu, zato što nema padavina i temperature su iznad proseka za to doba godine.

Zimska oprema podrazumeva da imate sva četiri zimska pneumatika, tj zimske gume, a podrazumeva se da dubina šare mora biti veća od 4 mm. Osim zimskih guma, od 1. novembra treba imati još i lance za sneg. Lanci se postavljaju na najmanje dva pogonska točka, kada se nađete na delu puta gde je to navedeno saobraćajnim znakom. U auto opremu koja se podrazumeva zimi spada i sajla ili uže za vuču. U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila (Član 112), navodi se da sva vozila koja su prvi put registrovana nakon 1. januara 1984. godine moraju kao deo obavezne opreme imati uže ili sajlu za vuču. Uže u vašem vozilu bi trebalo da se nalazi na lako dostupnom mestu. Dužina sajle mora omogućiti vuču na rastojanju od 3 do 5 metara. U slučaju da koristite polugu, rastojanje ne sme biti duže od 3 metra.

pneumatici zimski letnji zamena

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika

Može se reći da postoje tri osnovne razlike između letnjih i zimskih pneumatika. To je razlika u strukturi, gumenoj smesi i dubini šara (gazećeg sloja). Zapravo gume koje su prilagođene vožnji u zimskim uslovima imaju u svom sastavu veći udeo prirodne gume.  Mekše su, lakše prijanjaju i najbolji performanse imaju na temperaturi ispod 7°C. Zimske gume se od letnjih razlikuju po hiljadama malih zareza (udubljenja na gumi) koja sprečavaju pojavu akvaplaninga. Kada je sneg, blato, ova udubljenja su zaslužna za odlično prijanjanje na putu.

Nova guma ima 8 mm duboku šaru. Letnjim gumama je preporučena da dubina šare bude 3 mm. Letnje gume imaju jednostavan dizajn šara u obliku blokova. Upravo to garantuje više kontakta sa putem. Ovakve šare garantuju odlično upravljanje, a takođe utiču i na dužinu kočionog puta. Zimske gume se prepoznaju po simbolu "Pahuljica na planini" na bočnoj strani, što pokazuje da ta guma zadovoljava sve kriterijume za zimske uslove.

Kako izabrati najbolje zimske gume?

Ako ste u dilemi oko izbora zimskih pneumatika uvek je dobro rešenje obratiti se vulkanizeru. Nemojte biti lakoverni kada su u pitanju ogromna sniženja cene i velike akcije jer uglavnom iza svega toga stoji druga priča. Najčešće su na akcijama gume koje su se dugo nalazile odložene u skladištu ili su stare više od godinu dana. To može dovesti do toga da su izgubile na kvalitetu i da se to može odraziti na performanse u vožnji. Svaki auto ima svoju propisanu veličinu guma. Upravo upotrebom odgovarajuće i preporučene veličine pneumatika vaša vožnja će biti bezbedna i sigurna, a potrošnja ekonomična. Kada birate zimske gume morate imati u vidu i koliku kilometražu prelazite u zimskim mesecima.

zamena pneumatika

Ako vozite samo po gradu, ne morate trošiti ogromne novce na kupovinu zimskih pneumatika. Ukoliko ste non stop na točkovima, prelazite veliku kilometražu i prelazite duže relacije, kupujte gume iz premium klase. Kod zimskih guma simbol M+S stoji zajedno sa simbolom pahulje ili planine koji je neophodan simbol kod označavanja zimske gume. Ako putujete u inostranstvo automobilom, uvek proverite zakonske propise te države za zimske gume kada su uslovi na putevima zimski. Ako ne postoji zakonski definisan vremenski okvir za obavezne zimske gume, vodite se ovim da  vaše gume imaju oznaku M + S  izmedju oktobra i Uskrsa.

Nadamo se da vam je tekst koristio, srećan i bezbedan put želi Vam MMS rent a car!

Pročitajte i ove tekstove


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru


3 top manifestacije u Srbiji koje treba posetiti u septembru
169   0
Septembar je mesec koji nas obično asocira na kraj leta i povratak u školske klupe, zimnicu, ali često donosi i čaroliju raznih manifestacija širom Srbije. Ovo je vreme kada priroda polako prelazi iz svoje letnje raskoši u zlatnu paletu jeseni, ali takođe, to je i period kada se mnogi gradovi i regioni pripremaju za nezaboravne  događaje. Upravo u tom duhu, predstavićemo Vam  tri neodoljive manifestacije koje se tradicionalno obeležavaju u Srbiji tokom septembra - manifestacije posvećene berbi g

Detaljnije

10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu


10 najpouzdanijih hibridnih automobila koji se danas mogu pronaći na tržištu
179   0
Hibridi su imali prilično težak početak, ali se danas smatraju najpouzdanijim automobilima koji se mogu pronaći na tržištu. Napravili smo listu od 10 najboljih među njima, koji se smatraju zlatnom sredinom između tradicionalnih automobila sa motorima sa unutrašnjim sgorevanjem, i futurističkih električnih vozila...

Detaljnije

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće


Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće
77   0
Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. To važi i za vožnju. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

Detaljnije