• Srpski
 • Русский
 • English
 • Kneza Višeslava 63
  T.C. Bazar Vidikovac
  Lokal 2.20

Šta sve treba znati kad je rad klima uređaja u automobilima u pitanju?

Korišćenje klima uređaja u automobilima počelo je u 20. veku, tačnije 1939. godine, kada je Packard, poznati američki proizvođač automobila, prvi put uveo klima uređaj kao opcionalnu opremu u svoje modele. Ova inovacija je odmah izazvala interesovanje i divljenje, iako su rani sistemi bili ogromni, robusni I skupi.
Naravno danas je tehnologija klima uređaja znatno napredovala, postala pristupačnija i efikasnija. Sada svi moderni automobili već dolaze sa ugrađenim klima uređajima, a njihova važnost je postala neosporna, posebno u toplijim klimatskim zonama.
Možete li zamisliti vožnju usred vrelog letnjeg dana bez klima uređaja? Većina nas bi se verovatno odmah složila da bi to bilo prilično neprijatno iskustvo ili smo se razmazili i postali konformisti na svim poljima. Klima uređaji ne samo da poboljšavaju komfor tokom vožnje, već igraju ključnu ulogu u bezbednosti vozača i putnika. Pre svega veća je koncentracije kod vozača i smanjen je stres usled visokih temperatura.

Evo par zanimljivih činjenica o klima uređajima u automobilima :

Prvi klima uređaji bili su toliko veliki da su zauzimali čitav prtljažni prostor automobila. Automobilski klima uređaji danas ne samo da hlade vazduh, već ga i pročišćavaju, uklanjajući alergene i zagađivače. U modernim vozilima, klima uređaji su povezani sa drugim sistemima vozila, kao što su senzori za sunce i kontrola klime, omogućavajući optimalno podešavanje temperature bez intervencije vozača. Dakle, složićemo se da su klima uređaji  postali neizostavni deo savremenih automobila, značajno unapređujući udobnost i sigurnost vožnje.

klima, klima u automobilima, auto

Kako da proverite da li vaš klima uređaj radi pravilno?

Ako želite sami da proverite da li klima uređaj radi ispravno, potreban vam je digitalni termometar za merenje temperature vazduha.

Postupak je sledeći:

 • Priprema vozila: Parkirajte automobil u hladovini i ostavite ga da se hladi sat vremena. Sva vrata i prozori moraju biti zatvoreni, a centralni ventilacioni otvor otvoren.
 • Provera rada klime: Startujte automobil i ostavite ga da radi na leru dva minuta bez uključenog klima uređaja.
 • Podešavanje klime: Podesite klima uređaj na najnižu temperaturu i maksimalnu jačinu ventilatora. Usmerite vazduh kroz centralni ventilacioni otvor tako da duva u lice vozača i suvozača, sa uključenom spoljašnjom cirkulacijom vazduha.
 • Merenje temperature: Nakon šest minuta rada klima uređaja, izmerite temperaturu vazduha koji izlazi iz centralnog otvora. Temperatura vazduha koji izlazi treba da bude ±5°C u odnosu na temperaturu u vozilu. Razlika ne sme biti veća od ±0,5°C. Ako dođe do većeg odstupanja, vaš klima uređaj ne radi pravilno i potrebno je da ga pregleda serviser.

Najčešći kvarovi na klima uređajima u automobilu

U nastavku teksta predstavljamo nekoliko najčešćih problema sa klima-uređajima u automobilima, kao i moguća rešenja. Imajte na umu da je, u slučaju kvara, najbolje da dijagnostiku i popravku prepustite stručnjacima.

 • Ako klima uređaj ne duva snažno, izduvava topao vazduh ili širi neprijatne mirise, najpre proverite i eventualno zamenite kabinski filter.
 • Kada klima uređaj ne duva uopšte i kada se oseća miris freona u kabini, to ukazuje na curenje freona unutar kabine, što zahteva hitnu posetu servisu.
 • Ako se iz klima uređaja šire samo neprijatni mirisi, potrebno je izvršiti dezinfekciju sistema.
 • Kada klima uređaj ispušta neobične zvukove dok radi, posetite servis da bi proverili nivo gasa.
 • Ukoliko je klima uređaj prestao da radi, potrebno je dopuniti gas u servisu.

Neki od gore navedenih problema mogu se rešiti samostalno. Na primer, neprijatni mirisi iz klima-uređaja često su posledica nakupljenih gljivica i bakterija koje mogu štetiti vašem zdravlju. U ovom slučaju, kao prvu pomoć možete koristiti sprej za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja koji se može kupiti u prodavnicama auto opreme.

klima uredjaj, klima u autu, klima u automobilima

Metode primene spreja razlikuju se u zavisnosti od proizvođača. Neki sprejevi se ubrizgavaju direktno u ventilacione otvore pomoću posebne cevčice, dok se drugi postavljaju unutar kabine, otvaraju i uključuju recirkulaciju vazduha. Ako nakon primene ovih sredstava neprijatni mirisi i dalje budu prisutni, a klima uređaj slabije radi i izduvava topao vazduh, moguće je da je uzrok prljav filter kabine, pa ga proverite i po potrebi zamenite.

Za kraj:

Klima uređaji u automobilima su postali neizostavni deo savremene vožnje, značajno unapređujući udobnost i sigurnost putnika. Kako nam je leto na pragu i sezona putovanja počinje, važno je proveriti ispravnost klime pre nego što se upustite u avanture na točkovima. Redovno održavanje i pravovremena dijagnostika kvarova osiguravaju optimalan rad sistema, što doprinosi prijatnijoj i bezbednijoj vožnji za sve putnike.

Fotografije : 

https://unsplash.com/photos/photo-of-black-vehcile-dashboard-qFnPwhaGHKE

https://unsplash.com/photos/two-person-riding-vehicle-during-daytime-_c7haaSAcIg

https://unsplash.com/photos/person-driving-during-daytime-rPcgZ16dg3U

Pročitajte i ove tekstove


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima


Izazovi i prednosti dugih putovanja električnim automobilima
150   0
U proteklih nekoliko godina, električni automobili su doživeli izuzetan rast popularnosti. Iako su idealni za svakodnevnu upotrebu u urbanim sredinama, duga putovanja električnim automobilima i dalje izazivaju brojne diskusije. Zato ćemo u ovom tekstu istražiti izazove i prednosti koje donosi vožnja električnim vozilima na dugim relacijama i koliko su ova vozila spremna da zamene konvencionalne automobile za duga putovanja.

Detaljnije

Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?


Da li su električni automobili opasniji prilikom sudara?
273   0
Mnogi ljudi koji razmatraju kupovinu električnog automobila, pitaju se da li su oni opasniji od ostalih, prilikom sudara. S pravom, jer iako električna vozila imaju sofisticirane sigurnosne karakteristike, njihove baterije predstavljaju značajan rizik od eksplozije...

Detaljnije

Kako održavati prednja svetla (farove)?


Kako održavati prednja svetla (farove)?
178   0
Kao i sve duro na vozilu, i farovi se tokom vremena amortizuju, postepeno gube svoja svojstva, njihova svetlost postaje sve slabija i neujednačenija i vozači imaju problem da na vreme primete dešavanja na putu. Dobrim održavanjem njihova ispravnost i životni vek može da se produži za nekoliko godina ako ne i decenija.

Detaljnije