• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Prebrza vožnja i kako je kontrolisati

Jedan od najčešćih prekršaja za koji su vozači širom sveta odgovorni je prekoračenje brzine. Pedala za gas se veoma lako (i prejako) pritisne kada se vozač žuri, kada je nervozan ili razdražljiv. Neki voze brzo zato što im je to uzbudljivo i “diže” im adrenalin.

Ali treba znati da situacija može veoma lako da izmakne kontroli.

 

POSLEDICE PREBRZE VOŽNJE

Moguće posledice brze vožnje se kreću od loših do fatalnih.

 • Gubitak kontrole -  prebrza vožnja povećava rizik od gubitka kontrole nad vozilom, posebno noću i u uslovima lošeg vremena (magla, sneg, jaka kiša, poledica), na klizavim putevima i u oštrim krivinama;
 • Skraćeno vreme reakcije - ako se nešto neočekivano dogodi, kao što je kočenje vozila ispred ili istrčavanje pešaka, vozač ima vrlo malo vremena za reakciju;
 • Posledice sudara su teže - što je brzina veća to je i jačina i energija udara jača, oštećenja na vozilima veća, težina povreda ozbiljnija;
 • Smanjena sposobnost opažanja - brza vožnja ograničava sposobnost vozača da pravilno proceni situaciju i da pravovremeno identifikuje potencijalne opasnosti;
 • Veći kočni trag -  kada se vozi brzo, potrebno je više vremena i prostora za zaustavljanje vozila;
 • Povećan umor – agresivna i brza vožnja povećava nivo stresa i umora kod vozača, što negativno utiče na njegovu pažnju, koncentraciju i brzinu reakcije.

Mnogi vozači možda ne shvataju prebrzu vožnju tako ozbiljno, ali zakon o saobraćaju svakako da. U njemu su propisana ograničenja brzine koja moraju strogo da se poštuju. Policijske kontrole su česte a kazne rigorozne i mogu da budu veliki udar na finansije vozača. 

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta kako da bolje kontrolišete brzinu vaše vožnje.

 

POŠTUJTE SAOBRAĆAJNE ZNAKE

Vozači moraju da budu svesni da saobraćajni znaci pored puteva nisu postavljeni reda radi i da moraju da se poštuju. Znaci koji propisuju maksimalno dozvoljenu brzinu se dobro prepoznaju, imaju okrugu formu, sa belom pozadinom, crvenom ivicom, a broj koji pokazuje dozvoljenu brzinu je crn. Iako će vam se možda učiniti da je ograničenje brzine postavljeno previše nisko i da je bezbedno da vozite brže, nemojte to da radite.

znak za ograničenje brzine

Saobraćajni znak za ograničenje brzine; Izvor slike Emre Uğurlu preko Pexels

 

BOLJE SE ORGANIZUJETE I UPRAVLJAJTE SVOJIM VREMENOM

Glavni razlog zašto ljudi brzo voze je taj što kasne i moraju da nadoknade vreme. Ali, zašto bi svi ostali učesnici u saobraćaju bili izloženi riziku zato što neko ne može da upravlja svojim vremenom?

Razumljiva je nervoza vozača koji su zaglavljeni iza sporog autobusa ili su upali u gužvu jutarnjeg i poslepodnevnog špica, ali zbog toga ne treba da postanuu pretnja na putu. Ne treba da pretičete taj autobus, da proletite na crveno svetlo na semaforu, da ne vodite računa o pešacima koji se nalaze na pešačkom prelazu.

Zato planirajte svoje vreme, budite svesni uslova na putu, izbegavajte najveće gužve, krenite ranije na put i dajte sebi dovoljno vremena da stignete tamo gde treba. Ako već ne možete da stignete na vreme, prihvatite to, javite se da kasnite i ne pritiskajte pedalu za gas.

 

KONTROLIŠITE BRZINOMETAR

Tokom vožnje pazite na brzinometar. Ne morate non-stop da buljite u njega, oči treba da vam budu uprte u put, ali s vremena na vreme bacite brzi pogled i uverite se da vozite u bezbednoj zoni. Posle nekog vremena usvojićete naviku i rutinu da kontrolišete svoj brzinometar.

 

KORISTITE TEMPOMAT

Ako vaše vozilo ima tempomat, a sva savremena vozila ga imaju, uključite ga. Na taj način će vozilo samo da reguliše svoju brzinu kretanja. Naravno, na tempomatu podesite dozvoljenu brzinu, nikako preko ograničenja.

 

BUDITE SMIRENI

Neki vozači ne moraju da kasne da bi prekoračili ograničenje brzine. Nestrpljenje i nervoza ih tera da žure i da insistiraju na brzoj, na momente i bahatoj vožnji. Takvi vozači startuju svoje vozilo uz škrpiu guma, koče naglo, pretiču na punoj liniji, misle da svuda imaju prednost, često trube, nerviraju se, viču i svađaju se. Vožnja nije trka, brza vožnja može da bude fatalna. Ako ste i vi u ovoj grupi, pokušajte da se opustite, uključite radio, poslušajte malo muzike, meditirajte i smirite se. Izbegavajte da krenete da vozite kada ste previše nervozni i besni.

 

NE DOZVOLITE DRUGIMA DA UTIČU NA VAŠU VOŽNJU

Veoma često se dešava da vas drugi vozači pritiskaju da vozite brže. Voze preblizu vas, mašu rukama ili signaliziraju farovima da požurite, da krenete u preticanje ili vas jednostavno izazivaju da se trkate. Nemojte da dozvolite da drugi utiču na vas, ignorišite ih, ako je bezbedno propustite ih da prođu a vi nastavite sa svojom vožnjom.

Isto važi i za putnike u automobilu. Zapamtite da ste u svom vozilu, da Vi vozite i da ste Vi gospodar situacije. Ne podležite njihovim uticajima, ako im se ne sviđa vaša brzina, mogu da izađu ili da promene prevoz.

pisanje kazne za prebrzu vožnju

Kazna za prebrzu vožnju; izvor slike Kindel Media preko Pixels

I NA KRAJU

Treba biti svesan da je i prespora vožnja opasna, i da ne važi “što sporije, to bezbednije”. Spora vožnja može da stvara probleme drugim vozačima i nosi svoje rizike (zato na autoputevima postoje ograničenja i za presporu vožnju).

Naš savet na kraju je da vozite prema uslovima na putu i da poštujete propisana ograničenja brzine.

Naslovna slika: Pixabay preko Pixelsa 

 

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Pročitajte i ove tekstove


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima


Vodič za ljubitelje luksuza: sve što niste znali o luksuznim automobilima
47   0
U svetu automobila, luksuz predstavlja oazu izuzetnosti, gde se perfekcija susreće sa ekskluzivnošću, a svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi se ispunili najviši standardi udobnosti, performansi, stila i zahtevnih mušterija. Istorijski posmatrano, počeci automobila su  bili vezani za elitu, tačnije posedovanje automobila bila je privilegija samo najbogatijih i najuticajnijih pojedinaca.

Detaljnije

Problemi sa hladnjakom vozila


Problemi sa hladnjakom vozila
100   0
Hladnjak je jedan od najvažnijih delova u vozilu. Zajedno sa ostalim delovima rashladnog sistema, njegova uloga je da eliminiše višak toplote koja se stvara tokom rada motora i spreči njegovo pregrejavanje. Neispravan hladnjak predstavlja značajnu pretnju za ispravnost i dugovečnost vozila.

Detaljnije

Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kako smanjiti potrošnju goriva?
182   0
Napuniti rezervoar danas nije ni malo jeftino. Iako se potrošnja u novim vozilima dosta smanjila u osnosu na prethodna, paralaelno su rasle i cene goriva. Ukoliko vodite računa o svom budžetu i potrošnji goriva, pročitajte nekoliko naših saveta.

Detaljnije