• Srpski
  • Русский
  • English
  • Kneza Višeslava 63
    T.C. Bazar Vidikovac
    Lokal 2.20

Saveti za bezbednu vožnju tokom trudnoće

Majčinstvo je najlepša faza u životu svake žene. Tokom trudnoće u telu buduće mame se dešavaju mnoge promene, kako fizičke i fizioleške, tako i emocionalne. Na neki način se ceo dosadašnji svet žene od korena menja.

Ove promene donose i neka ograničenja prilikom obavljanja određenih poslova i svakodnevnih obaveza. Da ne bude nesporazuma, ne znači da buduće mame ne mogu i ne treba da obavljaju aktivnosti poput šetnje, džogiranja, plesa i slično. Naprotiv, fizička i mentalna aktivnost tokom drugog stanja se i te kako preporučuju. Jedna od tih aktivnosti je vožnja motornog vozila. Vožnja tokom trudnoće je dozvoljena, ali samo ako se prate saveti i smernice koje će osigurati da su buduće mame i njihove bebe potpuno sigurne i bezbedne.

U nastavku teksta da pogledamo par tih smernica i saveta.

 

Trudnice treba da izbegaju vožnju kada se ne osećaju dobro

Trudnoća donosi mnogo umora, jutarnjih mučnina, pospanost, iscrpljenost, bolove u leđima i drugih simptoma. U kasnijim fazama (posebno tokom trećeg tromesečja) i u slučajevima komplikacija, upravljanje vozilom može postati neudobno i rizično. U takvim slučajevoma, prioritet je bezbednost bebe i buduće mame, tako da je bolje ostati kod kuće i dobro se odmoriti. Ako situacija nalaže da mora se vozi, bolje je nekog zamoliti za vožnju. Doktori preporučuju trudnicama da je najvažnije da slušaju svoje telo. Ako se tokom vožnje osete nelagodno ili primete i najmanje znakove komplikacija, treba odmah da se zaustave i da se konsultuju sa svojim lekarom.

 

Vezivanje sigurnosnog pojasa

Bez obzira koliko je nelagodno, vožnja bez vezanog pojasa nije bezbedna, to važi ne samo za žene u drugom stanju nego za sve vozačr i putnike. Postoje nekoliko pravila koje trudnice treba da znaju:

  • Pojas treba da se veže tako da ide preko kukova i ispod stomaka, a gornji deo preko ramena i između grudi
  • Sigurnosni pojas ne treba da se nalazi direktno na stomaku ili neposredno iznad stomaka
  • Pojas ne treba da je zategnut ni previše čvrsto ni previše labavo

 

Podešavanje volana i sedišta

Sedenje u vozilu za buduću mamu i njenu bebu mora da bude udobno.

Volan mora da bude na bezbednom rastojanju od stomaka, bliže grudima. Na taj način će se beba zaštititi u slučaju sudara ili jakog kočenja.

Sedište treba da se podesi na način da omogućava udobno sedenje i pristup upravljaču bez nepotrebnog naprezanja stomaka.

 

Saveti za vožnju u drugom stanju

Vožnja treba da je ramnomerna, bez previše kočenja, naglih ubrzanja i skretanja sa puta. Bezina kretanja treba da je umerena i u skladu sa saobraćajnim znacima.

Voditi pažnju o rupama, ležećim policajcima i ostalim preprekama na putu.

Održavati rastojanje od vozila neposredno ispred ili iza vozila, u slučaju da naglo zakoče ili ubrazaju.

Ukoliko vladaju nepovoljne vremenski prilike (oluje, sneg, led na putu, poplave, prevelike vrućine, i sl.) preporučuje se da se ne kreće na put.

Leti vozilo treba da bude dobro klimatizovano pre nego što trudnica uđe u njega.

Pre nego što se izađe na ulicu, treba proveriti gorivo, gume, nivo ulja, vode i glicerina u kočnicama, kako bi se izbegli kvarovi. Nije baš prijatno ostati pored puta u kvaru u odmakloj trudnoći. Najbolje je da ove provere izvede neko od ukućana ili automehaničar.

U vozilu treba da se nalazi komplet za hitne slučajeve i prvu pomoć, kao i flašica sa vodom, sendviči, zdrave grickalice, voće,  povrće, poneki slatkiš, itd., u slučaju da se naglo ogladni i ožedni.

Isto tako, u vozilu treba staviti jastuče, rezervnu odeću, ćebe i punjač za mobilni telefon.

Ako je moguće, posebno neposredno pre porođaja, preporučuje se da se vožnja izbegava ili da bude što kraća.

 

Pauze tokom putovanja

Dugo sedenje u vozilu može da poveća rizik od oticanja nogu i tromboze vena. Tokom dužih putovanja treba da se prave redovne i što češće pauze koje služe za odmor od vožnje, tokom kojih će se malo izađe iz vozila, protegliti noge, nešto pojesti i popiti, obaviti toalet i sl. 

 

Iznajmljivanje vozila trudnicama

Ukoliko se vozilo iznajmljuje (što se preporučuje ukoliko se raspolaže sa starim i nesigurnim automobilom), ono treba bude udobno, dobro održavano i čisto. Preporučuje se da se kod agencije za iznajmljivanje rezerviše veće vozilo, koje ima što više bezbednosnih funkcija, uključujući antilok brave, kontrolu stabilnosti, ABS kočenje, klima uređaj, vazdušne jastuke, električno podešavanje sedišta i upravljača, i da ima dobre ocene kraš testova. Vazdušni jastuci moraju da budu ispravni i da su tako podešeni da ne stvaraju opasnost tokom sudara.

U rent a car agencijama dobro znaju koja vozila su najbolja za trudnice, tako da ukoliko imate neke nedoumice oko izbora, dobićete adekvatne i stručne savete.

 

Završne reči

Svaka aktivnost dok je beba na putu treba da se obavlja sa dužnom pažnjom i pod kontrolom doktora. A posebno ako buduća mama tokom trudnoće ima zdravstvenih problema ili neke komplikacije. To važi i za vožnju. Saveti u našem tekstu su opšte prirode i mogu da se razlikuju od slučaja do slučaja. Svaka trudnoća i trudnica je jedinstvena, i zato je potrebno biti u stalnom kontaktu sa svojim lekarom kako bi se dobili adekvatni saveti i smernice koje odgovaraju individualnoj situaciji.

 

Slike https://www.pexels.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
48   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije