• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Nekad su vozači bili pomalo indiferentni prema potrošnji goriva svojih automobila. Benzin i dizel su bili toliko jeftini da se vozilo sve dok ne zasvetli mala sijalica na instrument tabli koja označava da je gorivo pri kraju. Skoro niko nije vozio “na rezervi”, rezervoar se punio do vrha. Ali ta vremena su davno prošla, danas se situacija drastično promenila. Cene nafte i naftenih derivata su otišle do neba i još više rastu. Napuniti rezervoardo kraja danas je (pre)veliki udarac na budžet. Gorivo mora da se štedi.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta kako možete da povećate efikasnost potrošnje goriva u vašem vozilu.

 

Ekonomična vožnja

Kada se vozi prebrzo, agresivno, sa mnogo preticanja, menjanja brzina, kočenja i naglih ubrzavanja, potrošnja goriva je dosta veća. Kada su brzine veće, onda je i otpor vazduha veći, što zahteva od motora da jače radi i više da troši. Potrošnja goriva je najefikasnija prilikom mirne i ujednačene vožnje sa postepenim ubrzavanjima, izbegavanjem nepotrebnog kočenja i vožnjom u pravoj brzini. Na dužim putovanijima preporučuje se uključivanje tempomata.

 

Vozila koja malo troše

Savremena vozila troše daleko manje goriva zato što su lakša (koriste se materijali poput aluminijuma, karbonskih vlakana ili ojačane plastike) i aerodinamičnija. Ali treba znati da je u različitim uslovima vožnje i potrošnja različita. Isti model vozila će različito trošiti u gradskoj vožnji i na otvorenom putu. Mali gradski autombili imaju manju zapremenu motora koja im obezbeđuje efikasniju potrošnju u gradu, ali na autoputevima baš zbog manje kubikaže, motor mora više da radi i potrošnja je veća nego kod većih vozila.

Ako ste se pitali zašto rent a car agencije imaju različite modele i klase vozila, to je između ostalog i zbog toga. Ako klijentima treba vozilo za grad iznajmiće mali automobil, ako idu na duži put, iznajmiće veću limuzinu. Ako planirate da odete na godišnji odmor a imate staro vozilo koje mnogo troši, možda ćete jeftinije proći ako iznajmite savremenije vozilo sa manjom potrošnjom.

Postoje i vozila poput hibridnih i električnih vozila koja imaju malu potrošnju ili uopće ne koriste gorivo. Ali to je neka druga tema.

 

Planiranje putovanja

Planiranje najkraće i najefikasnije rute smanjuje dužinu putovanja što vodi ka manjoj potrošnju goriva. To važi bilo da se putuje daleko ili u uslovima gradske vožnje (do prodavnice, škole, pozorišta, itd.). Ako niste dobro organizovani može se desiti da treba ponovo da se vraćate ili da izabetete najdužu i najopterećeniju rutu koja će isprazniti vaš rezervoar.

Pokušajte da više kraćih putovanja uklopite u jedan veći blok vožnje u kojoj ćete napraviti krug i završiti više obaveza odjednom. Ako možete, birajte vreme putovanja van špiceva i saobraćajnice u kojima je najmanja gužva, pa makar put bio duži. Birajte rute sa malo semafora i gde ne mora da se previše zastajkuje i koči. Dosta goriva se troši u potrazi za parking mestom.

 

Pravilno napumpane gume

Pravilno napumpane gume imaju uticaj na bezbednost i udobnost vožnje, ali i na potrošnju goriva. Kada gume nisu dobro napumpane, njihov otpor pri kretanju vozila je veći i motor mora da radi jače, što znači i da više troši.

Osim guma, na potrošnju goriva utiču i nebalansirani točkovi. Loše balansirani točkovi se prepoznaju po neravnomernom trošenju gazećeg sloja.  

točenje goriva

Izvor slike Andrea Piacquadio preko Pexels

Isključite motor kada vozilo stoji

Nepotreban rad motora u praznom hodu nepotrebno troši gorivo. Iako ne izgleda kao velika potrošnja, ako vozač često stoji sa upaljenim motorom, pa makar i na nekoliko minuta, nakupi se. Danas se u vozilima ugrađuje start-stop tehnologija koja automatski isključuje motor dok vozilo stoji (na primer dok se čeka zeleno svetlo na semaforu) i ponovo ga pokreće kada se pritisne papučica gasa. To značajno smanjuje potrošnju goriva.

 

Pretovareno vozilo

Kada je vozilo pretovareno troši više goriva. Vlasnicima automobila se savetuje da u njima transportuju i čuvaju samo najpotrebnije stvari. Prevelika težina utiče ne samo na veću potrošnju nego i na stanje i manji životni vek amortizera, polu-osovnina, ležajeva, karoserije i drugih delova vozila.  

 

Pravilno i efikasno korišćenje klima uređaja

Rad klima uređaja u vozilu povećava njegovu potrošnju goriva. Za vreme letnjih vrućina za rashlađivanje vozila potrebno je da klima radi duže i jače što znatno povećava potrošnju goriva. Dosta vozača ne isključuje svoje klima uređaje ni kada su parkirani, dok drugi toliko rashlade svoja vozila što uspeju da se u sred leta prehlade. Ako vodite računa o potrošnji goriva, koristite klima uređaj u svom vozilu na optimalan način i samo kada je stvarno potrebno.

 

Redovno održavanje vozila

Kada se vozilo redovno i pravilno održava efikasnost potrošnje goriva je veća. U redovno održavanje koje utiče na manju potrošnju goriva spada:

 • kontrola pritiska u gumama,
 • redovno menjanje motornog ulja,
 • zamena filtera,
 • provere ispravnosti sistema za paljenje,
 • provere injektora za gorivo,
 • pravovremeno otkrivanje i saniranje kvarova, itd.

 

Završne reči

Iako je tačno da su savremena vozila daleko efikasnija i da manje troše gorivo od starijih modela, mora da se uzme u obzir i to da su cene goriva danas daleko veće. Time je i domaći budžet opterećeniji tako da se o potrošnji goriva mora strogo voditi računa. Nadamo se da će vam  naši saveti pomogli u tome.

 

Izvor naslovne slike: Skitterphoto preko Pexelsa

 

Pročitajte i ove tekstove


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?


Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?
46   0
Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je početkom 20. veka, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi. Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njiho

Detaljnije

Kako da produžite životni vek svog automobila


Kako da produžite životni vek svog automobila
137   0
Automobil je jedna od najskupljih stvari koje ćete kupiti u svom životu, i to je jedan od razloga zašto se nikada ne kupuju na nekoliko godina, već na neko duže vreme. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da produžite životni vek svog automobila tako da vam što duže traje, i naravno - da ispravno radi...

Detaljnije

Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše


Zašto vlasnici vozila ne treba da sami popravljaju svoje četvorotočkaše
60   0
Neki kvarovi na vozilimaa, na prvi pogled izgledaju jednostavni i laki i mnogi vozači pomisle da mogu sami da ih saniraju. Ali, kao i u drugim oblastima živora, stvari mogu vrlo lako i nepredviđeno da krenu po zlu i da umesto kratkotrajne i lagane popravke ispadne još veća šteta.

Detaljnije